Trwa ładowanie...
d7uac5o
d7uac5o

Klopsiki z makaronem w serowym sosie. Szybki sycący obiad

Przepis

Ten jednogarnkowy posiłek zachwyci miłośników sera i makaronu – małe klopsy z mięsa wieprzowego są znakomitą propozycją na jesienne i zimowe popołudnia. Klopsiki z makaronem są sycące, rozgrzewają i robią się niemal same.

3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-4

Klopsiki z makaronem w serowym sosie
123RF
Składniki

Klopsiki

  • 40 dag mięsa z szynki wieprzowej lub z indyka
  • 1 namoczona w mleku kajzerka
  • 1 mały, drobno posiekany pęczek szczypiorku
  • 1 nieduża cebula posiekana w kostkę
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk suszony, czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia klopsów
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Sos

  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 0,5 pora posiekanego w ósemki
  • 25 dag grzybów portobello pokrojonych w plastry
  • 1 prostokątne opakowanie sera topionego
  • 10 dag g sera lazur
  • 10 dag sera typu cheddar

Dodatkowo

  • 1 szklanka makaronu fusilli lub casarecce
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki lub garść świeżego szpinaku
  • do podania: pieprz czarny i sól morska w płatkach
Przepis
  • Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego jajko, odciśniętą kajzerkę i cebulę. Następnie doprawić przyprawami oraz musztardą, wsypać szczypiorek i dokładnie wyrobić masę. Gdyby była za luźna, można zagęścić masę 1-2 łyżkami suchej kaszy manny.
  • Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące.
  • Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i układać klopsiki. Smażyć z obu stron aż będą rumiane, w międzyczasie dokładając do nich pokrojonego pora oraz grzyby.
  • Gdy por i grzyby się zeszklą, wszystko zalać wywarem drobiowym.
  • Po zagotowaniu dodać suchy makaron, posolić potrawę i gotować około 7-9 minut.
  • Na koniec do garnka z makaronem i klopsami dodać ser topiony pokrojony na mniejsze kawałki, ser pleśniowy i starty cheddar. Zamieszać delikatnie, by składniki się połączyły.
  • Jeżeli makaron zmiękł, można wyłączyć palnik.
  • Na tym etapie można dodać świeży szpinak i odstawić garnek pod przykryciem na kilka minut, by liście zmiękły.

  • Danie doprawiamy do smaku solą (jeśli jest taka potrzeba), pieprzem oraz posypujemy sowicie natką pietruszki. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i papryki lub ogórkiem kiszonym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klopsiki z makaronem w serowym sosie. Szybki sycący obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d7uac5o
d7uac5o
d7uac5o
d7uac5o
Więcej tematów
d7uac5o