Jak zrobić zapiekankę? Pięć pomysłów na jesienny obiad

Zapiekanka to danie idealne. Można ją zrobić praktycznie ze wszystkiego, nie trzeba trzymać się kurczowo proporcji i pozwala wykazać się kreatywnością. Jest smaczna, ekonomiczna i nakarmimy nią całą rodzinę.

Zapiekanka
Źródło zdjęć: © 123RF
32

Zapiekanki możemy przygotować bardzo szybko w naczyniu żaroodpornym lub na patelni (czasami potrzebne jest jedno i drugie). Składniki kroimy na kawałki, układamy warstwami i posypujemy serem. Możemy do niej włożyć wszystko, co znajdziemy w lodówce, nawet pozostałości obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli zadbamy o dobór zdrowych składników, zapiekanka może być nie tylko łatwym, sytym, ale i bardzo zdrowym posiłkiem. Zwłaszcza w przypadku zapiekania w naczyniu żaroodpornym, wszystkie bogate w witaminy i składniki odżywcze soki zostaną w daniu.

Zapiekanka warzywna z ziemniakami

Przygotowujemy ziemniaki, pomidory, cukinie, papryki, a także przyprawy i zioła. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, w przypadku pomidorów i papryki ograniczamy się tylko do krojenia na plasterki. Jeśli cukinia jest młoda, to też wystarczy ją tylko pokroić, bez obierania.

W naczyniu żaroodpornym roztapiamy trochę masła, aby przykryło dno. Kładziemy naprzemiennie plastry ziemniaków, cukinii, pomidorów i papryki. Na koniec smarujemy roztopionym masłem z góry i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Możesz wybrać te ulubione, np. oregano, bazylię czy pietruszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 minut.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Zapiekanka z burakami

Do tego dania potrzebne są czerwone buraki, ziemniaki i przyprawy. Buraki i ziemniaki obieramy, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Smarujemy je olejem, a ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.

W naczyniu żaroodpornym układamy je naprzemiennie. Całość oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem 35 minut w temperaturze 180 stopni C, następnie bez przykrycia 10 minut. Po tym czasie należy sprawdzić, czy warzywa są miękkie. Miłośnicy dobrych wędlin , przed włożeniem do pieca, mogą dodać do tej zapiekanki także kiełbasę podsuszaną, np. myśliwską.

Kolorowa zapiekanka

Nic tak nie prowokuje apetytu, jak żółte, zielone, czerwone warzywa, podane w formie smakowitej zapiekanki. Do przygotowania kolorowej wersji tego dania potrzebne będą zielone cukinie, bataty, kukurydza, łagodna papryka i czerwona cebula. Dodamy też do niej brokuła.

Wszystkie warzywa kroimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi i czerwonym pieprzem. Następie polewamy olejem, posypujemy żółty serem tartym i zapiekamy tak jak inne zapiekanki w temperaturze 180 stopni C, aż warzywa zmiękną.

Zapiekanka
© 123RF

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Do tej zapiekanki potrzebny nam jest makaron, ser mozzarella i warzywa: cukinia, bakłażan, pieczarki, papryka, czosnek, cebula i pomidory koktajlowe oraz z puszki.

Makaron gotujemy krótko. Na dużej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Następnie do cebuli dodajemy czosnek i resztę pokrojonych warzyw, ale pomidory z puszki dodajemy już na końcu duszenia. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Całość mieszamy z makaronem, posypujemy starty ser mozzarella, a na sam koniec ozdabiamy przekrojonymi pomidorkami koktajlowym. Posypujemy świeżym tymiankiem lub bazylią. Do piekarnika wstawiamy na 25 minut.

Zapiekana cukinia z fasolą i papryką

Zapiekana cukinia z czerwoną fasolą i papryką to dobry pomysł na sycące danie bezmięsne, chociaż może też być warzywnym dodatkiem np. do kotleta. Jednym słowem doskonały posiłek w rodzinie, w której do stołu siadają zarówno miłośnicy mięsnych dań, jak i ci, którzy nie chcą mieć z mięsem do czynienia. Aby przygotować to danie, potrzebne nam są zielone cukinie, kabaczki, papryki czerwone, cebula, czosnek, fasola czerwona w puszce, oliwa, jajka, jogurt naturalny i słodka papryka.

Cukinie i kabaczki kroimy na plastry. Paprykę kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a fasolkę odcedzamy po wyjęciu z puszki. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Jajka mieszamy z jogurtem, przyprawami i dobrze mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: cukinie, kabaczki, cebulę i czosnek oraz fasolę. Zalewamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i trzymamy tam 45 minut lub zrumienienia wierzchniej warstwy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie