Jak uniknąć zatrucia grzybami? Przestrzegaj tych siedmiu zasad

Grzyby wzbogacają smak wielu potraw, a wycieczka do lasu to wspaniały sposób na spędzanie wolnego czasu z całą rodziną. Nic nie smakuje tak dobrze, jak grzyby, które własnoręcznie się zebrało. Jednak bardzo ważne, aby zarówno podczas zbierania grzybów, jak i ich obróbki, trzymać się pewnych zasad bezpieczeństwa, dzięki którym unikniemy zatrucia.

Jak uniknąć zatrucia grzybami?Jak uniknąć zatrucia grzybami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | feliks szewczyk

Objawy zatrucia grzybami

Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważycie niepokojące objawy, należy wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza. Wczesna interwencja jest kluczowa. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:

  • ból głowy
  • nudności
  • wymioty
  • ból brzucha
  • biegunka
  • zwolnienie tętna
  • podwyższona temperatura
  • osłabienie, bezwład
  • skurcze mięśni kończyn
  • zaburzenia wzroku
  • halucynacje
  • utrata przytomności
  • śpiączka

Stosując się do tych rad, unikniesz zatrucia

  1. Jeśli widzisz, że grzyb jest uszkodzony lub chory, nie zrywaj go.
  2. Jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, zostaw go. Czasem bardzo łatwo o pomyłkę.
  3. Nie zbieraj bardzo małych grzybów — trudno rozpoznać, czy są blaszkowe, czy nie.
  4. Nie wkładaj grzybów do foliowych siatek ani plastikowych pudełek — tak przechowywane grzyby zaparzają się i łatwo pleśnieją. Najlepiej zbierać grzyby do przewiewnego wiklinowego koszyka lub łubianki.
  5. Dokładnie wyczyść i umyj grzyby. Warto je również obgotować przed dalszą obróbką termiczną.
  6. Nie przechowuj grzybów zbyt długo. Zjedz je jak najszybciej po zebraniu. Wówczas masz pewność, że nie spleśnieją.
  7. Nie odgrzewaj potraw z grzybami. Częste zmiany temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii.

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia