Jak wybrać dobrą wołowinę? Oto, czym się kierować w sklepie

Wołowina jest popularna zarówno w Europie, jak i w Stanach Zjednoczonych. Ma lekkie mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Wołowina jest podawana w różnej postaci (ugotowana, uduszona, zapieczona). Wybornie smakują również steki wołowe przyrządzane na grilla.

Steki wołoweMięso wołowe, podobnie jak wieprzowina, podzielone jest na klasy
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Wołowina – charakterystyka

Wołowina jest mięsem otrzymywanym z bydła, które ma ponad pół roku. Do największych producentów należą Stany Zjednoczone, Unia Europejska, Brazylia, Indie oraz Chiny. W Polsce rzadko hoduje się mięsne rasy, dlatego jakość wołowiny jest mniejsza niż w krajach, w których jest większa tradycja spożywania mięsa wołowego.

Wołowina – klasyfikacja mięsa

Mięso wołowe, podobnie jak wieprzowina, podzielone jest na klasy. Klasyfikacja wołowiny zależy od jakości mięsa. Do I klasy zalicza się mięso chude i nieścięgniste. Wołowina II klasy nadal musi mieć chude mięso, jednak mogą się pojawić drobne ścięgna. Do III klasy zalicza się mięso tłuste, a do IV klasy – wołowina krwawa. Natomiast w klasie IV można znaleźć mięso, które posiada ścięgna i powięzi.

Do najlepszych gatunków wołowiny zaliczana jest wołowina Kobe, którą otrzymuje się z japońskich krów. Bydło jest karmione tylko ekologiczną paszą ze zbóż, ziemniaków oraz roślin strączkowych, dzięki czemu wołowina ma lekkie oraz aromatyczne mięso. Poza tym, zawiera więcej kwasów omega-3 niż wołowina otrzymywana z ras innych krów. Poza wołowiną Kobe, popularna jest również wołowina Aberdeen Argus, wołowina Brahman oraz wołowina Charolaise.

Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach

Wołowina – rodzaje mięsa

Do półtuszy wołowej zaliczane są:

  • karkówka
  • żeberka
  • mostek
  • rozbratel
  • antrykot
  • rostbef
  • polędwica
  • łopatka
  • udziec
  • pachwina
  • rumsztyk
  • pręga
  • ligawa

W zależności od zawartości mięsa i tłuszczu wołowina może być przeznaczona do pieczenia, smażenia, grillowania, gotowania lub duszenia.

Wołowina – wartości odżywcze

Wartość kaloryczna wołowiny zależy od zawartości tłuszczu w mięsie. Jednak zazwyczaj wołowina ma ok. 230 kcal w 100 g i jest uznawana za mięso średnio kaloryczne. Poza tym, ponad połowa tłuszczu zawartego w wołowinie to tłuszcz nienasycony, który korzystnie wpływa na zdrowie. Mięso wołowe ma w swoim składzie również łatwoprzyswajalne białko. Jest również jednym z najlepszych źródeł kwasu linolowego (CLA), który pomaga osobom, które chciałyby zmniejszyć masę ciała. Poza tym, wołowina zawiera L-karnitynę oraz alaninę zwiększające przemianę materii w organizmie. Mięso wołowe jest również źródłem witamin z grupy B, głównie B6 i B12, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiegają anemii.

Wołowina – sposoby przyrządzenia

W zależności od rodzaju kawałka mięsa, można przyrządzić różne potrawy z wołowiny. Najpopularniejszy jest rostbef mający delikatne mięso, z którego przygotowuje się steki wołowe. Karkówka idealnie nadaje się do przygotowania gulaszu z wołowiny. Z szyi, szpondera, łopatki oraz mostku można przygotować mięso mielone. Polędwicę można upiec, natomiast z udźca można wykroić zrazy wołowe. Do najpopularniejszych dań z wołowiny zaliczana jest wołowina po burgundzku, wołowina po chińsku, wołowina po tajsku oraz wołowina po seczuańsku.jak

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości