Jogurtowe ciasto z jagodami. Z popołudniową kawą smakuje wybornie
Delikatne ciasto z cytrynową nutą i leśnymi jagodami zaspokoi podniebienia wszystkich łasuchów. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Przygotuj od razu podwójną porcję, ponieważ błyskawicznie znika ze stołu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki drobnego cukru
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki świeżych jagód
- 3 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przepis
W misce wymieszaj suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. W drugim naczyniu połącz mokre składniki - jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy. Następnie wymieszaj mokre składniki z suchymi. Jagody oprósz skrobią ziemniaczaną. Dodaj owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj. ciasto przelej do keksówki nasmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Przygotuj lukier. Wymieszaj lukier z cukrem pudrem tak, by nie było grudek. Lukrem polej wystudzone ciasto.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl