Trwa ładowanie...
d2c28j5

Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem moglem

Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
d2c28j5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 400 g makaronu typu kokardki
  • 50 g suchego maku
  • 50 g masła
  • 100 g miodu
  • 100 g ulubionych orzechów i bakalii
  • 200 g cukru
  • 5 żółtek
  • 20 g rumu lub innego ulubionego alkoholu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • skórka otarta z cytryny
Przepis

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum polewamy makaron.

Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.

Przepis poleca Piotr Ceranowicz ekspert Lubelli

Kokardki z makiem i bakaliami pod koglem moglem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2c28j5
d2c28j5
d2c28j5
d2c28j5
Więcej tematów
d2c28j5