Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem moglem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g makaronu typu kokardki
- 50 g suchego maku
- 50 g masła
- 100 g miodu
- 100 g ulubionych orzechów i bakalii
- 200 g cukru
- 5 żółtek
- 20 g rumu lub innego ulubionego alkoholu
- skórka otarta z pomarańczy
- skórka otarta z cytryny
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum polewamy makaron.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.
Przepis poleca Piotr Ceranowicz ekspert Lubelli
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze