Jak wybrać wartościową i smaczną kiełbasę?
Wśród klasyków, które najchętniej smażymy podczas imprez "pod chmurką" nadal prym wiedzie kiełbasa. Łatwo wrzucić ją nad ruszt czy nabić na patyki i obserwować, jak skwierczy nad ogniem. To popularny składnik wielu polskich potraw, w tym bigosu. Niestety, coraz trudniej kupić produkt dobrej jakości, wyrabiany zgodnie z tradycyjną recepturą. Za niską ceną i promocją w stylu "weź 2, a trzecie opakowanie dostaniesz gratis" często w pakiecie stoją MOM (mięso oddzielone mechanicznie), wzmacniacze smaku, woda i tłuszcz. Podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie kiełbasy.
Polski klasyk na grilla lub ognisko
Wśród klasyków, które najchętniej smażymy podczas imprez "pod chmurką" nadal prym wiedzie kiełbasa. Łatwo wrzucić ją nad ruszt czy nabić na patyki i obserwować, jak skwierczy nad ogniem. To popularny składnik wielu polskich potraw, w tym bigosu. Niestety, coraz trudniej kupić produkt dobrej jakości, wyrabiany zgodnie z tradycyjną recepturą. Za niską ceną i promocją w stylu "kup 2, a trzecie opakowanie dostaniesz gratis" często w pakiecie stoją MOM (mięso oddzielone mechanicznie), wzmacniacze smaku, woda i tłuszcz. Podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie kiełbasy.
MOM za 6 zł
Podczas zakupów na biesiadowanie przy ruszcie należy czytać etykiety produktów i analizować ich skład. Wewnątrz wysokoprzetworzonej wędliny wbrew oczekiwaniom nie musi być najwięcej mięsa. Tradycyjna kiełbasa powinna zawierać mięso pierwszej i drugiej klasy oraz przyprawy. Jednak niektórzy producenci poprzez używanie polifosforanów, które zatrzymują wodę, zwiększają 100-kilogramową masę wędliny do 200 kilogramów wyrobu końcowego. Mniejsza ilość mięsa skutkuje też sporą dawką MOM-u, czyli masy kostno-tłuszczowej, która powstaje w wyniku przeciskania szkieletu przez sito, a następnie mielenia go pod ciśnieniem. Najłatwiej MOM uzyskać z drobiu. Im mniej substancji dodatkowych, tym lepiej. Dobra kiełbasa ma swoją cenę - kwota ta powinna oscylować w granicach 25 zł.
Uwaga na nazwy
Producenci kuszą potencjalnych klientów hasłami reklamowymi, które opisują "wyroby domowe", "tradycyjnie wędzone" czy "kiełbaska domowa". Jednak nie zawsze nazwa odzwierciedla całą prawdę o produkcie. Aby nie dać się oszukać, warto zwracać uwagę na wspomnianą listę składników oraz metody wytwarzania. Dzięki temu łatwiej będzie odróżnić "kiełbasę cielęcą" od "kiełbasy z cielęciną". W tej pierwszej cielęcina powinna stanowić podstawowy składnik, a w drugim może być jedynie dodatkiem.
Kiepska kiełbasa a zdrowie
Oferty typu "kilogram śląskiej za 5 zł" kuszą, ale mimo że mogą nam smakować, lepiej nie kupować ich na rodzinne grillowanie. Oczywiście wszystkie substancje dodatkowe używane przez producentów w ramach oszczędności są dozwolone do spożycia. Jednak wartość odżywcza takich produktów znacznie odbiega od zaleceń dietetycznych. Zamiast wartościowego mięsa kupujemy bowiem miks tłuszczu, MOM-u i wody. Podobnie, jak propozycje z fast-foodów nie są zakazane, ale regularnie jedzone mogą skutkować chorobami układu krążenia, otyłością czy zwiększonym ryzykiem wystąpienia zawału. Nierzadko mogą także wywołać różnego rodzaju alergie pokarmowe.
Na wagę czy paczkowana?
Foliowe opakowania z porcją kiełbasy dla kilku osób to nie jest dobry wybór mięsnych przysmaków. Materiał ten nie przepuszcza powietrza, a produkt źle przechowywany szybko może stracić właściwości i smak. O ile łatwiej przeczytać skład, o tyle przez folię nie można kiełbasy powąchać i trudniej zauważyć śliski nalot, świadczący o nieświeżości. Kupując kiełbasę na wagę także możemy sprawdzić, co w niej siedzi, pytając ekspedientkę. Najlepiej wybrać się do zaufanego sprzedawcy, który nierzadko sprzedaje wysokiej jakości wyroby z rodzinnej masarni.
Kiełbasa w praktyce
Przed wrzuceniem kiełbasy na ruszt najlepiej naciąć ją w małe krzyżyki, dzięki czemu tłuszcz równomiernie będzie się wytapiał, a ta nie popęka. Z kolei smażąc kiełbasę nad ogniskiem, warto ją umiejętnie nabić na dobrze zaostrzony patyk. Cieńszą lepiej nabić wzdłuż, a grubszą w poprzek. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie również specjalnych widełek do pieczenia kiełbasek. Smaku dodadzą jej grubsze plasterki cebuli lub drobno posiekany czosnek wepchnięty w nacięcia wędliny. Smacznego!