Jesienne sałatki. Pyszne i rozgrzewające

Pożywne, pyszne i proste propozycje dla całej rodziny.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zmień menu na jesień

Obraz
© 123RF.COM

Jesień to czas, kiedy sałatki oparte na zielonych liściach i świeżych warzywach mogą być niewystarczające. Według medycyna chińskiej surowe warzywa są "wychładzające". I tu trzeba przyznać rację, bo kiedy za oknem temperatury są niskie, takie przekąski nas nie rozgrzeją. Ciało potrzebuje energii i ciepła. Jednak, aby nie rezygnować z sałatek, warto spojrzeć na ten temat nieco szerzej. Co znaczy, zerknąć do swoich kuchennych zasobów, przyjrzeć się temu, co króluje w tym sezonie i dodać do tego trochę wyobraźni .

/ 6Kasza i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

W tej chwili kasza powraca w wielkim stylu. Coraz więcej się mówi o jej wspaniałych właściwościach. W mediach społecznościowych królują zdjęcia pięknych jaglanek z owocami. A na rynku książkowym mamy coraz więcej pozycji o tym, jak ją wykorzystać, by oddała nam wszystko, co ma najlepsze. Rodzajów kaszy mamy całe mnóstwo. Jaglana słynie z rozgrzewania i pomagania w przeziębieniach, jęczmienna ma wiele odmian, a gryczaną możemy też dostać w wersji niepalonej. To tylko niektóre z gatunków.

W jesiennych sałatkach doskonale sprawdzą się też pieczone warzywa. Produkty te powinny mieć stałe miejsce w naszym jadłospisie. Jesień i brak świeżych nowalijek nie powinny być argumentami, dlaczego spada spożycie warzyw. Korzeniowe odmiany, w tym marchewki czy bulwy buraka, po obróbce termicznej będą doskonałym urozmaiceniem sałatki.

/ 6Pieczona dynia z pęczakiem

Obraz
© www.saladbook.com.pl

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak, 4 plastry pieczonej dyni ( w tym przypadku jest to dynia Hokkaido), garść listków świeżej szałwii, łyżka masła, ser feta, jarmuż do posypania. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki oliwy z pestek dyni, sok z połówki cytryny, sól, dużo pieprzu cayenne.

Dynię pokroić w kostkę i udusić na maśle z listkami szałwii. Zdjąć z patelni. Ugotowany pęczak połączyć z dynią. Posypać świeżym jarmużem i fetą. Całość skropić sosem. Taka sałatka z dodatkiem kaszy nasyci na długo, a pieprz cayenne doda nam energii.

/ 6Świeży szpinak z kaszą jęczmienną

Obraz
© www.saladbook.com.pl

Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej, garść świeżych liści szpinaku (typu baby), pół dojrzałej gruszki, 5 pomidorków koktajlowych, uprażone pestki dyni do posypania. Sos: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 oleju lnianego, 1 octu balsamicznego, sól i pieprz.

W większym naczyniu połączyć szpinak, pokrojoną gruszkę, pomidory koktajlowe (bądź pokrojonego w kostkę większego pomidora). Dodać kaszę. W osobnej miseczce połączyć składniki na sos. Całość posypać pestkami dyni, a następnie skropić dressingiem.

/ 6Soczewica z pieczonymi warzywami

Obraz
© www.saladbook.com.pl

Składniki: 1 szklanka brązowej soczewicy, 1 mała żółta cukinia, 1 mała zielona cukinia, duża cebula, 2 ząbki czosnek, garść małych pomidorków, ser mozzarella - opcjonalnie, natka pietruszki. Sos: oliwa z oliwek, sok z połówki cytryny, sól i pieprz.

Pokrojone warzywa (cukinie, cebulę, czosnek) skropić oliwą, piec 25 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku. Na ostatnie 8-10 minut dorzucić pomidorki. Wszystkie składniki połączyć w misce. Taka sałatka nie dość, że wygląda zjawiskowo dzięki ferii barw, to w dodatku może być wspaniałą opcją obiadową.

/ 6Ziemniaczana sałatka z burakami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4-5 ziemniaków, 2 czerwone cebule, 200 g boczku w plasterkach, 5 ogórków konserwowych lub kiszonych, 6 pieczarek, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka klarowanego masła, odrobina oliwy z oliwek, rozmaryn do smaku, dwie garście roszponki.

Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i chwilę podgotować w osolonym wrzątku. Wyłożyć na natłuszczoną blachę, dodać posiekany rozmaryn i podpiec do zarumienienia ok. 20 minut w 180 stopniach C. Boczek usmażyć na złoto, zdjąć z patelni, dodać na nią masło i podsmażyć posiekane pieczarki. Cebulę pokroić w piórka, ogórki pokroić w drobną kostkę. Roszponkę myjemy. Wszystkie składniki połączyć w misce, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Magda Pałkus/www.saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem