WAŻNE
TERAZ

Jest stanowisko KE ws. paktu migracyjnego. Na liście Polska

Jambalaya – egzotyczny jednogarnkowiec na chłodne dni

Już sama nazwa zwiastuje, że mamy do czynienia z egzotyczną potrawą. Na szczęście składniki do jambalaya bez trudu znajdziemy też w polskich sklepach, dzięki czemu bez większego kłopotu wyczarujemy pyszne, aromatyczne i sycące danie.

Jambalaya Jambalaya
Źródło zdjęć: © Unsplash
oprac.  KGD

Jambalaya nierozerwalnie wiąże się z Luizjaną, czyli krainą położną u ujścia rzeki Missisipi do Zatoki Meksykańskiej. Zamieszkują ją m.in. Cajunowie, niezwykła grupa etniczna, którą tworzą potomkowie osadników z Francji, przybyłych tutaj w drugiej połowie XVII wieku oraz francuskojęzycznych kolonistów ze wschodniej Kanady, wysiedlonych sto lat później przez władze Wielkiej Brytanii.

Z czasem tutejsza społeczność wymieszała się z kreolskimi uciekinierami z pobliskiego Haiti, tworząc oryginalną kulturę oraz dialekt, w którym słychać zarówno język francuski, jak i naleciałości hiszpańskie, włoskie czy miejscowe, indiańskie.

Także kuchnia Luizjany stanowi unikalny melanż europejskich tradycji kulinarnych z miejscowymi zwyczajami gastronomicznymi, polegającymi na wykorzystywaniu łatwo dostępnych tutaj produktów – ryb, słodkowodnych skorupiaków, owoców morza, ryżu i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Jambalaya jest tego najlepszym przykładem. W tej potrawie można odnaleźć wpływy europejskie – w Prowansji już na początku XIX w. chętnie jadano ryż z kurczakiem, zaś hiszpańska Walencji słynie z paelli, czyli dania opartego na aromatyzowanym szafranem ryżu z owocami morza.

Składniki jambalaya

Jambalaya występuje w niezliczonej ilości wersji, jednak pewne składniki są w niej obowiązkowe. To przede wszystkim ryż, sprawdzi się zarówno popularna w Polsce odmiana basmati, jak i mniej znany ryż dziki o intensywnym smaku i wyczuwalnym aromacie orzechowym.

W potrawie nie może zabraknąć warzyw, zwłaszcza cebuli, papryki (najlepiej mieszanki czerwonej i zielonej) oraz selera naciowego. W Nowym Orleanie i okolicach często dodaje się do niej także pomidory, rzadko wykorzystywane w południowej części Luizjany.

W jambalaya musi pojawić się także wkładka mięsna. Tradycyjnie stosuje się pochodzącą z Francji kiełbasę andouille wyrabianą z mięsa wieprzowego, wzbogacaną sporą dawką ostrych przypraw i długo wędzoną w dymie z orzesznika jadalnego (jego owocami są orzechy pekan) oraz trzciny cukrowej. W Polsce jest to trudno dostępny produkt, ale z powodzeniem można go zastąpić inną pikantną wędliną, choćby chorizo. Świetnie sprawdzi się też mięso z kurczaka. W Luizjanie do jamabalaya często dodaje się także skorupiaki: kraby, krewetki czy raki.

Na smak potrawy wpływają też oczywiście przyprawy, m.in. pieprz kajeński.

Przepis na jambalaya

Przygotowanie jambalaya zaczynamy od stworzenia przyprawy kreolskiej: w małej miseczce mieszamy sproszkowany czosnek, cebulę i słodką paprykę (po łyżce), mielony pieprz biały (łyżeczka) oraz pieprz kajeński (pół łyżeczki).

Jambalaya
Jambalaya © Unsplash

Kiełbasę andouille lub chorizo (400 g) kroimy na plasterki, zaś mięso z kurczaka, najlepiej udko, bez skóry (200 g) – w kostkę. Drób posypujemy solą (pół łyżeczki) i przyprawą kreolską (łyżeczka), pozostawiamy na pół godziny.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej rzepakowy, a następnie przyrumieniamy kiełbasę, po 3-4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy ją na talerz, a na gorący tłuszcz dodajemy kurczaka. Gdy się zarumieni, przekładamy na talerz z kiełbasą.

Do garnka dolewamy jeszcze trochę oleju, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojone w kostkę szalotki (2 sztuki), cebulę żółtą, seler naciowy (3 łodygi) oraz paprykę zieloną. Dosypujemy resztę przyprawy kreolskiej i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ryż (2 szklanki), chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem drobiowym (2,5 szklanki). Zagotowujemy, dodajemy kiełbasę i kurczaka, mieszamy i gotujemy przez pół godziny.

Pod koniec, w razie potrzeby, doprawiamy potrawę solą. W Luizjanie jambalaya często doprawia się także sosem tabasco.

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze