Trwa ładowanie...

Jak zrobić idealną szakszukę?

To jedna z najmodniejszych potraw ostatnich lat, coraz częściej pojawiająca się także w menu polskich restauracji. Może być smacznym pomysłem na śniadanie, lunch czy kolację. Szakszukę bez trudu przyrządzimy również w domowym zaciszu. Jak się do tego zabrać?

Jak zrobić idealną szakszukę?Źródło: Adobe Stock, fot: Marina Saprunova
d4fnifl
d4fnifl

Egzotyczna nazwa przysmaku wywodzi się z języka arabskiego i oznacza "mieszankę" albo wręcz "wielki bałagan". Korzeni szakszuki należy bowiem szukać w północnej Afryce lub na Bliskim Wschodzie, a jej receptura narodziła się prawdopodobnie w drugiej połowie XVI wieku, gdy mieszkańcy tej części świata poznali walory sprowadzonych z Ameryki pomidorów. Kto pierwszy postanowił połączyć je z jajkami? Wciąż spierają się o to Tunezyjczycy, Marokańczycy, Libijczycy, Turcy czy Jemeńczycy.

Dziś szakszukę kojarzymy głównie z Izraelem, gdzie potrawa jest serwowana niemal w każdym lokalu. Zajadają się nią nie tylko miejscowi, ale również tysiące turystów odwiedzających ten kraj. Do rozpropagowania dania przyczynili się zwłaszcza żydowscy imigranci, którzy w latach 50. i 60. XX w. przybyli z Libii i Tunezji. Jednak największą popularność szakszuka zdobyła w latach 90., między innymi za sprawą potomka uchodźców z Trypolisu, Bino Gabso, który w 1991 r. stworzył słynną restaurację "Dr Shakshuka" w Jaffie.

W europejskich czy amerykańskich lokalach potrawę często podaje się na śniadanie, jednak z powodzeniem możemy ją skonsumować również na lunch czy kolację. Mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli i odpowiednich przypraw jest nie tylko smaczna, ale również pełna wartości odżywczych.

Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie

Jajka i pomidory – duet doskonały

O walorach jajek nie ma co się długo rozpisywać . Trudno znaleźć równie wartościowe źródło skondensowanych składników odżywczych, w tym wszystkie aminokwasów egzogennych, nie wytwarzanych przez organizm, a bardzo mu potrzebnych. To prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów, doskonale przyswajanych przez organizm. W białku znajduje się więcej siarki, potasu, sodu i chloru, natomiast w żółtku fosforu, wapnia i magnezu, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B.

d4fnifl

Badania naukowe wykazały, że jajko uwalnia najwięcej cennych karotenoidów (czyli związków zapobiegających schorzeniom układu krążenia i nowotworom, a także korzystnie wpływających na wzrok), gdy łączymy je z warzywami. Na przykład pomidorami, które z kolei warto spożywać na ciepło, gdyż wtedy dostarczają szczególnie dużo wartościowego likopenu – jednego z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, obniżającego także poziom "złego" cholesterolu LDL.

Taki duet świetnie sprawdza się w szakszuce. Najlepiej wykorzystać w niej świeże i bardzo dojrzałe pomidory, które jednak w Polsce przez wiele miesięcy są trudno dostępne. Na szczęście z powodzeniem możemy też sięgnąć po pomidory w puszce, wybierając przetwory o jak najwyższej zawartości owoców (najlepiej powyżej 90 proc.) i bez zbędnych dodatków, choćby cukru czy kwasu cytrynowego. Tak przetworzone pomidory dostarczają nie tylko dużo likopenu, ale również błonnika, potasu, magnezu, cynku, witamin A, C, D i E oraz witamin z grupy B.

Mnóstwo wartości odżywczych mają też inne składniki szakszuki, czyli papryka, cebula i czosnek. Niepowtarzalny smak potrawy to zasługa kuminu, zwanego też kminem rzymskim – przyprawy o mocnym i wyraźnym aromacie, działającej przeciwzapalnie i moczopędnie.

Przepis na szakszukę

Zadanie jest naprawdę proste. Na początku kroimy w drobną kostkę cebulę i podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną lub zieloną), przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki) i – jeśli lubimy ostre smaki – drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut.

d4fnifl

Następnie dodajemy pomidory – 3-4 dojrzałe, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę albo zawartości puszki (najlepiej z już pokrojonymi owocami). Dusimy na średnim ogniu, aż do zredukowania sosu (6-8 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz koniecznie kuminem (pół łyżeczki), ewentualnie także pieprzem kajeńskim.

W masie z uduszonych warzyw robimy łyżką cztery dołki i wbijamy jajka. Gotujemy pod przykryciem 5-6 minut. Białko powinno się ściąć, natomiast żółtko musi pozostać płynne.

Szakszukę serwujemy ciepłą, posypaną posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje ze świeżą bagietką albo kromką ciemnego chleba.

d4fnifl

Oczywiście to podstawowa wersja dania. W Afryce czy na Bliskim Wschodzie istnieje wiele "wariacji" na jego temat. Szakszukę przyrządza się z różnymi serami (na przykład fetą, gotową potrawę można też posypać tartym parmezanem), oliwkami, kiszonymi cytrynami, sercami karczochów, cukinią, bobem czy ziemniakami. Danie wzbogaca się mieloną jagnięciną lub pikantnymi kiełbaskami, sprawdzi się też nasz rodzimy boczek. Świetnie pasują do niego podprażone migdały czy sezam.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4fnifl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fnifl
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj