Jak wyglądają najdziwniejsze restauracje na świecie?

Rozsmakować się w najlepszych potrawach i przeżyć coś specjalnego – to powody, skłaniające do odwiedzenia restauracji. Na świecie istnieją jednak lokale, które zupełnie wymykają się dotychczasowym standardom. Co powiesz na kolację pod wodą lub na cmentarzu?

Na Tajwanie działa 7 restauracji założonych na toaletowym koncepcie
Źródło zdjęć: © Świat na dłoni
Katarzyna Gileta
1

Modern toilet (nowoczesna toaleta)

Gdzie się znajduje: Tajpej, Tajwan

Data otwarcia: 2004

Jak sama nazwa wskazuje, lokal posiada niezwykły motyw przewodni. Początkowo knajpka zaczynała jako cukiernia, która specjalizowała się w czekoladowych słodkościach. Na pomysł rozszerzenia asortymentu wpadł jeden z założycieli (nota bene korzystając z toalety). Jak wygląda niecodzienna restauracja? Goście siedzą na muszlach klozetowych z opuszczonymi, przezroczystymi deskami z motywami róż, owoców lub owoców morza. Posiłki podawane są w małych naczyniach w kształcie ubikacji, a napoje w minipisuarach. Knajpka ma szokować i wywoływać sprzeczne emocje, igrając ze zmysłami.

Menu: dania dostępne w karcie sią wyjątkowo delikatne. Goście raczą się makaronem spaghetti, a także tradycyjnymi tajwańskimi delikatesami, takimi jak owoce morza lub ryż curry. Najsławniejsze są desery i lody. Tutaj właściciele nie płatają figli tylko z wyglądem, lecz także z ich nazwami. Na przykład deser z kiwi to "zielona dyzenteria", czekoladowa specjalność skrywa się pod nazwą "biegunka na sucho". Podobno smakuje obłędnie.

Ciekawostka: muszle klozetowe nieustannie towarzyszom gościom – nawet ręce myją w małej, specjalnie do tego przystosowanej ubikacji, gdzie spłuczka działa jak mały kranik. Dziś na Tajwanie działa 7 restauracji założonych na toaletowym koncepcie. W 2014 roku właściciele otworzyli przedziwną restaurację w Los Angeles, nie odnosząc jednak sukcesu.

Restauracja w chmurach

Gdzie się znajduje: na całym świecie

Data otwarcia: 2006

Obraz
© Getty Images

Restauracja Dinner in the Sky (Kolacja w obłokach) została nagrodzona przez prestiżowy magazyn "Forbes" w kategorii jednej z najoryginalniejszych restauracji na świecie. W odróżnieniu od pozostałych nie zachęca komfortem na najwyższym poziomie, ale porządną dawką adrenaliny. Specjalny wyciąg umożliwia 22 gościom kulinarne przeżycie na pięćdziesięciu metrach wysokości! Krzesła przypominają fotele aut wyścigowych, a śmiałkowie są przypięci pasami bezpieczeństwa. Autorem całego konceptu jest David Ghysels. Poszukiwacze przygód po raz pierwszy zasiedli do podniebnej kolacji w belgii w 2006 roku.

Menu: dla rozluźnienia atmosfery podaje się tu szampana Moët & Chandon. Co się tyczy dań, Dinner in the Sky nie ma specjalnego menu. To, czym będą raczyć się danego dnia goście, zależy od szefa kuchni.

Ciekawostka: zapierające dech w piersiach kolacje odbywały się nad polem golfowym, stadionem, w centrum miasta lub nad morzem.

Ithaa

Gdzie się znajduje: Malediwy

Data otwarcia: 2004

Obraz
© Świat na dłoni

Restauracja Ithaa leży nieopodal wyspy Rangalifinolhu – w miejscowym języku, jej nazwa oznacza "perłę". Czym zaskakuje? Znajduje się 5 metrów pod wodą! Goście mogą podczas kolacji rozkoszować się widokiem morskiego świata. Aby dostać się do środka, z wyspy należy przejść przez molo, wychodząc w głąb Oceanu Indyjskiego. Po 5-metrowych zejściu w dół, odwiedzający wchodzą do szklanego tunelu o wymiarach 5×9 metrów. Ta mała przestrzeń mieści 14 gości oraz stwarza niepowtarzalną i intymną atmosferę.

Menu: Ithaa oferuje dania kuchni malezyjskiej, czyli tradycyjne delikatesy okraszone lokalnymi przyprawami. Nie brakuje również elementów kuchni świata zachodniego. Furorę robią wina marki Louis Roederer. Ceny obiadów oscylują wokół 150 dolarów, kolacje są o sto dolarów droższe.

Ciekawostka: cena całego projektu wyniosła ponad 5 milionów dolarów. Architekci musieli poradzić sobie z wieloma niesprzyjającymi warunkami, takimi jak przypływy i odpływy, rosnący poziom wody lub zmienność fal. Miesiąc po otwarciu restauracji w Malediwy uderzyła mała fala tsunami. Budowla wytrzymała, a knajpka nie odnotowała żadnych szkód.

Robot restaurant

Gdzie się znajduje: Tokio, Japonia

Data otwarcia: 2012

Obraz
© Getty Images

Neonowe błyski, zwariowane kostiumy i pojedynki robotów. To wszystko znajduje się w tokijskim lokalu i jest urzeczywistnieniem tutejszego pojęcia szampańskiej zabawy. Początkowo miał dostarczać rozrywki miejscowym przedsiębiorcom, obecnie cieszy się także ogromnym zainteresowaniem turystów. Głównym punktem całego show są oczywiście roboty. Wokół odwiedzjących krążą zwierzęta i postacie z bajek, takie jak wróżki, jednorożce, syreny, utrzymane w robotycznym duchu. Coś dla siebie znajdą każde grupy wiekowe.

Menu: sushi lub hamburgery, oferta napojów jest bardziej wyrafinowana. Goście mogą wybierać spośród wielu odmian piw, sake lub herbat.

Ciekawostka: budowa restauracji wyniosła 10 milionów dolarów (ok. 37,5 miliona złotych).

Giger bar

Gdzie się znajduje: Chur, Szwajcaria

Data otwarcia: 1992

Obraz
© Świat na dłoni | Świat na dłoni

Giger Bar jest częścią muzeum Hansa Rudolfa Gigera, który zdobył sławę dzięki swoim pracom artystycznym na planie filmu obcy. Kawiarnia zaprojektowana w duchu biomechaniki, została urządzona według wskazów samego Gigera wraz z wnętrzem wybudowanym w gotyckim stylu tajemniczej katedry, stworzonej z kości. Stropy podtrzymują ogromne kręgosłupy, a ściany są pełne przerażających twarzy. Wszystko zaprojektowano w taki sposób, aby gość czuł się jak w filmie obcy.

Menu: przede wszystkim fast food w postaci pizzy lub tostów.

Ciekawostka: początkowo bar miał zostać postawiony w Nowym Jorku. Kiedy okazało się, że jego konstrukcja będzie zbyt droga, budowa została przesunięta w czasie. Na koniec bar powstał w rodzinnym mieście Hansa Gigera, w Churze.

Zauo

Gdzie się znajduje: Nowy Jork, USA

Data otwarcia: 2018

Obraz
© Świat na dłoni

Uwielbiasz ryby? Co powiesz na to, aby jedną złowić i od razu zjeść? Taką wyjątkową ku temu okazję oferuje restauracja Zauo, powstała w Japonii w 1993 roku. Goście mogą wybrać, którą rybę chcą upolować, kiedy im się to uda, decydują, w jaki sposób ma być przyrządzona – jedna połowa ryby może zostać usmażona, druga zaś podana w formie sushi. Głównym celem właścicieli było stworzenie miejsca szacunku i respektu względem żywych zwierząt.

Menu: do wyboru jest ogromna liczba ryb, które kucharze grillują, smażą lub robią sushi. Goście płacą dokładnie za to, co złowią.

Ciekawostka: w restauracji nie brakuje również elementów towarzyszących rybakom przeszłości. Jeśli jeden z gości złowi rybę, pracownicy biją mu brawo, grając przy tym na tradycyjnych japońskich bębnach.

Rapunzel’s Royal Table

Gdzie się znajduje: Statek Wycieczkowy Magic

Data otwarcia: 2018

Obraz
© Świat na dłoni

Lubisz bajki? W ubiegłym roku Disney otworzył restaurację na łodzi Magic, której nazwa w przekładzie oznacza „Królewski Stół Rszpunki”. chodząc do restauracji, wstępujesz do królewskiej sali zdobionej kolorowymi malunkami. Król i królowa zapraszają wszystkich gości do wzięcia udziału w uroczystych urodzinach Roszpunki i rocznicy jej powrotu do królestwa. Podczas kolacji odwiedzającym towarzyszy muzyka na żywo i zabawa, w której główną rolę odgrywają śpiew i taniec.

Menu: dania, które serwuje restauracje nawiązują do opowieści o roszpunce. Możesz spróbować snuggly ducking platter (kaczka z warzywami i czarnym chlebem) lub flynn rider platter (wieprzowe mięso, kiełbaska i ziemniaki).

Ciekawostka: pczas kolacji goście cieszą zmysły musicalem w iście broadwayowskim stylu.

New Lucky Restaurant

Gdzie się znajduje: Ahmadabad, Indie

Data otwarcia: 2004

Obraz
© Świat na dłoni

W Indiach życie i śmierć nieustannie się krzyżują. Reinkarnacja jest kluczową częścią religii hinduskiej, dlatego nic dziwnego, że ta restauracja znajduje się pośrodku starego muzułmańskiego cmentarza. W ten sposób goście dzielą się posiłkiem ze zmarłymi. Miejscowi uważają, że przynosi to szczęście. Trumny, leżące wewnątrz restauracji, są wzmocnione stalową konstrukcją i zdobią je świeże kwiaty. Do tej pory nie udało się stwierdzić, do kogo należą groby. Przeważają teorie, że znajdują się w nich szczątki muzułmańskich zwolenników sufizmu.

Menu: goście próbują dań pochodzących z południa Indii i smakują różne rodzaje ryżu oraz herbat.

Ciekawostka: restauracja istnieje już od ponad 60 lat. Z szacunku dla zmarłych podczas posiłku nie wolno głośno mówić.

Blindekuh

Gdzie się znajduje: Zurych, Szwajcaria

Data otwarcia: 1999

Obraz
© Świat na dłoni

Na świecie istnieje kilka restauracji, w których panują egipskie ciemności. Ten pomysł narodził się w Szwajcarii, gdzie w 1999 roku powstała restauracja Blindekuh. Wzrok ustępuje tu pozostałym zmysłom. Przy wejściu odwiedzający odkładają wszystkie rzeczy, które mogłyby być źródłem światła i wybierają jedno danie z dostępnych przystawek, dań głównych lub deserów. Każdy stół obsługują niewidomi kelnerzy.

Menu: restauracja co tydzień przygotowuje nowe dania, na które goście decydują się, wykorzystując zmysł węchu.

Ciekawostka: w restauracji znajduje się 100 miejsc. Menu należy do tych droższych, jednak uzyskane środki wędrują do organizacji pomagających osobom niewidomym.

Artykuł pochodzi z magazynu "Świat na dłoni"

Obraz
© Materiały prasowe

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne