Klopsiki w pikantnym sosie pomidorowym

Mięsne kulki to jedno z najpopularniejszych dań na rodzinny obiad. Pulpety doskonale smakują w pikantnym sosie pomidorowym. możemy podać je z makaronem, kaszą kuskus lub ziemniakami.

Klopsiki w sosie pomidorowymKlopsiki w sosie pomidorowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka bułki tartej

Sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól i pieprz czarny
  • zielenina do podania

Przepis

  • Umyte pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Gdy puszczą soki, smażyć do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Przestudzone połączyć z wołowiną.
  • Dodać rozgnieciony czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszać do połączenia składników - jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać łyżkę bułki tartej. Uformować klopsiki i obsmażyć je na oleju z każdej strony. Zdjąć z patelni.
  • Na patelni podsmażyć posiekany drobno czosnek do sosu, wlać pomidory. Chwilę podsmażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Mieszać raz po raz. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać małą szczyptę cukru. Dołożyć usmażone wcześniej klopsiki.
  • Podawać z posiekaną natką, kolendrą lub szczypiorkiem oraz z ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie