Trwa ładowanie...

Kiszone pomidory – jak je przygotować?

W Polsce kiszonki cieszą się niesłabnącą popularnością. Nie każdy jednak wie, że można kisić też...pomidory. Kiszone pomidory mają ciekawy, kwaśno-słony smak i jak wszystkie kiszonki, pozytywnie wpływają na nasz układ trawienny. Poznaj nasz przepis na kiszone pomidory.

Kiszone pomidoryKiszone pomidoryŹródło: Adobe Stock
df0rco1
df0rco1

Wartości odżywcze kiszonych pomidorów

Pomidory zawierają jeden z najsilniejszych występujących w naturze antyoksydantów – likopen. Antyoksydanty opóźniają proces starzenia oraz chronią organizm przed nowotworami. Przetworzone pomidory zawierają nawet trzy razy więcej likopenu niż pomidory świeże. Zawartość tego związku chemicznego nie zmniejsza się również podczas obróbki cieplnej – przeciwnie, powoduje ona, że likopen jest łatwiej przyswajany przez nasz organizm.

Pomidory zawierają wiele minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Pomidor jest doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera jej prawie 14 miligramów. Witamina C zwiększa odporność organizmu i przyspiesza proces gojenia ran. Lepiej jednak nie łączyć pomidorów z ogórkami, ponieważ te drugie zawierają enzymy niwelujące tę witaminę. W mniejszych ilościach w pomidorze znajduje się też tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy witamina E, witamina A i witamina K.

Kiszone pomidory są jeszcze zdrowsze niż pomidory świeże. Dobre bakterie zawarte w produktach kiszonych mają pozytywny wpływ na mikroflorę bakteryjną jelit i wspomagają procesy trawienne. Fermentacja zwiększa też przyswajanie minerałów takich jak wapń i żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z zielonych pomidorów, pyszna i prosta do słoików na zimę

Z czym jeść kiszone pomidory?

Kiszone pomidory świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu i dań z grilla, a także w kanapkach czy sałatkach. Można wykorzystać je również do przygotowania zup i sosów. Zamiast zwykłej pomidorówki, można na obiad zaserwować zupę krem z kiszonych pomidorów z bazylią. Warto z nimi poeksperymentować, dodając je do naszych ulubionych potraw.

df0rco1

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

Proporcje na 2-litrowy słój

  • 1,5 kg pomidorów
  • 1,5 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Wodę i ocet zagotuj w garnku wraz z 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia.
  2. Na dno wyparzonego słoika włóż połowę kopru oraz połowę pokrojonych ząbków czosnku. Wsyp jedną łyżeczkę ziaren pieprzu.
  3. Następnie ułóż pomidory, a na ich wierzchu drugą część koperku, pieprzu i czosnku.
  4. Całość zalej wcześniej przygotowaną solanką, zakręć słój i odstaw na około 7-8 tygodni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
df0rco1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj