Kiszone pomidory – jak je przygotować?

W Polsce kiszonki cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie każdy jednak wie, że można kisić też...pomidory. Kiszone pomidory mają ciekawy, kwaśno-słony smak i jak wszystkie kiszonki, pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny. Poznaj nasz przepis na kiszone pomidory.

Kiszone pomidoryKiszone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wartości odżywcze kiszonych pomidorów

Pomidory zawierają jeden z najsilniejszych występujących w naturze antyoksydantów – likopen. Antyoksydanty opóźniają proces starzenia oraz chronią organizm przed nowotworami. Przetworzone pomidory zawierają nawet trzy razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Zawartość tego związku chemicznego nie zmniejsza się również podczas obróbki cieplnej – przeciwnie, powoduje ona, że likopen jest łatwiej przyswajany przez nasz organizm.

Pomidory zawierają wiele minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Pomidor jest doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera jej prawie 14 miligramów. Witamina C zwiększa odporność organizmu i przyspiesza proces gojenia ran. Lepiej jednak nie łączyć pomidorów z ogórkami, ponieważ te drugie zawierają enzymy niwelujące tę witaminę. W mniejszych ilościach w pomidorze znajduje się też tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy witamina E, witamina A i witamina K.

Kiszone pomidory są jeszcze zdrowsze niż pomidory świeże. Dobre bakterie zawarte w produktach kiszonych mają pozytywny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit i wspomagają procesy trawienne. Fermentacja zwiększa też przyswajanie minerałów takich jak wapń i żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę

Z czym jeść kiszone pomidory?

Kiszone pomidory świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu i dań z grilla, a także w kanapkach czy sałatkach. Można wykorzystać je również do przygotowania zup i sosów. Zamiast zwykłej pomidorówki, można na obiad zaserwować zupę krem z kiszonych pomidorów z bazylią. Warto z nimi poeksperymentować, dodając je do naszych ulubionych potraw.

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

Proporcje na 2-litrowy słój

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1,5 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Wodę i ocet zagotuj w garnku wraz z 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia.
  2. Na dno wyparzonego słoika włóż połowę kopru oraz połowę pokrojonych ząbków czosnku. Wsyp jedną łyżeczkę ziaren pieprzu.
  3. Następnie ułóż pomidory, a na ich wierzchu drugą część koperku, pieprzu i czosnku.
  4. Całość zalej wcześniej przygotowaną solanką, zakręć słój i odstaw na około 7-8 tygodni.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia