Trwa ładowanie...
d2e298b
31-08-2020 11:10

Klasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkami

Przepis

Gołąbki wcale nie muszą być z mięsnym farszem. Wersja z kaszą gryczana i kurkami będzie równie pyszna. Skusicie się? Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

d2e298b
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 250 g świeżych kurek
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml wody
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • sól do smaku
  • młoda kapusta
Przepis
  • Usuń z kapusty zewnętrzne liście i usuń głąb za pomocą ostrego noża. Dzięki temu łatwiej będzie oddzielać liście.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, włóż do niej kapustę i obgotuj na niewielkim ogniu. Odpowiednio obgotowany liść powinien być lekko szklisty.
  • Obgotowane liście wyjmij z wody, a kiedy lekko ostygną, ostrym nożem zetnij grubsze nerwy.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż na złocisty kolor.
  • Dodaj oczyszczone i ewentualnie lekko pokrojone kurki. Smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
  • Do cebuli z kurkami dodaj kaszę, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 2 minuty.
  • Na patelnię z kurkami i kaszą wlewaj partiami gorącą wodę. Mieszaj całość i powoli duś, aby kasza wchłonęła wodę i ugotowała się. Po około 15 minutach kasza będzie gotowa. W połowie gotowania dodaj czosnek, marchew, zioła, sól i przyprawy.
  • Gotową kaszę z kurkami zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
  • Obgotowane liście kapusty rozkładaj na płasko na blacie. Na każdy liść nakładaj porcję farszu. Zwiń gołąbki (najpierw boki do środka, a następnie całość wzdłuż zroluj).
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż zwinięte gołąbki. Wierzch lekko posyp solą i podlej niewielką ilością wody. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.
  • Gołąbki zapiekaj przez około 40 minut lub do całkowitej miękkości kapusty.
Klasyka w nowym wydaniu. Przepis na gołąbki z kaszą i kurkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e298b
d2e298b
d2e298b
d2e298b
Więcej tematów
d2e298b

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj