Trwa ładowanie...
d5lgs3b

Jak zrobić domowy twaróg? Będzie smakował jak u babci

Samodzielnie zrobiony biały ser jest świeży, delikatny, łagodny, dość tłusty, ma gładką konsystencję. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, sekret tkwi w wyborze dobrego mleka. Najlepsze będzie wiejskie, niepoddane procesowi pasteryzacji.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowy twaróg jest o wiele smaczniejszy od sklepowego (Pixabay)
d5lgs3b

Domowy twaróg - właściwości

Sery twarogowe są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, magnezu i witamin A, D, z grupy B i E. Bez obaw mogą po nie sięgać osoby, cierpiące na nietolerancję laktozy, ponieważ w procesie zakwaszania ten mleczny cukier jest przekształcany w kwas mlekowy.

Zobacz też: Jak zrobić makaron z serem?

Domowy twaróg krok po kroku

Przygodę z produkcją domowego białego sera musimy zacząć od zakupu odpowiedniego mleka. Oczywiście nie wszyscy mają dostęp do mleka prosto od krowy, to jednak żaden problem.

d5lgs3b

Równie dobrze może być mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce), byleby nie było to mleko UHT, ponieważ ono nam się nie zsiądzie.

Przygotujmy również garnek, gęste sitko i pieluchę tetrową lub gazę.

Domowy twaróg - przepis

Składniki:

  • 3 litry mleka,
  • kubeczek zsiadłego mleka (ok. 250–300 g),
  • garnek,
  • sitko,
  • pielucha tetrowa lub gaza.

Przygotowanie krok po kroku:

1. Do garnka wlewamy zsiadłe mleko, dolewamy mleko zwykłe, przykrywamy i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce do skwaszenia. Po tym czasie mleko powinno być już gęste i kremowe.

d5lgs3b

2. Garnek stawiamy na najmniejszym ogniu i bardzo wolno podgrzewamy jego zawartość do temperatury ok. 50 stopni. Uwaga – nie możemy dopuścić do zagotowania mleka.

3. Następnie przekładamy chochlą mleko z serem na sitko wyłożone pieluchą tetrową (pod spodem stawiamy garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka).

4. Gdy już przełożymy wszystko, zawiązujemy ściereczkę z serem i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła (twaróg można obciążyć talerzykiem).

5. Po odciśnięciu twaróg wyjmujemy na talerzyk. Biały ser można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Zobacz też:
Twaróg nie tylko na śniadanie
O zaletach twarogu
Pomysły na pyszny twaróg

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d5lgs3b

Podziel się opinią

Share

d5lgs3b

d5lgs3b