Jak uniknąć zatrucia grzybami? Przestrzegaj tych siedmiu zasad
Grzyby wzbogacają smak wielu potraw, a wycieczka do lasu to wspaniały sposób na spędzanie wolnego czasu z całą rodziną. Nic nie smakuje tak dobrze, jak grzyby, które własnoręcznie się zebrało. Jednak bardzo ważne, aby zarówno podczas zbierania grzybów, jak i ich obróbki, trzymać się pewnych zasad bezpieczeństwa, dzięki którym unikniemy zatrucia.
Objawy zatrucia grzybami
Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważycie niepokojące objawy, należy wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza. Wczesna interwencja jest kluczowa. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
- ból głowy
- nudności
- wymioty
- ból brzucha
- biegunka
- zwolnienie tętna
- podwyższona temperatura
- osłabienie, bezwład
- skurcze mięśni kończyn
- zaburzenia wzroku
- halucynacje
- utrata przytomności
- śpiączka
Stosując się do tych rad, unikniesz zatrucia
- Jeśli widzisz, że grzyb jest uszkodzony lub chory, nie zrywaj go.
- Jeśli nie masz pewności, że grzyb jest jadalny, zostaw go. Czasem bardzo łatwo o pomyłkę.
- Nie zbieraj bardzo małych grzybów — trudno rozpoznać, czy są blaszkowe, czy nie.
- Nie wkładaj grzybów do foliowych siatek ani plastikowych pudełek — tak przechowywane grzyby zaparzają się i łatwo pleśnieją. Najlepiej zbierać grzyby do przewiewnego wiklinowego koszyka lub łubianki.
- Dokładnie wyczyść i umyj grzyby. Warto je również obgotować przed dalszą obróbką termiczną.
- Nie przechowuj grzybów zbyt długo. Zjedz je jak najszybciej po zebraniu. Wówczas masz pewność, że nie spleśnieją.
- Nie odgrzewaj potraw z grzybami. Częste zmiany temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii.