Jak zrobić domowy twaróg? Będzie smakował jak u babci

Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Najlepsze będzie wiejskie, niepoddane procesowi pasteryzacji.

Domowy twaróg jest o wiele smaczniejszy od sklepowego
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Domowy twaróg - właściwości

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy.

Zobacz też: Jak zrobić makaron z serem?

Domowy twaróg krok po kroku

Przygodę z produkcją domowego białego sera musimy zacząć od zakupu odpowiedniego mleka. Oczywiście nie wszyscy mają dostęp do mleka prosto od krowy, to jednak żaden problem.

Równie dobrze może być mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce), byleby nie było to mleko UHT, ponieważ ono nam się nie zsiądzie.

Przygotujmy również garnek, gęste sitko i pieluchę tetrową lub gazę.

Domowy twaróg - przepis

Obraz
© Pixabay

Składniki:

  • 3 litry mleka,
  • kubeczek zsiadłego mleka (ok. 250–300 g),
  • garnek,
  • sitko,
  • pielucha tetrowa lub gaza.

Przygotowanie krok po kroku:

1. Do garnka wlewamy zsiadłe mleko, dolewamy mleko zwykłe, przykrywamy i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce do skwaszenia. Po tym czasie mleko powinno być już gęste i kremowe.

2. Garnek stawiamy na najmniejszym ogniu i bardzo wolno podgrzewamy jego zawartość do temperatury ok. 50 stopni. Uwaga – nie możemy dopuścić do zagotowania mleka.

3. Następnie przekładamy chochlą mleko z serem na sitko wyłożone pieluchą tetrową (pod spodem stawiamy garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka).

4. Gdy już przełożymy wszystko, zawiązujemy ściereczkę z serem i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła (twaróg można obciążyć talerzykiem).

5. Po odciśnięciu twaróg wyjmujemy na talerzyk. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć