Klasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkami
Gołąbki wcale nie muszą być z mięsnym farszem. Wersja z kaszą gryczana i kurkami będzie równie pyszna. Skusicie się? Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- Usuń z kapusty zewnętrzne liście i usuń głąb za pomocą ostrego noża. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielać liście.
- W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej kapustę i obgotuj na niewielkim ogniu. Odpowiednio obgotowany liść powinien być lekko szklisty.
- Obgotowane liście wyjmij z wody, a kiedy lekko ostygną, ostrym nożem zetnij grubsze nerwy.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż na złocisty kolor.
- Dodaj oczyszczone i ewentualnie lekko pokrojone kurki. Smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
- Do cebuli z kurkami dodaj kaszę, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty.
- Na patelnię z kurkami i kaszą wlewaj partiami gorącą wodę. Mieszaj całość i powoli duś, aby kasza wchłonęła wodę i ugotowała się. Po około 15 minutach kasza będzie gotowa. W połowie gotowania dodaj czosnek, marchew, zioła, sól i przyprawy.
- Gotową kaszę z kurkami zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
- Obgotowane liście kapusty rozkładaj na płasko na blacie. Na każdy liść nakładaj porcję farszu. Zwiń gołąbki (najpierw boki do środka, a następnie całość wzdłuż zroluj).
- Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż zwinięte gołąbki. Wierzch lekko posyp solą i podlej niewielką ilością wody. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.
- Gołąbki zapiekaj przez około 40 minut lub do całkowitej miękkości kapusty.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze