Jak uniknąć zatrucia grzybami? Przestrzegaj tych siedmiu zasad
Grzyby wzbogacają smak wielu potraw, a wycieczka do lasu to wspaniały sposób na spędzanie wolnego czasu z całą rodziną. Nic nie smakuje tak dobrze, jak grzyby, które własnoręcznie się zebrało. Jednak bardzo ważne, aby zarówno podczas zbierania grzybów, jak i ich obróbki, trzymać się pewnych zasad bezpieczeństwa, dzięki którym unikniemy zatrucia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | feliks szewczyk
Objawy zatrucia grzybami
Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważycie niepokojące objawy, należy wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza. Wczesna interwencja jest kluczowa. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
- ból głowy
- nudności
- wymioty
- ból brzucha
- biegunka
- zwolnienie tętna
- podwyższona temperatura
- osłabienie, bezwład
- skurcze mięśni kończyn
- zaburzenia wzroku
- halucynacje
- utrata przytomności
- śpiączka
Stosując się do tych rad, unikniesz zatrucia
- Jeśli widzisz, że grzyb jest uszkodzony lub chory, nie zrywaj go.
- Jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, zostaw go. Czasem bardzo łatwo o pomyłkę.
- Nie zbieraj bardzo małych grzybów — trudno rozpoznać, czy są blaszkowe, czy nie.
- Nie wkładaj grzybów do foliowych siatek ani plastikowych pudełek — tak przechowywane grzyby zaparzają się i łatwo pleśnieją. Najlepiej zbierać grzyby do przewiewnego wiklinowego koszyka lub łubianki.
- Dokładnie wyczyść i umyj grzyby. Warto je również obgotować przed dalszą obróbką termiczną.
- Nie przechowuj grzybów zbyt długo. Zjedz je jak najszybciej po zebraniu. Wówczas masz pewność, że nie spleśnieją.
- Nie odgrzewaj potraw z grzybami. Częste zmiany temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii.