Jak wykorzystać pulpę owocową po wyciskaniu soków

Długo można wyliczać zalety świeżo wyciśniętego soku z owoców czy warzyw. Jednak sporo smaku i składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, znajduje się też w pulpie, która pozostaje w sokowirówce czy wyciskarce. Dlatego nie wyrzucajmy jej do śmieci, ale wykorzystajmy do przygotowania pysznych i prostych potraw.

Wyciskarka do sokówMiąższ po wyciśnięciu soku ze świeżych owoców i warzyw może zostać wykorzystany na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF

Krem pomidorowo-paprykowy

Sok z pomidorów i papryki to prawdziwa bomba witaminowa. A co zrobić z miazgą, która pozostała po jego wyciśnięciu? Wykorzystajmy ją do przygotowania pysznej zupy-krem.

Na rozgrzanym maśle przesmażamy przez kilka minut drobno pokrojoną cebulę i łyżkę posiekanego koperku, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i szklankę pulpy z pomidorów i papryki. Dodajemy 2-3 pokrojone w kostkę pomidory, a następnie zalewamy całość dwiema szklankami esencjonalnego rosołu. Gotujemy przez 5-10 minut, po czym masę przecieramy przez sito, przelewając czterema szklankami rosołu. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną kremówką.

Buraczkowa pasta do kanapek

Sok z buraków ma specyficzny smak, który nie każdemu przypada do gustu, ale warto się przemóc, bo to jeden z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. A buraczaną pulpę możemy później wykorzystać do przyrządzenia smacznej pasty kanapkowej.

Nie obieraj. Te produkty jedz ze skórką

Zadanie jest bardzo proste. 2-3 łyżki buraczanej miazgi wystarczy zblendować na gładką masę z ugotowaną fasolą białą (ok. 100 g), 1-2 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę), sokiem z cytryny (łyżka) oraz olejem, np. lnianym lub rzepakowym (2-3 łyżki). Pastę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i czarnuszką.

Smoothie z pomarańczy, jabłek i gruszek

Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania napój, którym można rozpocząć dzień lub zaserwować go na lunch czy deser.

Do przygotowanie smoothie możemy wykorzystać pulpę pozostałą po wyciśnięciu soku ze wszystkich owoców, np. pomarańczy, jabłek i gruszek. Wystarczy ją zmiksować z jogurtem naturalnym i bananem, dosładzając w marę potrzeby miodem.

Burger marchewkowo-buraczkowy

Kto powiedział, że bazą burgera musi być zawsze mięso. Smacznego i aromatycznego kotleta przyrządzimy też z miazgi, która pozostała po wyciśnięciu soku z marchewek i buraków.

Jak to zrobić? Pulpę (około dwie szklanki) dokładnie wyrabiamy ze świeżo ugotowaną kaszą jaglaną albo gryczaną niepaloną (ok. 100 g), drobno posiekaną cebulą, surowym jajkiem oraz dobrej jakości olejem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką (słodką lub wędzoną), możemy też dodać trochę sosu sojowego. Formujemy kotlety, które następnie smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Placki z pulpy owocowo-warzywnej

Miazgę, która pozostaje po wyciśnięciu soku możemy także wykorzystać do przygotowania pysznych placków. Na przykład według prostego przepisu Jakuba Kuronia.

Pulpę z marchewki, jabłek i pomarańczy (150 g) łączymy, za pomocą łyżki lub miksera, z mąką pszenną (100 g), mlekiem (150 ml), jajkiem, cukrem trzcinowym (łyżeczka) oraz proszkiem do pieczenia (łyżeczka). Po uzyskaniu jednolitej konsystencji formujemy niewielkie placuszki, które smażymy na rozgrzanym oleju po dwie minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem osączmy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki warzywne
© 123RF

Kulki mocy z pulpy marchewkowo-jabłkowej

Co zrobić, gdy w wyciskarce lub sokowirówce pozostaje nam miazga z jabłek i marchewek? Na przykład kulki mocy, czyli ulubioną przekąskę "polskich Beckhamów" – Anny i Roberta Lewandowskich.

Jak przygotować pyszne i pożywne trufle? Dwie szklanki pulpy miksujemy z namoczonymi wcześniej daktylami (pół szklanki), ewentualnie 2-3 łyżkami syropu daktylowego , a także garstką rodzynek i pestek dyni (lub słonecznika) oraz masłem migdałowym (1-2 łyżki). Po zblednowaniu formujemy masę w niewielkie kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe!

Owsianka z pulpą owocową

Pozostałości po wyciśnięciu soku z jabłek czy pomarańczy możemy z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pożywnej owsianki – skarbnicy składników pokarmowych, które zapewnią przypływ sił i energii.

Pulpę wystarczy dodać do gotującej się owsianki, razem z orzechami, bananami, nierafinowanym olejem kokosowym oraz szczyptą cynamonu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie