Kawowa kostka. Efektowne ciacho bez pieczenia

Bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach. W sam raz dla wielbicieli kawy.

Kawowa kostka. Efektowne ciacho bez pieczeniaKawowa kostka. Efektowne ciacho bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku
  • 25 ml wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Pianka:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki kopiaste żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Do dekoracji:

  • kakao
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Przepis

  • Przygotowanie deseru należy zacząć od pianki. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną połączyć w naczyniu z naparem z kawy oraz żelatyną. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • Wystudzoną zmiksować z mlekiem skondensowanym. W drugiej misce ubić śmietankę i porcjami łączyć ją z kawowym kremem.
  • Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować 25 ml wody i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje. Przygotowaną mieszanką nasączyć biszkopty - najpierw część, którą wypełnimy spód kwadratowej formy.
  • Gdy będą już w formie, nakładamy na nie część pianki. Potem znowu nasączone biszkopty i pianka. Wierzch dekorujemy kakao i startą czekoladą. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki się delikatnie "przegryzły".
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja