Różowe wino – co warto o nim wiedzieć

Wokół niego narosło wiele mitów, jeden z najpopularniejszych głosi, że jest efektem zmieszania wina białego z czerwonym. W rzeczywistości trunek wytwarza się z czerwonych winogron, a różowy kolor zawdzięcza specjalnej metodzie produkcji. Urzeka aromatem owoców, znakomicie gasi pragnienie i pasuje do rozmaitych potraw.

Różowe wino – co warto o nim wiedzieć
Źródło zdjęć: © iStock.com

Spożycie wina w Polsce systematycznie rośnie. Jak wynika z raportu "Polacy w świecie wina", przygotowanego przez MAKRO, wypijamy rocznie ponad 400 milionów litrów napoju uzyskiwanego w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Jednak wciąż daleko nam do europejskich liderów w tej dziedzinie. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju wypija w ciągu 12 miesięcy około 3 l wina, podczas gdy Francuz – 42 l, zaś Włoch – 33 l.

Polacy najczęściej sięgają po wina czerwone (66 proc.), białe wybiera 34 proc. konsumentów, zaś najmniejszą popularnością cieszą się trunki różowe (21 proc.). Do tych ostatnich podchodzimy z nieufnością, ponieważ tak naprawdę niewiele o nich wiemy. Wciąż powszechny jest pogląd, że wina różowe mają niższą jakość, gdyż powstają poprzez zmieszanie gorszych gatunków wina czerwonego i białego.

Na kiepską opinię o tym produkcie zapracowała też kalifornijska winnica Sutter Home, która w latach 80. zalała światowy rynek różowym winem, przez krytyków opisywanym jako landrynkowe, bez wyrazu i nie warte zainteresowania. W ostatniej dekadzie XX wieku amerykański trunek pojawił się również w polskich sklepach i na długo zdefiniował nasze podejście do różowego wina.

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Na szczęście dziś mamy znacznie bogatszy wybór i wina różowe powoli zdobywają sympatyków. Nic dziwnego, gdyż to napój niesłychanie zmysłowy i wspaniale komponujący się z wieloma potrawami. Warto wiedzieć, że np. Francuzi piją go więcej niż wina białego, a mało kto zna się na trunkach lepiej niż oni.

Jak powstaje wino różowe

Najczęściej stosowana metoda wytwarzania wina różowego polega na rozgniataniu owoców z wyselekcjonowanych szczepów czerwonych winogron i wystawianiu ich na działanie ciepła. Jednak w odróżnieniu od sposobu produkcji wina czerwonego, tzw. maceracja trwa znacznie krócej, maksymalnie 72 godziny (ten czas wpływa na późniejszą barwę trunku). Następnie moszcz odcedza się i odciska, pozostawiając do dalszej fermentacji, podobnie jak podczas wytwarzania wina białego. W efekcie do napoju przenika mniej barwników, których źródłem są skórki winogron, dlatego nabiera on koloru różowego.

Inną metodą produkcji wina różowego jest tłoczenie czerwonych winogron, a następnie fermentacja samego soku. Tak powstaje większość trunków pochodzących z Prowansji, słynących z lekkości i świeżości.

Niekiedy wina różowe bywają ubocznym produktem w procesie wytwarzania win czerwonych: zlewa się wówczas tylko część soku, a pozostałą partię, bardziej dzięki temu skoncentrowaną, rezerwuje się dla wina czerwonego.

Wino różowe – właściwości odżywcze

Jak każde wino, także różowe posiada duże wartości odżywczych, choć oczywiście musi być spożywane z umiarem. Może mieć wówczas pozytywny wpływ na nasz organizm.

Dostarcza sporo składników mineralnych, przede wszystkim potasu, magnezu i wapnia. Jednak przede wszystkim jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które m.in. zmniejszą agregację płytek krwi oraz obniżają poziom "złego" cholesteroli LDL, zapobiegając w ten sposób zawałowi serca, udarowi mózgu czy miażdżycy. Antyoksydanty spowalniają też rozwój zaćmy oraz procesy degeneracyjne nerwu wzrokowego.

Wino różowe jest stosunkowo niskokaloryczne, w czym przypomina wino białe. 100 ml trunku dostarcza ok. 70 kcal, choć ten wskaźnik może się zmieniać w zależności od tego jakim napojem się raczymy: wytrawnym, półsłodkim czy słodkim.

Wino różowe – do czego pasuje

Wina różowe są orzeźwiające i delikatne. Należy je serwować schłodzone, w temperaturze około 10-12 st. Świetnie gaszą wówczas pragnienie w upalny dzień, można je wówczas rozcieńczyć z wodą gazowaną i wzbogacić pokrojonymi owocami.

Trunek znakomicie komponuje się również z rozmaitymi potrawami. Wytrawne wino różowe dobrze pasuje do sałatek (np. caprese), zapiekanek czy omletów. Półwytrawne lubi towarzystwo smażonych ryb lub ostrzejszych potraw z drobiu, choćby pikantnego kurczaka. Możemy je podać do sałatki z tuńczykiem, frytek albo włoskiej lasagne.
Słodkie wina różowe sprawdzą się w połączeniu z wszelkimi deserami, a także owocami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,