Jak zrobić domowy twaróg? Będzie smakował jak u babci

Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Najlepsze będzie wiejskie, niepoddane procesowi pasteryzacji.

Domowy twaróg jest o wiele smaczniejszy od sklepowego
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Domowy twaróg - właściwości

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy.

Zobacz też: Jak zrobić makaron z serem?

Domowy twaróg krok po kroku

Przygodę z produkcją domowego białego sera musimy zacząć od zakupu odpowiedniego mleka. Oczywiście nie wszyscy mają dostęp do mleka prosto od krowy, to jednak żaden problem.

Równie dobrze może być mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce), byleby nie było to mleko UHT, ponieważ ono nam się nie zsiądzie.

Przygotujmy również garnek, gęste sitko i pieluchę tetrową lub gazę.

Domowy twaróg - przepis

Obraz
© Pixabay

Składniki:

  • 3 litry mleka,
  • kubeczek zsiadłego mleka (ok. 250–300 g),
  • garnek,
  • sitko,
  • pielucha tetrowa lub gaza.

Przygotowanie krok po kroku:

1. Do garnka wlewamy zsiadłe mleko, dolewamy mleko zwykłe, przykrywamy i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce do skwaszenia. Po tym czasie mleko powinno być już gęste i kremowe.

2. Garnek stawiamy na najmniejszym ogniu i bardzo wolno podgrzewamy jego zawartość do temperatury ok. 50 stopni. Uwaga – nie możemy dopuścić do zagotowania mleka.

3. Następnie przekładamy chochlą mleko z serem na sitko wyłożone pieluchą tetrową (pod spodem stawiamy garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka).

4. Gdy już przełożymy wszystko, zawiązujemy ściereczkę z serem i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła (twaróg można obciążyć talerzykiem).

5. Po odciśnięciu twaróg wyjmujemy na talerzyk. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów