Trwa ładowanie...

Jedzenie na szczęśliwy Nowy Rok!

W przeciwieństwie do świątecznego, sylwestrowe i noworoczne menu nie jest ściśle sprecyzowane. Tradycja serwowania w tę noc konkretnych potraw nie jest tak silnie zakorzeniona, jak wigilijny zwyczaj. Dlatego - o ile łatwo zgadnąć, co znajdzie się na polskich stołach 24 grudnia - w Sylwestra każdy z nas je to, na co akurat ma ochotę. Są jednak potrawy, po które warto sięgnąć. Dlaczego? Bo wróżą szczęście, pomyślność i dostatek. Nawet jeśli nie wierzymy w symboliczne znaczenie potraw, nierozsądnie jest igrać z pomyślnością w Nowym Roku.

Jedzenie na szczęśliwy Nowy Rok!Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d3s1w7t
d3s1w7t

W Niemczech panuje pogląd, że kiszona kapusta przynosi szczęście. Nic więc dziwnego, że podaje się ją na przywitanie rozpoczynającego się roku. Tym bardziej, że poza szczęściem symbolizuje także pieniądze. Także w Holandii jest ona symbolem powodzenia, i tu zazwyczaj nowy rok witany jest i wieprzowiną (postęp) i kapustą.
Również Kubańczycy, Hiszpanie i Portugalczycy są przekonani, że wieprzowina przyniesie im szczęście. Za najlepszą wróżbę uważają podanie pieczonego prosiaka. Hiszpański sylwester nie może się też obyć bez winogron. Gdy zegar wybija północ, Hiszpanie zjadają dwanaście winogron, by zapewnić sobie pomyślność w nadchodzących miesiącach.

Jedną z najważniejszych noworocznych potraw jest ryba. Jeśli nie chcemy kusić losu i ryzykować, że nadchodzący rok będzie pasmem niepowodzeń, powinniśmy w sylwestrową noc zjeść jakieś rybne danie - najpopularniejsze noworoczne ryby to dorsz, śledź i karp. Także Japończycy są zdania, że jedzenie pochodzące z wody przyniesie im szczęście. Na kolację podają ikrę ze śledzia, która symbolizuje płodność, krewetki (długowieczność) i suszone sardynki (dostatek).

Trudno też wyobrazić sobie sylwestrową imprezę bez łasuchowania. Austriacy wierzą, że szczęście i dobrobyt przyniesie im marcepanowa świnka. Z kolei Grecy przygotowują ciasto, w którym ukryta jest moneta. Kto ją znajdzie, będzie szczęściarzem w nadchodzącym roku. My z kolei podczas noworocznej kolacji nie zapomnijmy o łusce z wigilijnego karpia, trzymajmy ją przy sobie, dopiero wówczas zyska swą magiczną moc i zapewni nam dostatek w nadchodzącym roku.

Suto zastawiony stół miał zapewnić dostatek na cały nowy rok. Jednak nie tylko mnogość jadła i napitków (i ciągłe raczenie się smakołykami) miało przynieść szczęście świętującym. Szczęście przynosi nie tylko pięknie przystrojony stół, a także... okrągłe naczynia. Ich kształt symbolizuje zamknięty cykl. W tym samym miejscu, w którym coś się kończy, coś innego się zaczyna - jak w kalendarzu. Najlepiej też, by znalazły się na nich okrągłe dania. Do zamknięcia magicznego kręgu przez lata podchodzono bardzo poważnie, stąd w sylwestra nie mogło zabraknąć okrągłych wypieków - np. pączków i bab.

d3s1w7t

Dobrą wróżbą jest także zjadanie produktów przypominających monety. Węgrzy i Włosi podobieństwa do monet dopatrują się w fasoli. Pieniądze w nowym roku powinna nam też przynieść soczewica. Włosi podają ją w Nowy Rok z wieprzową kiełbasą - by być pewnym szczęścia i pomyślności po sylwestrze.

AD/mmch

d3s1w7t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
Więcej tematów