Trwa ładowanie...

Jak wykorzystać pulpę owocową po wyciskaniu soków

Długo można wyliczać zalety świeżo wyciśniętego soku z owoców czy warzyw. Jednak sporo smaku i składników odżywczych, zwłaszcza błonnika, znajduje się też w pulpie, która pozostaje w sokowirówce czy wyciskarce. Dlatego nie wyrzucajmy jej do śmieci, ale wykorzystajmy do przygotowania pysznych i prostych potraw.

Miąższ po wyciśnięciu soku ze świeżych owoców i warzyw może zostać wykorzystany na wiele sposobówMiąższ po wyciśnięciu soku ze świeżych owoców i warzyw może zostać wykorzystany na wiele sposobówŹródło: 123RF
d4h0mmd
d4h0mmd

Krem pomidorowo-paprykowy

Sok z pomidorów i papryki to prawdziwa bomba witaminowa. A co zrobić z miazgą, która pozostała po jego wyciśnięciu? Wykorzystajmy ją do przygotowania pysznej zupy-krem.

Na rozgrzanym maśle przesmażamy przez kilka minut drobno pokrojoną cebulę i łyżkę posiekanego koperku, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i szklankę pulpy z pomidorów i papryki. Dodajemy 2-3 pokrojone w kostkę pomidory, a następnie zalewamy całość dwiema szklankami esencjonalnego rosołu. Gotujemy przez 5-10 minut, po czym masę przecieramy przez sito, przelewając czterema szklankami rosołu. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną kremówką.

Buraczkowa pasta do kanapek

Sok z buraków ma specyficzny smak, który nie każdemu przypada do gustu, ale warto się przemóc, bo to jeden z najbardziej wartościowych produktów naturalnych. A buraczaną pulpę możemy później wykorzystać do przyrządzenia smacznej pasty kanapkowej.

Nie obieraj. Te produkty jedz ze skórką

Zadanie jest bardzo proste. 2-3 łyżki buraczanej miazgi wystarczy zblendować na gładką masę z ugotowaną fasolą białą (ok. 100 g), 1-2 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę), sokiem z cytryny (łyżka) oraz olejem, np. lnianym lub rzepakowym (2-3 łyżki). Pastę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i czarnuszką.

d4h0mmd

Smoothie z pomarańczy, jabłek i gruszek

Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania napój, którym można rozpocząć dzień lub zaserwować go na lunch czy deser.

Do przygotowanie smoothie możemy wykorzystać pulpę pozostałą po wyciśnięciu soku ze wszystkich owoców, np. pomarańczy, jabłek i gruszek. Wystarczy ją zmiksować z jogurtem naturalnym i bananem, dosładzając w marę potrzeby miodem.

Burger marchewkowo-buraczkowy

Kto powiedział, że bazą burgera musi być zawsze mięso. Smacznego i aromatycznego kotleta przyrządzimy też z miazgi, która pozostała po wyciśnięciu soku z marchewek i buraków.

Jak to zrobić? Pulpę (około dwie szklanki) dokładnie wyrabiamy ze świeżo ugotowaną kaszą jaglaną albo gryczaną niepaloną (ok. 100 g), drobno posiekaną cebulą, surowym jajkiem oraz dobrej jakości olejem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką (słodką lub wędzoną), możemy też dodać trochę sosu sojowego. Formujemy kotlety, które następnie smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

d4h0mmd

Placki z pulpy owocowo-warzywnej

Miazgę, która pozostaje po wyciśnięciu soku możemy także wykorzystać do przygotowania pysznych placków. Na przykład według prostego przepisu Jakuba Kuronia.

Pulpę z marchewki, jabłek i pomarańczy (150 g) łączymy, za pomocą łyżki lub miksera, z mąką pszenną (100 g), mlekiem (150 ml), jajkiem, cukrem trzcinowym (łyżeczka) oraz proszkiem do pieczenia (łyżeczka). Po uzyskaniu jednolitej konsystencji formujemy niewielkie placuszki, które smażymy na rozgrzanym oleju po dwie minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem osączmy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki warzywne 123RF
Źródło: 123RF

Kulki mocy z pulpy marchewkowo-jabłkowej

Co zrobić, gdy w wyciskarce lub sokowirówce pozostaje nam miazga z jabłek i marchewek? Na przykład kulki mocy, czyli ulubioną przekąskę "polskich Beckhamów" – Anny i Roberta Lewandowskich.

d4h0mmd

Jak przygotować pyszne i pożywne trufle? Dwie szklanki pulpy miksujemy z namoczonymi wcześniej daktylami (pół szklanki), ewentualnie 2-3 łyżkami syropu daktylowego , a także garstką rodzynek i pestek dyni (lub słonecznika) oraz masłem migdałowym (1-2 łyżki). Po zblednowaniu formujemy masę w niewielkie kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe!

Owsianka z pulpą owocową

Pozostałości po wyciśnięciu soku z jabłek czy pomarańczy możemy z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pożywnej owsianki – skarbnicy składników pokarmowych, które zapewnią przypływ sił i energii.

Pulpę wystarczy dodać do gotującej się owsianki, razem z orzechami, bananami, nierafinowanym olejem kokosowym oraz szczyptą cynamonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4h0mmd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h0mmd
Więcej tematów