Jaki ryż wybrać?

Ryż należy do najpopularniejszych zbóż na świecie i jest znany od pięciu tysięcy lat. Za kolebkę ryżu uważa się wschodnią Azję. Potem ryż powędrował do Grecji i Ameryki. Uprawiany jest także we Francji. Obecnie jest głównym składnikiem codziennej diety dla połowy ludności świata, głównie dla ludności południowej i wschodniej Azji.

jaoanese sushi rice in wooden bowl with ingredientsjaoanese sushi rice in wooden bowl with ingredientsATSUSHI HIRAOjapanese, sushi, rice, vinegar, sake, salt, sugar, food, kitchen, meal, restaurant, ingredients, asia, cook, cooking, white, vinegared, japan, culinary, wooden, culture, background, closeup, traditional, delicious, brown, cuisine, chef, asianDlaczego warto jeść ryż?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ATSUSHI HIRAO

Ryż je się na słodko i słono, od rana do wieczora. Produkuje się z niego mąkę, papier do sajgonek, makarony, napoje a nawet alkohol.

Ziarenka ryżu zawierają białko, węglowodany i błonnik. Znajdziemy w nim też witaminy z grupy B, witaminę E, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i selen. Ryż jest lekkostrawny i bezglutenowy.

Rodzaje ryżu:

  • biały,
  • brązowy,
  • paraboiled,
  • czerwony,
  • czarny,
  • dziki.

Przepis na ryż z jabłkami pod bezową pierzynką

Jaki ryż jest najzdrowszy?

Najwięcej korzystnych dla zdrowia substancji znajduje się w łusce i otrębach, dlatego nieoczyszczone wersje - brązowy, czerwony i czarny, są bardziej wartościowe od białego oczyszczonego ryżu. Zawierają więcej witamin, antyoksydantów, witaminy E i cynku. Ryż pełnoziarnisty zawiera od 143 do 177 mg magnezu na 100 gram, a biały około 25 gram.

Jak gotować ryż?

Najlepiej na parze lub tak, aby wchłaniał płyn - risotto, pilaw. Dzięki temu zachowuje więcej cennych składników. Gotując ryż w wodzie, wylewamy z nią witaminy i minerały zawarte w ryżu.

Ryżu nie trzeba nadmiernie rozgotowywać, ponieważ zwiększa to indeks glikemiczny. Wyjątkiem jest kleik ryżowy, gdzie zjadamy ryż razem z płynem, w którym się gotował.

Czy ryż w torebkach jest zdrowy?

Torebki z ryżem w porcjach dopuszczone są do stosowania, ale wielu ekspertów je odradza. Wątpliwości budzi bisfenol zawarty w torebkach, który w czasie gotowania może przedostawać się do jedzenia. Bisfenol zaburza pracę układu nerwowego i hormonalnego.

Poza tym woreczków lepiej unikać ze względów ekologicznych i ekonomicznych. Ryż w postaci sypkiej jest tańszy od tego w torebkach.

Napój ryżowy zamiast mleka?

Jest pozyskiwany ze zmielonych i rozgotowanych ziaren, ma mało kalorii i niewiele substancji odżywczych i z tego powodu jest wzbogacany wapniem, żelazem i witaminami - A i D. Jest więc dobrym wyborem dla nietolerujących laktozy, uczulonych na białko krowiego mleka i wegan. Ale bywa także dosładzany i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecany chorym na cukrzycę.

Ryż w kuchni

Jest uniwersalnym składnikiem potraw i znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. Poza tym określony rodzaj ryżu wykorzystuje się do przygotowania konkretnych potraw. Tak jest w przypadku sushi, paelli i risotto. Do czego możemy jeszcze wykorzystać ryż?

  • zupy,
  • dodatek do dań mięsnych, rybnych i warzywnych,
  • jako składnik pulpetów, kotletów i gołąbków,
  • składnik sałatek,
  • desery z dodatkiem owoców, sosów, orzechów, wiórków kokosowych,
  • budynie,
  • kleiki,
  • zupy mleczne,
  • śniadaniowe ryżanki z suszonymi owocami, musami, miodem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje