Trwa ładowanie...

Kaki (persymona) w jesiennej diecie. Jak jeść ten owoc?

Kaki dojrzewa w papierowej torebce z jabłkiem lub bananem. Skórki nie trzeba obierać, a miąższ wyjada się łyżeczką, miksuje na mus lub kroi w kostkę.

                               
Kaki ma dużo błonnika pokarmowego, szybko zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę jelit Kaki ma dużo błonnika pokarmowego, szybko zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę jelit Źródło: Adobe Stock, fot: ©nd700 - stock.adobe.com
d27ieq7
d27ieq7

Kaki – owoc

Egzotyczny owoc kaki, pochodzący z Chin, nazywany jest również persymoną, sharon, hebanowcem, chińską śliwą, hebanem wiśniówką, jabłkiem orientu oraz hurmą wschodnią. Z wyglądu przypomina nieco pomidora o pomarańczowej skórce i lekko galaretowatym wnętrzu. Jeśli tuż po zakupie kaki jest twarde, oznacza to, że powinno poleżeć kilka dni w papierowej torebce. Najlepiej umieścić je tam z jabłkiem lub bananem, co przyspieszy dojrzewanie kaki. Wówczas owoc straci cierpkość, będzie smaczniejszy, zmięknie i nabierze słodyczy.

Mocno dojrzałe kaki może być jednak za słodkie. Warto je wtedy stosować w potrawach zamiennie z cukrem, ksylitolem bądź miodem. Po dojrzeniu kaki należy przechowywać je w lodówce.

Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?

Kaki – kalorie i właściwości

Stugramowy owoc kaki zawiera około 70 kalorii, pochodzących przede wszystkim z węglowodanów. Kaki ma dużo błonnika pokarmowego, szybko zapewnia uczucie sytości i usprawnia pracę jelit. Część odmian ma charakterystyczny, cierpki smak, który świadczy o obecności taniny, chroniącej przed nowotworami. Wyciąg z kaki hamuje ponadto rozwój komórek białaczki, a wręcz powoduje ich niszczenie. Jedzenie owoców kaki zmniejsza poziom cholesterolu. Kaki jest źródłem:

  • witaminy E – nawilżającej skórę,
  • witaminy A – wzmacniającej wzrok, szczególnie widzenie po zmierzchu, odporność i szkliwo zębów,
  • witaminy C – uszczelniającej naczynia krwionośne.
d27ieq7

Kaki zmiksowane na mus stosowane jest często jako maseczka ściągająca, zmniejszająca pory i przeciwtrądzikowa. W tej formie używa się również kaki jako środka na podrażnienia skóry i łagodzącego skutki ugryzień. Natomiast napary z gotowanych liści kaki służą w medycynie chińskiej do wspomagania terapii nowotworowej, obniżania ciśnienia krwi oraz zmniejszania jej krzepliwości.

Kaki - jak jeść?

Czy obierać kaki ze skórki? Skórka kaki jest jadalna, nie trzeba obierać owoców. Dodatkowo zawiera ona najwięcej cennych polifenoli i karotenoidów, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Najbezpieczniej jednak dokładnie wyszorować kaki przed jedzeniem ze względu na opryski, stosowane na owocach tropikalnych przeznaczonych do dalekiego transportu.

Jak jeść kaki?

  • Kaki z jogurtem naturalnym, maślanką, serkiem wiejskim, serkiem twarogowym. Kaki w jaglance, kaszy mannie, owsiance, z płatkami śniadaniowymi.
  • Kaki na surowo w sałatce owocowej.
  • Owoce kaki – kandyzowane lub suszone, doskonałe do granoli, ciast, babeczek.
  • Mus z kaki – po zmiksowaniu, jako nadzienie do naleśników lub dodatek do słodkich wypieków.
  • Dżem z kaki.
  • Smoothie z kaki, np. z bananem, masłem orzechowym i mlekiem sojowym.
  • Koktajl z kaki, bardzo dojrzałe (zamiast cukru) miksuje się z kwaśnymi owocami, np. z miąższem grejpfruta lub pomelo.
  • Kaki na diecie odchudzającej zamiast słodyczy – gdy jest bardzo dojrzałe i słodkie skutecznie ogranicza apetyt na podjadanie ciastek i czekolady.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d27ieq7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d27ieq7
Więcej tematów