Kiszone pomidory – jak je przygotować?
W Polsce kiszonki cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie każdy jednak wie, że można kisić też...pomidory. Kiszone pomidory mają ciekawy, kwaśno-słony smak i jak wszystkie kiszonki, pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny. Poznaj nasz przepis na kiszone pomidory.
Wartości odżywcze kiszonych pomidorów
Pomidory zawierają jeden z najsilniejszych występujących w naturze antyoksydantów – likopen. Antyoksydanty opóźniają proces starzenia oraz chronią organizm przed nowotworami. Przetworzone pomidory zawierają nawet trzy razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Zawartość tego związku chemicznego nie zmniejsza się również podczas obróbki cieplnej – przeciwnie, powoduje ona, że likopen jest łatwiej przyswajany przez nasz organizm.
Pomidory zawierają wiele minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Pomidor jest doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera jej prawie 14 miligramów. Witamina C zwiększa odporność organizmu i przyspiesza proces gojenia ran. Lepiej jednak nie łączyć pomidorów z ogórkami, ponieważ te drugie zawierają enzymy niwelujące tę witaminę. W mniejszych ilościach w pomidorze znajduje się też tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy witamina E, witamina A i witamina K.
Kiszone pomidory są jeszcze zdrowsze niż pomidory świeże. Dobre bakterie zawarte w produktach kiszonych mają pozytywny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit i wspomagają procesy trawienne. Fermentacja zwiększa też przyswajanie minerałów takich jak wapń i żelazo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę
Z czym jeść kiszone pomidory?
Kiszone pomidory świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu i dań z grilla, a także w kanapkach czy sałatkach. Można wykorzystać je również do przygotowania zup i sosów. Zamiast zwykłej pomidorówki, można na obiad zaserwować zupę krem z kiszonych pomidorów z bazylią. Warto z nimi poeksperymentować, dodając je do naszych ulubionych potraw.
Przepis na kiszone pomidory
Składniki:
Proporcje na 2-litrowy słój
- 1,5 kg pomidorów
- 1,5 l wody
- 5 ząbków czosnku
- ½ pęczka koperku
- 3 łyżki octu
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Wodę i ocet zagotuj w garnku wraz z 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia.
- Na dno wyparzonego słoika włóż połowę kopru oraz połowę pokrojonych ząbków czosnku. Wsyp jedną łyżeczkę ziaren pieprzu.
- Następnie ułóż pomidory, a na ich wierzchu drugą część koperku, pieprzu i czosnku.
- Całość zalej wcześniej przygotowaną solanką, zakręć słój i odstaw na około 7-8 tygodni.