Jambalaya – egzotyczny jednogarnkowiec na chłodne dni

Już sama nazwa zwiastuje, że mamy do czynienia z egzotyczną potrawą. Na szczęście składniki do jambalaya bez trudu znajdziemy też w polskich sklepach, dzięki czemu bez większego kłopotu wyczarujemy pyszne, aromatyczne i sycące danie.

Jambalaya Jambalaya
Źródło zdjęć: © Unsplash
oprac.  KGD

Jambalaya nierozerwalnie wiąże się z Luizjaną, czyli krainą położną u ujścia rzeki Missisipi do Zatoki Meksykańskiej. Zamieszkują ją m.in. Cajunowie, niezwykła grupa etniczna, którą tworzą potomkowie osadników z Francji, przybyłych tutaj w drugiej połowie XVII wieku oraz francuskojęzycznych kolonistów ze wschodniej Kanady, wysiedlonych sto lat później przez władze Wielkiej Brytanii.

Z czasem tutejsza społeczność wymieszała się z kreolskimi uciekinierami z pobliskiego Haiti, tworząc oryginalną kulturę oraz dialekt, w którym słychać zarówno język francuski, jak i naleciałości hiszpańskie, włoskie czy miejscowe, indiańskie.

Także kuchnia Luizjany stanowi unikalny melanż europejskich tradycji kulinarnych z miejscowymi zwyczajami gastronomicznymi, polegającymi na wykorzystywaniu łatwo dostępnych tutaj produktów – ryb, słodkowodnych skorupiaków, owoców morza, ryżu i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Jambalaya jest tego najlepszym przykładem. W tej potrawie można odnaleźć wpływy europejskie – w Prowansji już na początku XIX w. chętnie jadano ryż z kurczakiem, zaś hiszpańska Walencji słynie z paelli, czyli dania opartego na aromatyzowanym szafranem ryżu z owocami morza.

Składniki jambalaya

Jambalaya występuje w niezliczonej ilości wersji, jednak pewne składniki są w niej obowiązkowe. To przede wszystkim ryż, sprawdzi się zarówno popularna w Polsce odmiana basmati, jak i mniej znany ryż dziki o intensywnym smaku i wyczuwalnym aromacie orzechowym.

W potrawie nie może zabraknąć warzyw, zwłaszcza cebuli, papryki (najlepiej mieszanki czerwonej i zielonej) oraz selera naciowego. W Nowym Orleanie i okolicach często dodaje się do niej także pomidory, rzadko wykorzystywane w południowej części Luizjany.

W jambalaya musi pojawić się także wkładka mięsna. Tradycyjnie stosuje się pochodzącą z Francji kiełbasę andouille wyrabianą z mięsa wieprzowego, wzbogacaną sporą dawką ostrych przypraw i długo wędzoną w dymie z orzesznika jadalnego (jego owocami są orzechy pekan) oraz trzciny cukrowej. W Polsce jest to trudno dostępny produkt, ale z powodzeniem można go zastąpić inną pikantną wędliną, choćby chorizo. Świetnie sprawdzi się też mięso z kurczaka. W Luizjanie do jamabalaya często dodaje się także skorupiaki: kraby, krewetki czy raki.

Na smak potrawy wpływają też oczywiście przyprawy, m.in. pieprz kajeński.

Przepis na jambalaya

Przygotowanie jambalaya zaczynamy od stworzenia przyprawy kreolskiej: w małej miseczce mieszamy sproszkowany czosnek, cebulę i słodką paprykę (po łyżce), mielony pieprz biały (łyżeczka) oraz pieprz kajeński (pół łyżeczki).

Jambalaya
Jambalaya © Unsplash

Kiełbasę andouille lub chorizo (400 g) kroimy na plasterki, zaś mięso z kurczaka, najlepiej udko, bez skóry (200 g) – w kostkę. Drób posypujemy solą (pół łyżeczki) i przyprawą kreolską (łyżeczka), pozostawiamy na pół godziny.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej rzepakowy, a następnie przyrumieniamy kiełbasę, po 3-4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy ją na talerz, a na gorący tłuszcz dodajemy kurczaka. Gdy się zarumieni, przekładamy na talerz z kiełbasą.

Do garnka dolewamy jeszcze trochę oleju, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojone w kostkę szalotki (2 sztuki), cebulę żółtą, seler naciowy (3 łodygi) oraz paprykę zieloną. Dosypujemy resztę przyprawy kreolskiej i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ryż (2 szklanki), chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem drobiowym (2,5 szklanki). Zagotowujemy, dodajemy kiełbasę i kurczaka, mieszamy i gotujemy przez pół godziny.

Pod koniec, w razie potrzeby, doprawiamy potrawę solą. W Luizjanie jambalaya często doprawia się także sosem tabasco.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska