Klopsiki z probówki

Amerykański startup Memphis Meat stworzył klopsy, przy których produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. To dzięki innowacyjnej technologii, będącej efektem wielu lat badań i pasji do gotowania.

Klopsiki z probówki
Źródło zdjęć: © Facebook

Jak czytamy na stronie grupy Memphis Meat – „Uwielbiamy mięso. Ale jak większość Amerykanów nie znosimy negatywnych konsekwencji, jakie niesie z sobą konwencjonalna produkcja mięsa”. Mają oni na myśli postępującą degradację środowiska, produkty naszpikowane antybiotykami, patogeny i inne substancje zanieczyszczające. Odpowiedzią na to wszystko jest innowacyjny projekt, a mianowicie mięso wyprodukowane z komórek macierzystych zwierząt w specjalnych laboratoriach.

Po latach eksperymentów, dzięki połączeniu pasji kulinarnej i badań naukowych startupowi z San Francisco udało się stworzyć prawdziwe zwierzęce komórki, z których można wyprodukować parówki, kiełbaski, a nawet klopsiki. Za smak potraw są odpowiedzialni zaprzyjaźnieni z firmą szefowie kuchni, a skład inżynierowie biomedycyny. Jak zapewniają twórcy, takie mięso jest bezpieczniejsze i zdrowsze niż to tradycyjne, a jego produkcja jest prowadzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

„To jest absolutnie przyszłość mięsa” – mówi założyciel Memphis Meat, Uma Valeti. „Chcemy naszym eksperymentem w agrokulturze zrobić to samo, co zmieniło wprowadzenie samochodu w transporcie. Nasze produkty sprawią, że zostanie zniesiony status quo i nie do pomyślenia będzie już hodowanie zwierząt w celu ich zjedzenia”.

Choć na razie rewolucja zapoczątkowana przez Memphis Meat nie jest w stanie zagrozić dostawcom mięsa ze względu na wysokie ceny produkcji, to po dopracowaniu technologii i zmniejszeniu kosztów może to stać się możliwe. Byłoby to idealną odpowiedzią na potrzeby społeczne, wciąż rosnącą liczbę ludności – zwłaszcza w Azji – i przyczyniłoby się do walki z głodem na świecie. Dodatkowo taka produkcja zajmuje znacznie mniej czasu i nie wymaga zielonych połaci ziemi, których coraz mniej na świecie.

Jeden z założycieli Google, Sergey Brin opisał tę inicjatywę jako technologię, która ma szansę zmienić nasze spojrzenie na świat. Za kilka lat będziemy mogli się o tym przekonać.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory