Kaki (persymona) w jesiennej diecie. Jak jeść ten owoc?

Kaki dojrzewa w papierowej torebce z jabłkiem lub bananem. Skórki nie trzeba obierać, a miąższ wyjada się łyżeczką, miksuje na mus lub kroi w kostkę.

Kaki                      Kaki ma dużo błonnika pokarmowego, szybko zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nd700 - stock.adobe.com
Katarzyna Gileta

Kaki – owoc

Egzotyczny owoc kaki, pochodzący z Chin, nazywany jest również persymoną, sharon, hebanowcem, chińską śliwą, hebanem wiśniówką, jabłkiem orientu oraz hurmą wschodnią. Z wyglądu przypomina nieco pomidora o pomarańczowej skórce i lekko galaretowatym wnętrzu. Jeśli tuż po zakupie kaki jest twarde, oznacza to, że powinno poleżeć kilka dni w papierowej torebce. Najlepiej umieścić je tam z jabłkiem lub bananem, co przyspieszy dojrzewanie kaki. Wówczas owoc straci cierpkość, będzie smaczniejszy, zmięknie i nabierze słodyczy.

Mocno dojrzałe kaki może być jednak za słodkie. Warto je wtedy stosować w potrawach zamiennie z cukrem, ksylitolem bądź miodem. Po dojrzeniu kaki należy przechowywać je w lodówce.

Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?

Kaki – kalorie i właściwości

Stugramowy owoc kaki zawiera około 70 kalorii, pochodzących przede wszystkim z węglowodanów. Kaki ma dużo błonnika pokarmowego, szybko zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę jelit. Część odmian ma charakterystyczny, cierpki smak, który świadczy o obecności taniny, chroniącej przed nowotworami. Wyciąg z kaki hamuje ponadto rozwój komórek białaczki, a wręcz powoduje ich niszczenie. Jedzenie owoców kaki zmniejsza poziom cholesterolu. Kaki jest źródłem:

  • witaminy E – nawilżającej skórę,
  • witaminy A – wzmacniającej wzrok, szczególnie widzenie po zmierzchu, odporność i szkliwo zębów,
  • witaminy C – uszczelniającej naczynia krwionośne.

Kaki zmiksowane na mus stosowane jest często jako maseczka ściągająca, zmniejszająca pory i przeciwtrądzikowa. W tej formie używa się również kaki jako środka na podrażnienia skóry i łagodzącego skutki ugryzień. Natomiast napary z gotowanych liści kaki służą w medycynie chińskiej do wspomagania terapii nowotworowej, obniżania ciśnienia krwi oraz zmniejszania jej krzepliwości.

Kaki - jak jeść?

Czy obierać kaki ze skórki? Skórka kaki jest jadalna, nie trzeba obierać owoców. Dodatkowo zawiera ona najwięcej cennych polifenoli i karotenoidów, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Najbezpieczniej jednak dokładnie wyszorować kaki przed jedzeniem ze względu na opryski, stosowane na owocach tropikalnych przeznaczonych do dalekiego transportu.

Jak jeść kaki?

  • Kaki z jogurtem naturalnym, maślanką, serkiem wiejskim, serkiem twarogowym. Kaki w jaglance, kaszy mannie, owsiance, z płatkami śniadaniowymi.
  • Kaki na surowo w sałatce owocowej.
  • Owoce kaki – kandyzowane lub suszone, doskonałe do granoli, ciast, babeczek.
  • Mus z kaki – po zmiksowaniu, jako nadzienie do naleśników lub dodatek do słodkich wypieków.
  • Dżem z kaki.
  • Smoothie z kaki, np. z bananem, masłem orzechowym i mlekiem sojowym.
  • Koktajl z kaki, bardzo dojrzałe (zamiast cukru) miksuje się z kwaśnymi owocami, np. z miąższem grejpfruta lub pomelo.
  • Kaki na diecie odchudzającej zamiast słodyczy – gdy jest bardzo dojrzałe i słodkie skutecznie ogranicza apetyt na podjadanie ciastek i czekolady.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść