Trwa ładowanie...

Jaki ryż wybrać?

Ryż należy do najpopularniejszych zbóż na świecie i jest znany od pięciu tysięcy lat. Za kolebkę ryżu uważa się wschodnią Azję. Potem ryż powędrował do Grecji i Ameryki. Uprawiany jest także we Francji. Obecnie jest głównym składnikiem codziennej diety dla połowy ludności świata, głównie dla ludności południowej i wschodniej Azji.

Dlaczego warto jeść ryż? Dlaczego warto jeść ryż? Źródło: Adobe Stock, fot: ATSUSHI HIRAO
d179ib6

Ryż je się na słodko i słono, od rana do wieczora. Produkuje się z niego mąkę, papier do sajgonek, makarony, napoje a nawet alkohol.

Ziarenka ryżu zawierają białko, węglowodany i błonnik. Znajdziemy w nim też witaminy z grupy B, witaminę E, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i selen. Ryż jest lekkostrawny i bezglutenowy.

Rodzaje ryżu:

  • biały,
  • brązowy,
  • paraboiled,
  • czerwony,
  • czarny,
  • dziki.

Przepis na ryż z jabłkami pod bezową pierzynką

Jaki ryż jest najzdrowszy?

Najwięcej korzystnych dla zdrowia substancji znajduje się w łusce i otrębach, dlatego nieoczyszczone wersje - brązowy, czerwony i czarny, są bardziej wartościowe od białego oczyszczonego ryżu. Zawierają więcej witamin, antyoksydantów, witaminy E i cynku. Ryż pełnoziarnisty zawiera od 143 do 177 mg magnezu na 100 gram, a biały około 25 gram.

d179ib6

Jak gotować ryż?

Najlepiej na parze lub tak, aby wchłaniał płyn - risotto, pilaw. Dzięki temu zachowuje więcej cennych składników. Gotując ryż w wodzie, wylewamy z nią witaminy i minerały zawarte w ryżu.

Ryżu nie trzeba nadmiernie rozgotowywać, ponieważ zwiększa to indeks glikemiczny. Wyjątkiem jest kleik ryżowy, gdzie zjadamy ryż razem z płynem, w którym się gotował.

Czy ryż w torebkach jest zdrowy?

Torebki z ryżem w porcjach dopuszczone są do stosowania, ale wielu ekspertów je odradza. Wątpliwości budzi bisfenol zawarty w torebkach, który w czasie gotowania może przedostawać się do jedzenia. Bisfenol zaburza pracę układu nerwowego i hormonalnego.

Poza tym woreczków lepiej unikać ze względów ekologicznych i ekonomicznych. Ryż w postaci sypkiej jest tańszy od tego w torebkach.

d179ib6

Napój ryżowy zamiast mleka?

Jest pozyskiwany ze zmielonych i rozgotowanych ziaren, ma mało kalorii i niewiele substancji odżywczych i z tego powodu jest wzbogacany wapniem, żelazem i witaminami - A i D. Jest więc dobrym wyborem dla nietolerujących laktozy, uczulonych na białko krowiego mleka i wegan. Ale bywa także dosładzany i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecany chorym na cukrzycę.

Ryż w kuchni

Jest uniwersalnym składnikiem potraw i znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni na całym świecie. Poza tym określony rodzaj ryżu wykorzystuje się do przygotowania konkretnych potraw. Tak jest w przypadku sushi, paelli i risotto. Do czego możemy jeszcze wykorzystać ryż?

  • zupy,
  • dodatek do dań mięsnych, rybnych i warzywnych,
  • jako składnik pulpetów, kotletów i gołąbków,
  • składnik sałatek,
  • desery z dodatkiem owoców, sosów, orzechów, wiórków kokosowych,
  • budynie,
  • kleiki,
  • zupy mleczne,
  • śniadaniowe ryżanki z suszonymi owocami, musami, miodem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d179ib6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d179ib6
Więcej tematów