Kaki (persymona) w jesiennej diecie. Jak jeść ten owoc?

Kaki dojrzewa w papierowej torebce z jabłkiem lub bananem. Skórki nie trzeba obierać, a miąższ wyjada się łyżeczką, miksuje na mus lub kroi w kostkę.

Kaki                      Kaki ma dużo błonnika pokarmowego, szybko zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę jelit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©nd700 - stock.adobe.com
Katarzyna Gileta

Kaki – owoc

Egzotyczny owoc kaki, pochodzący z Chin, nazywany jest również persymoną, sharon, hebanowcem, chińską śliwą, hebanem wiśniówką, jabłkiem orientu oraz hurmą wschodnią. Z wyglądu przypomina nieco pomidora o pomarańczowej skórce i lekko galaretowatym wnętrzu. Jeśli tuż po zakupie kaki jest twarde, oznacza to, że powinno poleżeć kilka dni w papierowej torebce. Najlepiej umieścić je tam z jabłkiem lub bananem, co przyspieszy dojrzewanie kaki. Wówczas owoc straci cierpkość, będzie smaczniejszy, zmięknie i nabierze słodyczy.

Mocno dojrzałe kaki może być jednak za słodkie. Warto je wtedy stosować w potrawach zamiennie z cukrem, ksylitolem bądź miodem. Po dojrzeniu kaki należy przechowywać je w lodówce.

Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?

Kaki – kalorie i właściwości

Stugramowy owoc kaki zawiera około 70 kalorii, pochodzących przede wszystkim z węglowodanów. Kaki ma dużo błonnika pokarmowego, szybko zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę jelit. Część odmian ma charakterystyczny, cierpki smak, który świadczy o obecności taniny, chroniącej przed nowotworami. Wyciąg z kaki hamuje ponadto rozwój komórek białaczki, a wręcz powoduje ich niszczenie. Jedzenie owoców kaki zmniejsza poziom cholesterolu. Kaki jest źródłem:

  • witaminy E – nawilżającej skórę,
  • witaminy A – wzmacniającej wzrok, szczególnie widzenie po zmierzchu, odporność i szkliwo zębów,
  • witaminy C – uszczelniającej naczynia krwionośne.

Kaki zmiksowane na mus stosowane jest często jako maseczka ściągająca, zmniejszająca pory i przeciwtrądzikowa. W tej formie używa się również kaki jako środka na podrażnienia skóry i łagodzącego skutki ugryzień. Natomiast napary z gotowanych liści kaki służą w medycynie chińskiej do wspomagania terapii nowotworowej, obniżania ciśnienia krwi oraz zmniejszania jej krzepliwości.

Kaki - jak jeść?

Czy obierać kaki ze skórki? Skórka kaki jest jadalna, nie trzeba obierać owoców. Dodatkowo zawiera ona najwięcej cennych polifenoli i karotenoidów, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Najbezpieczniej jednak dokładnie wyszorować kaki przed jedzeniem ze względu na opryski, stosowane na owocach tropikalnych przeznaczonych do dalekiego transportu.

Jak jeść kaki?

  • Kaki z jogurtem naturalnym, maślanką, serkiem wiejskim, serkiem twarogowym. Kaki w jaglance, kaszy mannie, owsiance, z płatkami śniadaniowymi.
  • Kaki na surowo w sałatce owocowej.
  • Owoce kaki – kandyzowane lub suszone, doskonałe do granoli, ciast, babeczek.
  • Mus z kaki – po zmiksowaniu, jako nadzienie do naleśników lub dodatek do słodkich wypieków.
  • Dżem z kaki.
  • Smoothie z kaki, np. z bananem, masłem orzechowym i mlekiem sojowym.
  • Koktajl z kaki, bardzo dojrzałe (zamiast cukru) miksuje się z kwaśnymi owocami, np. z miąższem grejpfruta lub pomelo.
  • Kaki na diecie odchudzającej zamiast słodyczy – gdy jest bardzo dojrzałe i słodkie skutecznie ogranicza apetyt na podjadanie ciastek i czekolady.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów