Różowe wino – co warto o nim wiedzieć

Wokół niego narosło wiele mitów, jeden z najpopularniejszych głosi, że jest efektem zmieszania wina białego z czerwonym. W rzeczywistości trunek wytwarza się z czerwonych winogron, a różowy kolor zawdzięcza specjalnej metodzie produkcji. Urzeka aromatem owoców, znakomicie gasi pragnienie i pasuje do rozmaitych potraw.

Różowe wino – co warto o nim wiedzieć
Źródło zdjęć: © iStock.com

Spożycie wina w Polsce systematycznie rośnie. Jak wynika z raportu "Polacy w świecie wina", przygotowanego przez MAKRO, wypijamy rocznie ponad 400 milionów litrów napoju uzyskiwanego w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Jednak wciąż daleko nam do europejskich liderów w tej dziedzinie. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju wypija w ciągu 12 miesięcy około 3 l wina, podczas gdy Francuz – 42 l, zaś Włoch – 33 l.

Polacy najczęściej sięgają po wina czerwone (66 proc.), białe wybiera 34 proc. konsumentów, zaś najmniejszą popularnością cieszą się trunki różowe (21 proc.). Do tych ostatnich podchodzimy z nieufnością, ponieważ tak naprawdę niewiele o nich wiemy. Wciąż powszechny jest pogląd, że wina różowe mają niższą jakość, gdyż powstają poprzez zmieszanie gorszych gatunków wina czerwonego i białego.

Na kiepską opinię o tym produkcie zapracowała też kalifornijska winnica Sutter Home, która w latach 80. zalała światowy rynek różowym winem, przez krytyków opisywanym jako landrynkowe, bez wyrazu i nie warte zainteresowania. W ostatniej dekadzie XX wieku amerykański trunek pojawił się również w polskich sklepach i na długo zdefiniował nasze podejście do różowego wina.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Na szczęście dziś mamy znacznie bogatszy wybór i wina różowe powoli zdobywają sympatyków. Nic dziwnego, gdyż to napój niesłychanie zmysłowy i wspaniale komponujący się z wieloma potrawami. Warto wiedzieć, że np. Francuzi piją go więcej niż wina białego, a mało kto zna się na trunkach lepiej niż oni.

Jak powstaje wino różowe

Najczęściej stosowana metoda wytwarzania wina różowego polega na rozgniataniu owoców z wyselekcjonowanych szczepów czerwonych winogron i wystawianiu ich na działanie ciepła. Jednak w odróżnieniu od sposobu produkcji wina czerwonego, tzw. maceracja trwa znacznie krócej, maksymalnie 72 godziny (ten czas wpływa na późniejszą barwę trunku). Następnie moszcz odcedza się i odciska, pozostawiając do dalszej fermentacji, podobnie jak podczas wytwarzania wina białego. W efekcie do napoju przenika mniej barwników, których źródłem są skórki winogron, dlatego nabiera on koloru różowego.

Inną metodą produkcji wina różowego jest tłoczenie czerwonych winogron, a następnie fermentacja samego soku. Tak powstaje większość trunków pochodzących z Prowansji, słynących z lekkości i świeżości.

Niekiedy wina różowe bywają ubocznym produktem w procesie wytwarzania win czerwonych: zlewa się wówczas tylko część soku, a pozostałą partię, bardziej dzięki temu skoncentrowaną, rezerwuje się dla wina czerwonego.

Wino różowe – właściwości odżywcze

Jak każde wino, także różowe posiada duże wartości odżywczych, choć oczywiście musi być spożywane z umiarem. Może mieć wówczas pozytywny wpływ na nasz organizm.

Dostarcza sporo składników mineralnych, przede wszystkim potasu, magnezu i wapnia. Jednak przede wszystkim jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które m.in. zmniejszą agregację płytek krwi oraz obniżają poziom "złego" cholesteroli LDL, zapobiegając w ten sposób zawałowi serca, udarowi mózgu czy miażdżycy. Antyoksydanty spowalniają też rozwój zaćmy oraz procesy degeneracyjne nerwu wzrokowego.

Wino różowe jest stosunkowo niskokaloryczne, w czym przypomina wino białe. 100 ml trunku dostarcza ok. 70 kcal, choć ten wskaźnik może się zmieniać w zależności od tego jakim napojem się raczymy: wytrawnym, półsłodkim czy słodkim.

Wino różowe – do czego pasuje

Wina różowe są orzeźwiające i delikatne. Należy je serwować schłodzone, w temperaturze około 10-12 st. Świetnie gaszą wówczas pragnienie w upalny dzień, można je wówczas rozcieńczyć z wodą gazowaną i wzbogacić pokrojonymi owocami.

Trunek znakomicie komponuje się również z rozmaitymi potrawami. Wytrawne wino różowe dobrze pasuje do sałatek (np. caprese), zapiekanek czy omletów. Półwytrawne lubi towarzystwo smażonych ryb lub ostrzejszych potraw z drobiu, choćby pikantnego kurczaka. Możemy je podać do sałatki z tuńczykiem, frytek albo włoskiej lasagne.
Słodkie wina różowe sprawdzą się w połączeniu z wszelkimi deserami, a także owocami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć