Kabanosy z warzywami i żółtym serem w cieście francuskim
- składniki (porcja na 6 rogali):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 6 kabanosów
- 6 plasterków łatwo topiącego się, żółtego sera (wykorzystany Ser Podlaski)
- 200 g mrożonej włoszczyzny
- olej do smażenia lub masło klarowane
- ulubiona przyprawa do smaku (wykorzystany majeranek)
- 1 jajko
Na podgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy mrożone warzywa i podsmażamy je ok. 2 minuty (tak, aby odparowała woda). Doprawiamy ulubioną przyprawą i zdejmujemy patelnię z kuchenki.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Każdy z nich smarujemy łyżeczką koncentratu pomidorowego, wykładamy warzywa, plaster sera żółtego i kabanosy.
Zwijamy po przekątnej kwadratu rogaliki i układamy na blaszce. Trzeba pamiętać, aby zachować odstępy pomiędzy rogalikami, gdyż każdy z nich urośnie podczas pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Należy pamiętać, aby nie zwijać z ciasta francuskiego grubych rulonów. Każda warstwa ciasta francuskiego na poprzednim cieście francuskim spowoduje wydłużenie czasu pieczenia lub
niedopieczenie wewnętrznej warstwy ciasta. Smacznego!
To danie to świetny pomysł na kolację, przekąskę lub menu dla gości. Produkty wystarczy poukładać i zawinąć w gotowym cieście. Przy okazji to przepis z kategorii „czyszczących” zamrażalnik i lodówkę.
Wykorzystane zostały kabanosy, ale alternatywą są kiełbaski lub plastry szynki. Możemy użyć praktycznie dowolnych warzyw, które znajdziemy w lodówce. Musimy tylko pamiętać, aby nie były zbyt duże. A jeśli w zamrażalniku została nam mieszanka warzywna, to nie powinna zawierać ziemniaków, ryżu lub kaszy – takie połączenie nie będzie raczej smaczne.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze