Jak są pierogi po angielsku - polskie potrawy w języku angielskim
Niektóre polskie słowa są jedyne w swoim rodzaju i nie da się ich przełożyć w sposób dosłowny na inny język. Bo jak przetłumaczyć pierogi na angielski? Lub województwo czy gimnazjum? Większość nauczycieli angielskiego dostaje zapewne takie pytanie kilkanaście razy w miesiącu. Na takie tłumaczenia są jednak sposoby. W jaki sposób, podajemy w artykule poniżej, razem z przepisem na tradycyjne pierogi... ruskie!
Jak przetłumaczyć pierogi po angielsku?
Są pewne słowa w języku polskim, których nie da się przetłumaczyć na angielski. Nie znajdziemy ich w słownikach angielsko - polskich, ponieważ w tamtych kulturach po prostu nie występują. W Rosji, jeśli wspomnimy pielmienie, a na Ukrainie wareniki, wszyscy zrozumieją, jednak w kulturach zachodu danie to zwyczajnie nie występuje. Żadna nacja mówiąca po angielsku nie posiada tej potrawy w swoim menu. Tak samo sytuacja wygląda w przypadku gołąbków, kisielu lub paprykarza szczecińskiego.
Jednym ze sposobów na przetłumaczenie danego pojęcia jest wytłumaczenie go, czyli opisanie go w bardziej złożonej formie. Można też porównać daną rzecz - w tym przypadku nasze pierogi, do amerykańskiej lub angielskiej rzeczywistości.
Z pomocą może również przyjść Wikipedia, która dość dobrze tłumaczy każde z typowo polskich słówek. Jeśli nie wiemy, jak wytłumaczyć komuś daną potrawę czy rzecz, warto do niej zajrzeć!
Nazwy tak oryginalnych dań można zostawić też zupełnie bez tłumaczenia, i tak pierogi z serem to "pierogi with quark", a paprykarz szczeciński to "Szczecin paprikash".
Tradycyjne pierogi ruskie - przepis
Skoro o pierogach mowa, nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali najlepszego w sieci przepisu na to danie!
Potrzebne składniki:
Na ciasto:
- 600 ml ciepłej wody;
- 1 kg mąki pszennej;
- 1 łyżka oleju;
- 1 łyżka soli.
Na farsz:
- 1 kg twarogu;
- 2 cebule;
- 1 kg ziemniaków;
- pieprz;
- sól;
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
1. Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Dodajemy do mąki ciepłej wody i mieszamy składniki. Jak woda wsiąknie w mąkę, zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma.
2. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż będzie gładkie, miękkie, puszyste i elastyczne. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką, jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Wyrabianie powinno trwać około 20 minut. Przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na czas robienia farszu.
3. Obieramy i myjemy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ubijamy je na gładką masę.
4. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy twaróg i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
5. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Cebulę podsmażamy, aż osiągnie piękny złocisty kolor, trzeba uważać, aby się nie przypaliła.
6. Przygotowaną w ten sposób cebulę dodajemy do mieszanki twarogu i ziemniaków. Przyprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i próbujemy, czy smakuje nam nadzienie.
7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 mm. Szklanką okrawamy równe okręgi, na które nakładamy nadzienie i zlepiamy ze sobą końce. Jeśli nie chcą się lepić, warto pokropić je wodą.
8. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy, aż pierogi wypłynął na wierzch. Jeśli tak się stanie, oznacza to, że pierogi są gotowe. Podajemy je z podsmażaną cebulką. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl