Jak zrobić zapiekankę? Pięć pomysłów na jesienny obiad

Zapiekanka to danie idealne. Można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego, nie trzeba trzymać się kurczowo proporcji i pozwala wykazać się kreatywnością. Jest smaczna, ekonomiczna i nakarmimy nią całą rodzinę.

Zapiekanka
Źródło zdjęć: © 123RF

Zapiekanki możemy przygotować bardzo szybko w naczyniu żaroodpornym lub na patelni (czasami potrzebne jest jedno i drugie). Składniki kroimy na kawałki, układamy warstwami i posypujemy serem. Możemy do niej włożyć wszystko, co znajdziemy w lodówce, nawet pozostałości obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli zadbamy o dobór zdrowych składników, zapiekanka może być nie tylko łatwym, sytym, ale i bardzo zdrowym posiłkiem. Zwłaszcza w przypadku zapiekania w naczyniu żaroodpornym, wszystkie bogate w witaminy i składniki odżywcze soki zostaną w daniu.

Zapiekanka warzywna z ziemniakami

Przygotowujemy ziemniaki, pomidory, cukinie, papryki, a także przyprawy i zioła. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, w przypadku pomidorów i papryki ograniczamy się tylko do krojenia na plasterki. Jeśli cukinia jest młoda, to też wystarczy ją tylko pokroić, bez obierania.

W naczyniu żaroodpornym roztapiamy trochę masła, aby przykryło dno. Kładziemy naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, pomidorów i papryki. Na koniec smarujemy roztopionym masłem z góry i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Możesz wybrać te ulubione, np. oregano, bazylię czy pietruszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 minut.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Zapiekanka z burakami

Do tego dania potrzebne są czerwone buraki, ziemniaki i przyprawy. Buraki i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Smarujemy je olejem, a ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.

W naczyniu żaroodpornym układamy je naprzemiennie. Całość oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie bez przykrycia 10 minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy warzywa są miękkie. Miłośnicy dobrych wędlin , przed włożeniem do pieca, mogą dodać do tej zapiekanki także kiełbasę podsuszaną, np. myśliwską.

Kolorowa zapiekanka

Nic tak nie prowokuje apetytu, jak żółte, zielone, czerwone warzywa, podane w formie smakowitej zapiekanki. Do przygotowania kolorowej wersji tego dania potrzebne będą zielone cukinie, bataty, kukurydza, łagodna papryka i czerwona cebula. Dodamy też do niej brokuła.

Wszystkie warzywa kroimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi i czerwonym pieprzem. Następie polewamy olejem, posypujemy żółty serem tartym i zapiekamy tak jak inne zapiekanki w temperaturze 180 stopni C, aż warzywa zmiękną.

Zapiekanka
© 123RF

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Do tej zapiekanki potrzebny nam jest makaron, ser mozzarella i warzywa: cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka, czosnek, cebula i pomidory koktajlowe oraz z puszki.

Makaron gotujemy krótko. Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Następnie do cebuli dodajemy czosnek i resztę pokrojonych warzyw, ale pomidory z puszki dodajemy już na końcu duszenia. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Całość mieszamy z makaronem, posypujemy starty ser mozzarella, a na sam koniec ozdabiamy przekrojonymi pomidorkami koktajlowym. Posypujemy świeżym tymiankiem lub bazylią. Do piekarnika wstawiamy na 25 minut.

Zapiekana cukinia z fasolą i papryką

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką to dobry pomysł na sycące danie bezmięsne, chociaż może też być warzywnym dodatkiem np. do kotleta. Jednym słowem doskonały posiłek w rodzinie, w której do stołu siadają zarówno miłośnicy mięsnych dań, jak i ci, którzy nie chcą mieć z mięsem do czynienia. Aby przygotować to danie, potrzebne nam są zielone cukinie, kabaczki, papryki czerwone, cebula, czosnek, fasola czerwona w puszce, oliwa, jajka, jogurt naturalny i słodka papryka.

Cukinie i kabaczki kroimy na plastry. Paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a fasolkę odcedzamy po wyjęciu z puszki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Jajka mieszamy z jogurtem, przyprawami i dobrze mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: cukinie, kabaczki, cebulę i czosnek oraz fasolę. Zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i trzymamy tam 45 minut lub zrumienienia wierzchniej warstwy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀