Klopsiki z makaronem w serowym sosie. Szybki sycący obiad
Ten jednogarnkowy posiłek zachwyci miłośników sera i makaronu – małe klopsy z mięsa wieprzowego są znakomitą propozycją na jesienne i zimowe popołudnia. Klopsiki z makaronem są sycące, rozgrzewają i robią się niemal same.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Klopsiki
- 40 dag mięsa z szynki wieprzowej lub z indyka
- 1 namoczona w mleku kajzerka
- 1 mały, drobno posiekany pęczek szczypiorku
- 1 nieduża cebula posiekana w kostkę
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk suszony, czosnek granulowany
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- kilka łyżek mąki do obtoczenia klopsów
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Sos
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 0,5 pora posiekanego w ósemki
- 25 dag grzybów portobello pokrojonych w plastry
- 1 prostokątne opakowanie sera topionego
- 10 dag g sera lazur
- 10 dag sera typu cheddar
Dodatkowo
- 1 szklanka makaronu fusilli lub casarecce
- 1/3 łyżeczka soli
- 0,5 pęczka natki pietruszki lub garść świeżego szpinaku
- do podania: pieprz czarny i sól morska w płatkach
- Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego jajko, odciśniętą kajzerkę i cebulę. Następnie doprawić przyprawami oraz musztardą, wsypać szczypiorek i dokładnie wyrobić masę. Gdyby była za luźna, można zagęścić masę 1-2 łyżkami suchej kaszy manny.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące.
- Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i układać klopsiki. Smażyć z obu stron aż będą rumiane, w międzyczasie dokładając do nich pokrojonego pora oraz grzyby.
- Gdy por i grzyby się zeszklą, wszystko zalać wywarem drobiowym.
- Po zagotowaniu dodać suchy makaron, posolić potrawę i gotować około 7-9 minut.
- Na koniec do garnka z makaronem i klopsami dodać ser topiony pokrojony na mniejsze kawałki, ser pleśniowy i starty cheddar. Zamieszać delikatnie, by składniki się połączyły.
- Jeżeli makaron zmiękł, można wyłączyć palnik.
Na tym etapie można dodać świeży szpinak i odstawić garnek pod przykryciem na kilka minut, by liście zmiękły.
Danie doprawiamy do smaku solą (jeśli jest taka potrzeba), pieprzem oraz posypujemy sowicie natką pietruszki. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i papryki lub ogórkiem kiszonym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze