Klopsiki z probówki

Amerykański startup Memphis Meat stworzył klopsy, przy których produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. To dzięki innowacyjnej technologii, będącej efektem wielu lat badań i pasji do gotowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook

Jak czytamy na stronie grupy Memphis Meat – „Uwielbiamy mięso. Ale jak większość Amerykanów nie znosimy negatywnych konsekwencji, jakie niesie z sobą konwencjonalna produkcja mięsa”. Mają oni na myśli postępującą degradację środowiska, produkty naszpikowane antybiotykami, patogeny i inne substancje zanieczyszczające. Odpowiedzią na to wszystko jest innowacyjny projekt, a mianowicie mięso wyprodukowane z komórek macierzystych zwierząt w specjalnych laboratoriach.

Po latach eksperymentów, dzięki połączeniu pasji kulinarnej i badań naukowych startupowi z San Francisco udało się stworzyć prawdziwe zwierzęce komórki, z których można wyprodukować parówki, kiełbaski, a nawet klopsiki. Za smak potraw są odpowiedzialni zaprzyjaźnieni z firmą szefowie kuchni, a skład inżynierowie biomedycyny. Jak zapewniają twórcy, takie mięso jest bezpieczniejsze i zdrowsze niż to tradycyjne, a jego produkcja jest prowadzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

„To jest absolutnie przyszłość mięsa” – mówi założyciel Memphis Meat, Uma Valeti. „Chcemy naszym eksperymentem w agrokulturze zrobić to samo, co zmieniło wprowadzenie samochodu w transporcie. Nasze produkty sprawią, że zostanie zniesiony status quo i nie do pomyślenia będzie już hodowanie zwierząt w celu ich zjedzenia”.

Choć na razie rewolucja zapoczątkowana przez Memphis Meat nie jest w stanie zagrozić dostawcom mięsa ze względu na wysokie ceny produkcji, to po dopracowaniu technologii i zmniejszeniu kosztów może to stać się możliwe. Byłoby to idealną odpowiedzią na potrzeby społeczne, wciąż rosnącą liczbę ludności – zwłaszcza w Azji – i przyczyniłoby się do walki z głodem na świecie. Dodatkowo taka produkcja zajmuje znacznie mniej czasu i nie wymaga zielonych połaci ziemi, których coraz mniej na świecie.

Jeden z założycieli Google, Sergey Brin opisał tę inicjatywę jako technologię, która ma szansę zmienić nasze spojrzenie na świat. Za kilka lat będziemy mogli się o tym przekonać.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀