WP
WP

Jogurtowe ciasto z jagodami. Z popołudniową kawą smakuje wybornie - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Delikatne ciasto z cytrynową nutą i leśnymi jagodami zaspokoi podniebienia wszystkich łasuchów. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Przygotuj od razu podwójną porcję, ponieważ błyskawicznie znika ze stołu.

Składniki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Przepis

W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. W drugim naczyniu połącz mokre składniki - jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy. Następnie wymieszaj mokre składniki z suchymi. Jagody oprósz skrobią ziemniaczaną. Dodaj owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj. ciasto przelej do keksówki nasmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Przygotuj lukier. Wymieszaj lukier z cukrem pudrem tak, by nie było grudek. Lukrem polej wystudzone ciasto.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP