Jambalaya – egzotyczny jednogarnkowiec na chłodne dni

Już sama nazwa zwiastuje, że mamy do czynienia z egzotyczną potrawą. Na szczęście składniki do jambalaya bez trudu znajdziemy też w polskich sklepach, dzięki czemu bez większego kłopotu wyczarujemy pyszne, aromatyczne i sycące danie.

Jambalaya Jambalaya
Źródło zdjęć: © Unsplash
oprac.  KGD

Jambalaya nierozerwalnie wiąże się z Luizjaną, czyli krainą położną u ujścia rzeki Missisipi do Zatoki Meksykańskiej. Zamieszkują ją m.in. Cajunowie, niezwykła grupa etniczna, którą tworzą potomkowie osadników z Francji, przybyłych tutaj w drugiej połowie XVII wieku oraz francuskojęzycznych kolonistów ze wschodniej Kanady, wysiedlonych sto lat później przez władze Wielkiej Brytanii.

Z czasem tutejsza społeczność wymieszała się z kreolskimi uciekinierami z pobliskiego Haiti, tworząc oryginalną kulturę oraz dialekt, w którym słychać zarówno język francuski, jak i naleciałości hiszpańskie, włoskie czy miejscowe, indiańskie.

Także kuchnia Luizjany stanowi unikalny melanż europejskich tradycji kulinarnych z miejscowymi zwyczajami gastronomicznymi, polegającymi na wykorzystywaniu łatwo dostępnych tutaj produktów – ryb, słodkowodnych skorupiaków, owoców morza, ryżu i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierska zupa gulaszowa. Najlepszy przepis naszych babć

Jambalaya jest tego najlepszym przykładem. W tej potrawie można odnaleźć wpływy europejskie – w Prowansji już na początku XIX w. chętnie jadano ryż z kurczakiem, zaś hiszpańska Walencji słynie z paelli, czyli dania opartego na aromatyzowanym szafranem ryżu z owocami morza.

Składniki jambalaya

Jambalaya występuje w niezliczonej ilości wersji, jednak pewne składniki są w niej obowiązkowe. To przede wszystkim ryż, sprawdzi się zarówno popularna w Polsce odmiana basmati, jak i mniej znany ryż dziki o intensywnym smaku i wyczuwalnym aromacie orzechowym.

W potrawie nie może zabraknąć warzyw, zwłaszcza cebuli, papryki (najlepiej mieszanki czerwonej i zielonej) oraz selera naciowego. W Nowym Orleanie i okolicach często dodaje się do niej także pomidory, rzadko wykorzystywane w południowej części Luizjany.

W jambalaya musi pojawić się także wkładka mięsna. Tradycyjnie stosuje się pochodzącą z Francji kiełbasę andouille wyrabianą z mięsa wieprzowego, wzbogacaną sporą dawką ostrych przypraw i długo wędzoną w dymie z orzesznika jadalnego (jego owocami są orzechy pekan) oraz trzciny cukrowej. W Polsce jest to trudno dostępny produkt, ale z powodzeniem można go zastąpić inną pikantną wędliną, choćby chorizo. Świetnie sprawdzi się też mięso z kurczaka. W Luizjanie do jamabalaya często dodaje się także skorupiaki: kraby, krewetki czy raki.

Na smak potrawy wpływają też oczywiście przyprawy, m.in. pieprz kajeński.

Przepis na jambalaya

Przygotowanie jambalaya zaczynamy od stworzenia przyprawy kreolskiej: w małej miseczce mieszamy sproszkowany czosnek, cebulę i słodką paprykę (po łyżce), mielony pieprz biały (łyżeczka) oraz pieprz kajeński (pół łyżeczki).

Jambalaya
Jambalaya © Unsplash

Kiełbasę andouille lub chorizo (400 g) kroimy na plasterki, zaś mięso z kurczaka, najlepiej udko, bez skóry (200 g) – w kostkę. Drób posypujemy solą (pół łyżeczki) i przyprawą kreolską (łyżeczka), pozostawiamy na pół godziny.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej rzepakowy, a następnie przyrumieniamy kiełbasę, po 3-4 minuty z każdej strony. Wyjmujemy ją na talerz, a na gorący tłuszcz dodajemy kurczaka. Gdy się zarumieni, przekładamy na talerz z kiełbasą.

Do garnka dolewamy jeszcze trochę oleju, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojone w kostkę szalotki (2 sztuki), cebulę żółtą, seler naciowy (3 łodygi) oraz paprykę zieloną. Dosypujemy resztę przyprawy kreolskiej i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ryż (2 szklanki), chwilę podsmażamy, po czym zalewamy bulionem drobiowym (2,5 szklanki). Zagotowujemy, dodajemy kiełbasę i kurczaka, mieszamy i gotujemy przez pół godziny.

Pod koniec, w razie potrzeby, doprawiamy potrawę solą. W Luizjanie jambalaya często doprawia się także sosem tabasco.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟