Jak uniknąć zatrucia grzybami? Przestrzegaj tych siedmiu zasad

Grzyby wzbogacają smak wielu potraw, a wycieczka do lasu to wspaniały sposób na spędzanie wolnego czasu z całą rodziną. Nic nie smakuje tak dobrze, jak grzyby, które własnoręcznie się zebrało. Jednak bardzo ważne, aby zarówno podczas zbierania grzybów, jak i ich obróbki, trzymać się pewnych zasad bezpieczeństwa, dzięki którym unikniemy zatrucia.

Jak uniknąć zatrucia grzybami?Jak uniknąć zatrucia grzybami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | feliks szewczyk

Objawy zatrucia grzybami

Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważycie niepokojące objawy, należy wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza. Wczesna interwencja jest kluczowa. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:

  • ból głowy
  • nudności
  • wymioty
  • ból brzucha
  • biegunka
  • zwolnienie tętna
  • podwyższona temperatura
  • osłabienie, bezwład
  • skurcze mięśni kończyn
  • zaburzenia wzroku
  • halucynacje
  • utrata przytomności
  • śpiączka

Stosując się do tych rad, unikniesz zatrucia

  1. Jeśli widzisz, że grzyb jest uszkodzony lub chory, nie zrywaj go.
  2. Jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, zostaw go. Czasem bardzo łatwo o pomyłkę.
  3. Nie zbieraj bardzo małych grzybów — trudno rozpoznać, czy są blaszkowe, czy nie.
  4. Nie wkładaj grzybów do foliowych siatek ani plastikowych pudełek — tak przechowywane grzyby zaparzają się i łatwo pleśnieją. Najlepiej zbierać grzyby do przewiewnego wiklinowego koszyka lub łubianki.
  5. Dokładnie wyczyść i umyj grzyby. Warto je również obgotować przed dalszą obróbką termiczną.
  6. Nie przechowuj grzybów zbyt długo. Zjedz je jak najszybciej po zebraniu. Wówczas masz pewność, że nie spleśnieją.
  7. Nie odgrzewaj potraw z grzybami. Częste zmiany temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥