Trwa ładowanie...
d12ncv7

Jak zrobić zapiekankę? Pięć pomysłów na jesienny obiad

Zapiekanka to danie idealne. Można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego, nie trzeba trzymać się kurczowo proporcji i pozwala wykazać się kreatywnością. Jest smaczna, ekonomiczna i nakarmimy nią całą rodzinę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak zrobić zapiekankę? Pięć pomysłów na jesienny obiad
(123RF)
d12ncv7

Zapiekanki możemy przygotować bardzo szybko w naczyniu żaroodpornym lub na patelni (czasami potrzebne jest jedno i drugie). Składniki kroimy na kawałki, układamy warstwami i posypujemy serem. Możemy do niej włożyć wszystko, co znajdziemy w lodówce, nawet pozostałości obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli zadbamy o dobór zdrowych składników, zapiekanka może być nie tylko łatwym, sytym, ale i bardzo zdrowym posiłkiem. Zwłaszcza w przypadku zapiekania w naczyniu żaroodpornym, wszystkie bogate w witaminy i składniki odżywcze soki zostaną w daniu.

Zapiekanka warzywna z ziemniakami

Przygotowujemy ziemniaki, pomidory, cukinie, papryki, a także przyprawy i zioła. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, w przypadku pomidorów i papryki ograniczamy się tylko do krojenia na plasterki. Jeśli cukinia jest młoda, to też wystarczy ją tylko pokroić, bez obierania.

d12ncv7

W naczyniu żaroodpornym roztapiamy trochę masła, aby przykryło dno. Kładziemy naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, pomidorów i papryki. Na koniec smarujemy roztopionym masłem z góry i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Możesz wybrać te ulubione, np. oregano, bazylię czy pietruszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 minut.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Zapiekanka z burakami

d12ncv7

Do tego dania potrzebne są czerwone buraki, ziemniaki i przyprawy. Buraki i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Smarujemy je olejem, a ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.

W naczyniu żaroodpornym układamy je naprzemiennie. Całość oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie bez przykrycia 10 minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy warzywa są miękkie. Miłośnicy dobrych wędlin , przed włożeniem do pieca, mogą dodać do tej zapiekanki także kiełbasę podsuszaną, np. myśliwską.

Kolorowa zapiekanka

Nic tak nie prowokuje apetytu, jak żółte, zielone, czerwone warzywa, podane w formie smakowitej zapiekanki. Do przygotowania kolorowej wersji tego dania potrzebne będą zielone cukinie, bataty, kukurydza, łagodna papryka i czerwona cebula. Dodamy też do niej brokuła.

d12ncv7

Wszystkie warzywa kroimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi i czerwonym pieprzem. Następie polewamy olejem, posypujemy żółty serem tartym i zapiekamy tak jak inne zapiekanki w temperaturze 180 stopni C, aż warzywa zmiękną.

 123RF
(123RF)

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Do tej zapiekanki potrzebny nam jest makaron, ser mozzarella i warzywa: cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka, czosnek, cebula i pomidory koktajlowe oraz z puszki.

d12ncv7

Makaron gotujemy krótko. Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Następnie do cebuli dodajemy czosnek i resztę pokrojonych warzyw, ale pomidory z puszki dodajemy już na końcu duszenia. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Całość mieszamy z makaronem, posypujemy starty ser mozzarella, a na sam koniec ozdabiamy przekrojonymi pomidorkami koktajlowym. Posypujemy świeżym tymiankiem lub bazylią. Do piekarnika wstawiamy na 25 minut.

Zapiekana cukinia z fasolą i papryką

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką to dobry pomysł na sycące danie bezmięsne, chociaż może też być warzywnym dodatkiem np. do kotleta. Jednym słowem doskonały posiłek w rodzinie, w której do stołu siadają zarówno miłośnicy mięsnych dań, jak i ci, którzy nie chcą mieć z mięsem do czynienia. Aby przygotować to danie, potrzebne nam są zielone cukinie, kabaczki, papryki czerwone, cebula, czosnek, fasola czerwona w puszce, oliwa, jajka, jogurt naturalny i słodka papryka.

Cukinie i kabaczki kroimy na plastry. Paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a fasolkę odcedzamy po wyjęciu z puszki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Jajka mieszamy z jogurtem, przyprawami i dobrze mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: cukinie, kabaczki, cebulę i czosnek oraz fasolę. Zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i trzymamy tam 45 minut lub zrumienienia wierzchniej warstwy.

d12ncv7

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d12ncv7

Podziel się opinią

Share
d12ncv7
d12ncv7
Więcej tematów