Jak są pierogi po angielsku - polskie potrawy w języku angielskim

Niektóre polskie słowa są jedyne w swoim rodzaju i nie da się ich przełożyć w sposób dosłowny na inny język. Bo jak przetłumaczyć pierogi na angielski? Lub województwo czy gimnazjum? Większość nauczycieli angielskiego dostaje zapewne takie pytanie kilkanaście razy w miesiącu. Na takie tłumaczenia są jednak sposoby. W jaki sposób, podajemy w artykule poniżej, razem z przepisem na tradycyjne pierogi... ruskie!

Jak są pierogi po angielsku - polskie potrawy w języku angielskim
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak przetłumaczyć pierogi po angielsku?

Są pewne słowa w języku polskim, których nie da się przetłumaczyć na angielski. Nie znajdziemy ich w słownikach angielsko - polskich, ponieważ w tamtych kulturach po prostu nie występują. W Rosji, jeśli wspomnimy pielmienie, a na Ukrainie wareniki, wszyscy zrozumieją, jednak w kulturach zachodu danie to zwyczajnie nie występuje. Żadna nacja mówiąca po angielsku nie posiada tej potrawy w swoim menu. Tak samo sytuacja wygląda w przypadku gołąbków, kisielu lub paprykarza szczecińskiego.

Jednym ze sposobów na przetłumaczenie danego pojęcia jest wytłumaczenie go, czyli opisanie go w bardziej złożonej formie. Można też porównać daną rzecz - w tym przypadku nasze pierogi, do amerykańskiej lub angielskiej rzeczywistości.

Z pomocą może również przyjść Wikipedia, która dość dobrze tłumaczy każde z typowo polskich słówek. Jeśli nie wiemy, jak wytłumaczyć komuś daną potrawę czy rzecz, warto do niej zajrzeć!

Nazwy tak oryginalnych dań można zostawić też zupełnie bez tłumaczenia, i tak pierogi z serem to "pierogi with quark", a paprykarz szczeciński to "Szczecin paprikash".

Tradycyjne pierogi ruskie - przepis

Skoro o pierogach mowa, nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie dodali najlepszego w sieci przepisu na to danie!

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 600 ml ciepłej wody;
  • 1 kg mąki pszennej;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 łyżka soli.

Na farsz:

  • 1 kg twarogu;
  • 2 cebule;
  • 1 kg ziemniaków;
  • pieprz;
  • sól;
  • szczypta cukru.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Dodajemy do mąki ciepłej wody i mieszamy składniki. Jak woda wsiąknie w mąkę, zaczynamy wyrabiać ciasto rękoma.

2. Ciasto wyrabiamy do tej pory, aż będzie gładkie, miękkie, puszyste i elastyczne. Jeśli się lepi, podsypujemy mąką, jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Wyrabianie powinno trwać około 20 minut. Przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na czas robienia farszu.

3. Obieramy i myjemy ziemniaki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu ubijamy je na gładką masę.

4. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy twaróg i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

5. Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Cebulę podsmażamy, aż osiągnie piękny złocisty kolor, trzeba uważać, aby się nie przypaliła.

6. Przygotowaną w ten sposób cebulę dodajemy do mieszanki twarogu i ziemniaków. Przyprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i próbujemy, czy smakuje nam nadzienie.

7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 mm. Szklanką okrawamy równe okręgi, na które nakładamy nadzienie i zlepiamy ze sobą końce. Jeśli nie chcą się lepić, warto pokropić je wodą.

8. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy, aż pierogi wypłynął na wierzch. Jeśli tak się stanie, oznacza to, że pierogi są gotowe. Podajemy je z podsmażaną cebulką. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀