Trwa ładowanie...
d2f1d51
29-09-2021 12:22

Kawowa kostka. Efektowne ciacho bez pieczenia

Przepis

Bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jest tak delikatne, że dosłownie rozpływa się w ustach. W sam raz dla wielbicieli kawy.

d2f1d51
4.8
(67 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©New Africa - stock.adobe.com
Składniki
  • 3 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku
  • 25 ml wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka likieru Baileys (lub innego podobnego likieru)

Pianka:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki kopiaste żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Do dekoracji:

  • kakao
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
Przepis
  • Przygotowanie deseru należy zacząć od pianki. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Kawę rozpuszczalną połączyć w naczyniu z naparem z kawy oraz żelatyną. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
  • Wystudzoną zmiksować z mlekiem skondensowanym. W drugiej misce ubić śmietankę i porcjami łączyć ją z kawowym kremem.
  • Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować 25 ml wody i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje. Przygotowaną mieszanką nasączyć biszkopty - najpierw część, którą wypełnimy spód kwadratowej formy.
  • Gdy będą już w formie, nakładamy na nie część pianki. Potem znowu nasączone biszkopty i pianka. Wierzch dekorujemy kakao i startą czekoladą. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki się delikatnie "przegryzły".

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kawowa kostka. Efektowne ciacho bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
d2f1d51
Więcej tematów
d2f1d51

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj