Jak zrobić domowy twaróg? Będzie smakował jak u babci

Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Najlepsze będzie wiejskie, niepoddane procesowi pasteryzacji.

Domowy twaróg jest o wiele smaczniejszy od sklepowego
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Domowy twaróg - właściwości

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy.

Zobacz też: Jak zrobić makaron z serem?

Domowy twaróg krok po kroku

Przygodę z produkcją domowego białego sera musimy zacząć od zakupu odpowiedniego mleka. Oczywiście nie wszyscy mają dostęp do mleka prosto od krowy, to jednak żaden problem.

Równie dobrze może być mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce), byleby nie było to mleko UHT, ponieważ ono nam się nie zsiądzie.

Przygotujmy również garnek, gęste sitko i pieluchę tetrową lub gazę.

Domowy twaróg - przepis

Obraz
© Pixabay

Składniki:

  • 3 litry mleka,
  • kubeczek zsiadłego mleka (ok. 250–300 g),
  • garnek,
  • sitko,
  • pielucha tetrowa lub gaza.

Przygotowanie krok po kroku:

1. Do garnka wlewamy zsiadłe mleko, dolewamy mleko zwykłe, przykrywamy i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce do skwaszenia. Po tym czasie mleko powinno być już gęste i kremowe.

2. Garnek stawiamy na najmniejszym ogniu i bardzo wolno podgrzewamy jego zawartość do temperatury ok. 50 stopni. Uwaga – nie możemy dopuścić do zagotowania mleka.

3. Następnie przekładamy chochlą mleko z serem na sitko wyłożone pieluchą tetrową (pod spodem stawiamy garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka).

4. Gdy już przełożymy wszystko, zawiązujemy ściereczkę z serem i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła (twaróg można obciążyć talerzykiem).

5. Po odciśnięciu twaróg wyjmujemy na talerzyk. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟