Jak są pierogi po angielsku - polskie potrawy w języku angielskim

Niektóre polskie słowa są jedyne w swoim rodzaju i nie da się ich przełożyć w sposób dosłowny na inny język. Bo jak przetłumaczyć pierogi na angielski? Lub województwo czy gimnazjum? Większość nauczycieli angielskiego dostaje zapewne takie pytanie kilkanaście razy w miesiącu. Na takie tłumaczenia są jednak sposoby. W jaki sposób, podajemy w artykule poniżej, razem z przepisem na tradycyjne pierogi... ruskie!

Jak są pierogi po angielsku - polskie potrawy w języku angielskim
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak przetłumaczyć pierogi po angielsku?

Są pewne słowa w języku polskim, których nie da się przetłumaczyć na angielski. Nie znajdziemy ich w słownikach angielsko - polskich, ponieważ w tamtych kulturach po prostu nie występują. W Rosji, jeśli wspomnimy pielmienie, a na Ukrainie wareniki, wszyscy zrozumieją, jednak w kulturach zachodu danie to zwyczajnie nie występuje. Żadna nacja mówiąca po angielsku nie posiada tej potrawy w swoim menu. Tak samo sytuacja wygląda w przypadku gołąbków, kisielu lub paprykarza szczecińskiego.

Jednym ze sposobów na przetłumaczenie danego pojęcia jest wytłumaczenie go, czyli opisanie go w bardziej złożonej formie. Można też porównać daną rzecz - w tym przypadku nasze pierogi, do amerykańskiej lub angielskiej rzeczywistości.

Z pomocą może również przyjść Wikipedia, która dość dobrze tłumaczy każde z typowo polskich słówek. Jeśli nie wiemy, jak wytłumaczyć komuś daną potrawę czy rzecz, warto do niej zajrzeć!

Nazwy tak oryginalnych dań można zostawić też zupełnie bez tłumaczenia, i tak pierogi z serem to "pierogi with quark", a paprykarz szczeciński to "Szczecin paprikash".

Tradycyjne pierogi ruskie - przepis

Skoro o pierogach mowa, nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali najlepszego w sieci przepisu na to danie!

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 600 ml ciepłej wody;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 łyżka soli.

Na farsz:

  • 1 kg twarogu;
  • 2 cebule;
  • 1 kg ziemniaków;
  • pieprz;
  • sól;
  • szczypta cukru.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Dodajemy do mąki ciepłej wody i mieszamy składniki. Jak woda wsiąknie w mąkę, zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma.

2. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż będzie gładkie, miękkie, puszyste i elastyczne. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką, jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Wyrabianie powinno trwać około 20 minut. Przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na czas robienia farszu.

3. Obieramy i myjemy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ubijamy je na gładką masę.

4. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy twaróg i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

5. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Cebulę podsmażamy, aż osiągnie piękny złocisty kolor, trzeba uważać, aby się nie przypaliła.

6. Przygotowaną w ten sposób cebulę dodajemy do mieszanki twarogu i ziemniaków. Przyprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i próbujemy, czy smakuje nam nadzienie.

7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 mm. Szklanką okrawamy równe okręgi, na które nakładamy nadzienie i zlepiamy ze sobą końce. Jeśli nie chcą się lepić, warto pokropić je wodą.

8. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy, aż pierogi wypłynął na wierzch. Jeśli tak się stanie, oznacza to, że pierogi są gotowe. Podajemy je z podsmażaną cebulką. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść