Jak przygotować Wielkanoc po wegańsku

Żurek z białą kiełbasą, pasztet, mazurek – większość tradycyjnych wielkanocnych przysmaków zwolennicy diety wegańskiej muszą omijać szerokim łukiem. Na szczęście istnieje dużo prostych sposobów na przygotowanie alternatywnego świątecznego jadłospisu, pozbawionego mięsa, mleka, miodu, nabiału czy jajek.

Weganie nie muszą rezygnować ze świątecznych potraw
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Bardzo ważnym składnikiem wielu świątecznych specjałów jest majonez. Tradycyjny, ze względu ma obecność żółtek jaj, nie należy do produktów wegańskich. Jak sobie z tym poradzić?

Na przykład możemy zmiksować na puszystą masę mleko sojowe (pół szklanki), musztardę i sok z cytryny (po łyżeczce) oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W trakcie blendowania powoli dolewamy szklankę oleju roślinnego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, najlepiej wyrazistą kala namak, powstającą w wyniku prażenia w wysokiej temperaturze soli kamiennej lub kryształków pochodzących ze słonych jezior w Indiach i Pakistanie. Ze względu na wysoką zawartość związków siarkowych charakteryzuje się specyficznym smakiem "jajecznym", bardzo pożądanym w zamienniku majonezu.

Wegański żurek z kiełbasą

Weganie nie muszą też rezygnować z jedzenia żurku. Ciekawy przepis na ten klasyczny wielkanocny przysmak proponuje Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. Potrzebujemy dobrej jakości zakwasu (250 – 350 ml), np. z mąki jaglanej lub gryczanej. Przygotowujemy bulion warzywny z marchewki, selera, pietruszki, laski selera naciowego, opalonej cebuli i kilku grzybków suszonych, a także przypraw: soli, listków laurowych, ziela angielskiego, goździków, gałązek świeżej pietruszki, suszonego majeranku i lubczyku.

Zobacz też: Jak zrobić domowy majonez?

Gdy wywar będzie gotowy, przecedzamy go do drugiego garnka, dokładnie odciskając warzywa. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan i czosnek oraz zakwas – stopniowo, aż do momentu uzyskania odpowiedniej kwaśności zupy.

Marta Dymek proponuje, by żurek podawać z pieczonym jabłkiem. Jeśli jednak chcemy zachować wielkanocną tradycję możemy zaserwować go z… kiełbasą. Do jej przygotowania potrzebujemy seitanu, czyli czystego glutenu pszennego. Możemy go kupić w formie przypominającej konsystencją ciasto, z dodatkiem przypraw i sosu sojowego.

Seitan wystarczy wymieszać np. z ugotowaną i zblendowaną soczewicą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanymi oliwkami, doprawić oregano, kminkiem i czarnuszką, w razie konieczności dodać trochę oliwy dla uzyskanie odpowiedniej konsystencji, a na koniec uformować serdelki, zawinąć w folię aluminiową, podgotowywać we wrzątku przez kwadrans, a później podpiec pół godziny w piekarniku.

Po ostygnięciu kiełbaski warto włożyć na kilka godzin do lodówki. Później można je podgrzać w żurku.

Pasztet bez mięsa? Czemu nie

Na świątecznym stole nie może zabraknąć również pasztetu. Co jednak zrobić, gdy zrezygnowaliśmy z jedzenia mięsa? Zastąpić je warzywami, kaszami czy roślinami strączkowymi.

Do przygotowania wege pasztetu można wykorzystać np. konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, soczewicę albo czerwoną fasolę, które wystarczy zmiksować z podsmażoną cebulą, zmielonymi płatkami owsianymi, rozmaitymi pestkami (np. dyni czy słonecznika), doprawić czosnkiem, ulubionymi przyprawami i ziołami (np. prowansalskimi) i piec 50-60 minut w 180 stopniach.

Gości przy wielkanocnym stole na pewno zachwyci również pasztet z cukinii, którą ścieramy na tarce i odsączamy, a następnie mieszamy z tartą cebulą i marchewką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, kaszą manną, oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a następnie przekładamy powstałą masę do keksówki pieczemy 60-80 minut.

Pasztety warzywne najlepiej smakują, gdy schłodzimy je przez kilka godzin w lodówce.

Wege słodkości

W Wielkanoc weganie nie muszą też rezygnować ze słodkości. Możemy przygotować na przykład mazurka z pyszną masą na bazie cukru muscovado, mleka kokosowego, oleju kokosowego i syropu klonowego. Cukier należy najpierw skarmelizować, po czym wlać mleko kokosowe i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy. Później dodajemy syrop i gotujemy do zgęstnienia. Po wystudzeniu polewę blendujemy z olejem i dekorujemy nią upieczone wcześniej mazurkowe ciasto.

Na wielkanocnym stole sprawdzi się również brownie z fasoli – pyszne, choć bez glutenu, mąki, nabiału i cukru. Fasolę (z dwóch puszek) dokładnie płuczemy i odstawiamy do odsączenia. Dodajemy bardzo dojrzałego banana, syrop klonowy (1/4 szklanki), kakao (3 czubate łyżki), olej kokosowy (pół szklanki) i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, którą przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut (do "suchego patyczka"). Po wystudzeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką gorzkiej czekolady.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne