WAŻNE
TERAZ

Posłanka Polski 2050 z oświadczeniem. Rezygnuje z członkostwa w partii

Jesz szybko, a często nawet w biegu? To sprzyja tyciu i spowalnia metabolizm

Jedz powoli, nie spiesz się, usiądź wygodnie... do znudzenia powtarzały nasze mamy i babcie. Jak zwykle, miały rację. Dziś dietetycy mają mnóstwo dowodów na to, że szybko spożywane posiłki nam wręcz szkodzą.

obiadPodczas jedzenia ważny jest spokój
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadanie w biegu, bo czas goni. Obiad w pracy, często przy biurku. Kolacja przed telewizorem. Jeśli tak wyglądają twoje posiłki, czas nad tym popracować. We współczesnym świecie nie jest łatwo zwolnić. Jednak warto to zrobić, po prostu dla zdrowia i z korzyścią dla sylwetki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Czym grozi szybkie jedzenie posiłków?

Jedzenie w pośpiechu to nawyk, który może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Badania pokazują, że "szybkie" posiłki mają fatalny wpływ na metabolizm i mogą doprowadzić do podwyższonego poziom cukru we krwi czy wzrost poziomu "złego" cholesterolu LDL.

Szybko wcale też nie oznacza mniej. Taki sposób jedzenia często skutkuje także przejedzeniem, ponieważ sygnały o sytości docierają do mózgu z opóźnieniem. W efekcie, zanim poczujemy się najedzeni, możemy zjeść znacznie więcej, niż nasz organizm potrzebuje. A z tym wiążą się dodatkowe kilogramy i problemy z ich utratą. Co więcej, kiedy chcemy zjeść w ekspresowym tempie i połykamy duże kęsy, nie przeżuwamy ich dokładnie. To także sprzyja tyciu. Enzymy odpowiadające za trawienie mają utrudnione zadanie i może to doprowadzić do zaburzeń tego procesu.

To sprzyja trawieniu

Badania pokazują, że powolne jedzenie sprzyja lepszemu trawieniu. Kiedy jemy w spokojnym tempie, dajemy układowi pokarmowemu czas na prawidłowe przetworzenie pokarmu. To z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów gastrycznych, takich jak wzdęcia czy zgaga. Możemy też wtedy lepiej kontrolować wielkość porcji, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowej wagi. W pośpiechu też częściej sięgamy po niezdrowe, przetworzone produkty.

Jak zmienić nawyki?

Nie zawsze jest łatwo zwolnić i zjeść posiłek w spokoju. Jednak zawsze dobrze się o to postarać. Ułatwia to zaplanowanie posiłków, jedzenie ich o konkretnych porach dniach. W pracy raczej nie ma czasu na celebrowanie obiadu, ale warto, chociaż odciąć się od telefonu i komputera. Dobrze jest skupić się na tym, by dokładnie przeżuwać każdy kęs, aby ułatwić trawienie. Warto praktykować tzw. mindful eating, czyli świadome jedzenie z pełną uwagą. Podstawowe zasady są proste:

  • wygodne siedzenie podczas jedzenia,
  • brak rozpraszaczy, czyli telefonu, telewizora, komputera,
  • wolne przeżuwanie,
  • doświadczanie jedzenia wszystkimi zmysłami, skupienie się na smaku i zapachu,
  • zatrzymywanie się podczas posiłku, ocena poziomu głodu i sytości.


Wybrane dla Ciebie

Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita