Jesienne sałatki. Pyszne i rozgrzewające

Pożywne, pyszne i proste propozycje dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zmień menu na jesień

Obraz
© 123RF.COM

Jesień to czas, kiedy sałatki oparte na zielonych liściach i świeżych warzywach mogą być niewystarczające. Według medycyna chińskiej surowe warzywa są "wychładzające". I tu trzeba przyznać rację, bo kiedy za oknem temperatury są niskie, takie przekąski nas nie rozgrzeją. Ciało potrzebuje energii i ciepła. Jednak, aby nie rezygnować z sałatek, warto spojrzeć na ten temat nieco szerzej. Co znaczy, zerknąć do swoich kuchennych zasobów, przyjrzeć się temu, co króluje w tym sezonie i dodać do tego trochę wyobraźni .

/ 6Kasza i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

W tej chwili kasza powraca w wielkim stylu. Coraz więcej się mówi o jej wspaniałych właściwościach. W mediach społecznościowych królują zdjęcia pięknych jaglanek z owocami. A na rynku książkowym mamy coraz więcej pozycji o tym, jak ją wykorzystać, by oddała nam wszystko, co ma najlepsze. Rodzajów kaszy mamy całe mnóstwo. Jaglana słynie z rozgrzewania i pomagania w przeziębieniach, jęczmienna ma wiele odmian, a gryczaną możemy też dostać w wersji niepalonej. To tylko niektóre z gatunków.

W jesiennych sałatkach doskonale sprawdzą się też pieczone warzywa. Produkty te powinny mieć stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jesień i brak świeżych nowalijek nie powinny być argumentami, dlaczego spada spożycie warzyw. Korzeniowe odmiany, w tym marchewki czy bulwy buraka, po obróbce termicznej będą doskonałym urozmaiceniem sałatki.

/ 6Pieczona dynia z pęczakiem

Obraz
© www.saladbook.com.pl

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak, 4 plastry pieczonej dyni ( w tym przypadku jest to dynia Hokkaido), garść listków świeżej szałwii, łyżka masła, ser feta, jarmuż do posypania. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki oliwy z pestek dyni, sok z połówki cytryny, sól, dużo pieprzu cayenne.

Dynię pokroić w kostkę i udusić na maśle z listkami szałwii. Zdjąć z patelni. Ugotowany pęczak połączyć z dynią. Posypać świeżym jarmużem i fetą. Całość skropić sosem. Taka sałatka z dodatkiem kaszy nasyci na długo, a pieprz cayenne doda nam energii.

/ 6Świeży szpinak z kaszą jęczmienną

Obraz
© www.saladbook.com.pl

Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej, garść świeżych liści szpinaku (typu baby), pół dojrzałej gruszki, 5 pomidorków koktajlowych, uprażone pestki dyni do posypania. Sos: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 oleju lnianego, 1 octu balsamicznego, sól i pieprz.

W większym naczyniu połączyć szpinak, pokrojoną gruszkę, pomidory koktajlowe (bądź pokrojonego w kostkę większego pomidora). Dodać kaszę. W osobnej miseczce połączyć składniki na sos. Całość posypać pestkami dyni, a następnie skropić dressingiem.

/ 6Soczewica z pieczonymi warzywami

Obraz
© www.saladbook.com.pl

Składniki: 1 szklanka brązowej soczewicy, 1 mała żółta cukinia, 1 mała zielona cukinia, duża cebula, 2 ząbki czosnek, garść małych pomidorków, ser mozzarella - opcjonalnie, natka pietruszki. Sos: oliwa z oliwek, sok z połówki cytryny, sól i pieprz.

Pokrojone warzywa (cukinie, cebulę, czosnek) skropić oliwą, piec 25 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku. Na ostatnie 8-10 minut dorzucić pomidorki. Wszystkie składniki połączyć w misce. Taka sałatka nie dość, że wygląda zjawiskowo dzięki ferii barw, to w dodatku może być wspaniałą opcją obiadową.

/ 6Ziemniaczana sałatka z burakami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4-5 ziemniaków, 2 czerwone cebule, 200 g boczku w plasterkach, 5 ogórków konserwowych lub kiszonych, 6 pieczarek, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka klarowanego masła, odrobina oliwy z oliwek, rozmaryn do smaku, dwie garście roszponki.

Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i chwilę podgotować w osolonym wrzątku. Wyłożyć na natłuszczoną blachę, dodać posiekany rozmaryn i podpiec do zarumienienia ok. 20 minut w 180 stopniach C. Boczek usmażyć na złoto, zdjąć z patelni, dodać na nią masło i podsmażyć posiekane pieczarki. Cebulę pokroić w piórka, ogórki pokroić w drobną kostkę. Roszponkę myjemy. Wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Magda Pałkus/www.saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości