Klopsiki z probówki

Amerykański startup Memphis Meat stworzył klopsy, przy których produkcji nie ucierpiało żadne zwierzę. To dzięki innowacyjnej technologii, będącej efektem wielu lat badań i pasji do gotowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Facebook

Jak czytamy na stronie grupy Memphis Meat – „Uwielbiamy mięso. Ale jak większość Amerykanów nie znosimy negatywnych konsekwencji, jakie niesie z sobą konwencjonalna produkcja mięsa”. Mają oni na myśli postępującą degradację środowiska, produkty naszpikowane antybiotykami, patogeny i inne substancje zanieczyszczające. Odpowiedzią na to wszystko jest innowacyjny projekt, a mianowicie mięso wyprodukowane z komórek macierzystych zwierząt w specjalnych laboratoriach.

Po latach eksperymentów, dzięki połączeniu pasji kulinarnej i badań naukowych startupowi z San Francisco udało się stworzyć prawdziwe zwierzęce komórki, z których można wyprodukować parówki, kiełbaski, a nawet klopsiki. Za smak potraw są odpowiedzialni zaprzyjaźnieni z firmą szefowie kuchni, a skład inżynierowie biomedycyny. Jak zapewniają twórcy, takie mięso jest bezpieczniejsze i zdrowsze niż to tradycyjne, a jego produkcja jest prowadzona zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

„To jest absolutnie przyszłość mięsa” – mówi założyciel Memphis Meat, Uma Valeti. „Chcemy naszym eksperymentem w agrokulturze zrobić to samo, co zmieniło wprowadzenie samochodu w transporcie. Nasze produkty sprawią, że zostanie zniesiony status quo i nie do pomyślenia będzie już hodowanie zwierząt w celu ich zjedzenia”.

Choć na razie rewolucja zapoczątkowana przez Memphis Meat nie jest w stanie zagrozić dostawcom mięsa ze względu na wysokie ceny produkcji, to po dopracowaniu technologii i zmniejszeniu kosztów może to stać się możliwe. Byłoby to idealną odpowiedzią na potrzeby społeczne, wciąż rosnącą liczbę ludności – zwłaszcza w Azji – i przyczyniłoby się do walki z głodem na świecie. Dodatkowo taka produkcja zajmuje znacznie mniej czasu i nie wymaga zielonych połaci ziemi, których coraz mniej na świecie.

Jeden z założycieli Google, Sergey Brin opisał tę inicjatywę jako technologię, która ma szansę zmienić nasze spojrzenie na świat. Za kilka lat będziemy mogli się o tym przekonać.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę