Jak są pierogi po angielsku - polskie potrawy w języku angielskim

Niektóre polskie słowa są jedyne w swoim rodzaju i nie da się ich przełożyć w sposób dosłowny na inny język. Bo jak przetłumaczyć pierogi na angielski? Lub województwo czy gimnazjum? Większość nauczycieli angielskiego dostaje zapewne takie pytanie kilkanaście razy w miesiącu. Na takie tłumaczenia są jednak sposoby. W jaki sposób, podajemy w artykule poniżej, razem z przepisem na tradycyjne pierogi... ruskie!

Jak są pierogi po angielsku - polskie potrawy w języku angielskim
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak przetłumaczyć pierogi po angielsku?

Są pewne słowa w języku polskim, których nie da się przetłumaczyć na angielski. Nie znajdziemy ich w słownikach angielsko - polskich, ponieważ w tamtych kulturach po prostu nie występują. W Rosji, jeśli wspomnimy pielmienie, a na Ukrainie wareniki, wszyscy zrozumieją, jednak w kulturach zachodu danie to zwyczajnie nie występuje. Żadna nacja mówiąca po angielsku nie posiada tej potrawy w swoim menu. Tak samo sytuacja wygląda w przypadku gołąbków, kisielu lub paprykarza szczecińskiego.

Jednym ze sposobów na przetłumaczenie danego pojęcia jest wytłumaczenie go, czyli opisanie go w bardziej złożonej formie. Można też porównać daną rzecz - w tym przypadku nasze pierogi, do amerykańskiej lub angielskiej rzeczywistości.

Z pomocą może również przyjść Wikipedia, która dość dobrze tłumaczy każde z typowo polskich słówek. Jeśli nie wiemy, jak wytłumaczyć komuś daną potrawę czy rzecz, warto do niej zajrzeć!

Nazwy tak oryginalnych dań można zostawić też zupełnie bez tłumaczenia, i tak pierogi z serem to "pierogi with quark", a paprykarz szczeciński to "Szczecin paprikash".

Tradycyjne pierogi ruskie - przepis

Skoro o pierogach mowa, nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali najlepszego w sieci przepisu na to danie!

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 600 ml ciepłej wody;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 łyżka soli.

Na farsz:

  • 1 kg twarogu;
  • 2 cebule;
  • 1 kg ziemniaków;
  • pieprz;
  • sól;
  • szczypta cukru.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Dodajemy do mąki ciepłej wody i mieszamy składniki. Jak woda wsiąknie w mąkę, zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma.

2. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż będzie gładkie, miękkie, puszyste i elastyczne. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką, jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Wyrabianie powinno trwać około 20 minut. Przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na czas robienia farszu.

3. Obieramy i myjemy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ubijamy je na gładką masę.

4. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy twaróg i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

5. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Cebulę podsmażamy, aż osiągnie piękny złocisty kolor, trzeba uważać, aby się nie przypaliła.

6. Przygotowaną w ten sposób cebulę dodajemy do mieszanki twarogu i ziemniaków. Przyprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i próbujemy, czy smakuje nam nadzienie.

7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 mm. Szklanką okrawamy równe okręgi, na które nakładamy nadzienie i zlepiamy ze sobą końce. Jeśli nie chcą się lepić, warto pokropić je wodą.

8. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy, aż pierogi wypłynął na wierzch. Jeśli tak się stanie, oznacza to, że pierogi są gotowe. Podajemy je z podsmażaną cebulką. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika