Kiszone pomidory – jak je przygotować?

W Polsce kiszonki cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie każdy jednak wie, że można kisić też...pomidory. Kiszone pomidory mają ciekawy, kwaśno-słony smak i jak wszystkie kiszonki, pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny. Poznaj nasz przepis na kiszone pomidory.

Kiszone pomidoryKiszone pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wartości odżywcze kiszonych pomidorów

Pomidory zawierają jeden z najsilniejszych występujących w naturze antyoksydantów – likopen. Antyoksydanty opóźniają proces starzenia oraz chronią organizm przed nowotworami. Przetworzone pomidory zawierają nawet trzy razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Zawartość tego związku chemicznego nie zmniejsza się również podczas obróbki cieplnej – przeciwnie, powoduje ona, że likopen jest łatwiej przyswajany przez nasz organizm.

Pomidory zawierają wiele minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Pomidor jest doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera jej prawie 14 miligramów. Witamina C zwiększa odporność organizmu i przyspiesza proces gojenia ran. Lepiej jednak nie łączyć pomidorów z ogórkami, ponieważ te drugie zawierają enzymy niwelujące tę witaminę. W mniejszych ilościach w pomidorze znajduje się też tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy witamina E, witamina A i witamina K.

Kiszone pomidory są jeszcze zdrowsze niż pomidory świeże. Dobre bakterie zawarte w produktach kiszonych mają pozytywny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit i wspomagają procesy trawienne. Fermentacja zwiększa też przyswajanie minerałów takich jak wapń i żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę

Z czym jeść kiszone pomidory?

Kiszone pomidory świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu i dań z grilla, a także w kanapkach czy sałatkach. Można wykorzystać je również do przygotowania zup i sosów. Zamiast zwykłej pomidorówki, można na obiad zaserwować zupę krem z kiszonych pomidorów z bazylią. Warto z nimi poeksperymentować, dodając je do naszych ulubionych potraw.

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

Proporcje na 2-litrowy słój

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1,5 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Wodę i ocet zagotuj w garnku wraz z 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia.
  2. Na dno wyparzonego słoika włóż połowę kopru oraz połowę pokrojonych ząbków czosnku. Wsyp jedną łyżeczkę ziaren pieprzu.
  3. Następnie ułóż pomidory, a na ich wierzchu drugą część koperku, pieprzu i czosnku.
  4. Całość zalej wcześniej przygotowaną solanką, zakręć słój i odstaw na około 7-8 tygodni.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥