Jak przygotować Wielkanoc po wegańsku

Żurek z białą kiełbasą, pasztet, mazurek – większość tradycyjnych wielkanocnych przysmaków zwolennicy diety wegańskiej muszą omijać szerokim łukiem. Na szczęście istnieje dużo prostych sposobów na przygotowanie alternatywnego świątecznego jadłospisu, pozbawionego mięsa, mleka, miodu, nabiału czy jajek.

Weganie nie muszą rezygnować ze świątecznych potraw
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Bardzo ważnym składnikiem wielu świątecznych specjałów jest majonez. Tradycyjny, ze względu ma obecność żółtek jaj, nie należy do produktów wegańskich. Jak sobie z tym poradzić?

Na przykład możemy zmiksować na puszystą masę mleko sojowe (pół szklanki), musztardę i sok z cytryny (po łyżeczce) oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W trakcie blendowania powoli dolewamy szklankę oleju roślinnego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, najlepiej wyrazistą kala namak, powstającą w wyniku prażenia w wysokiej temperaturze soli kamiennej lub kryształków pochodzących ze słonych jezior w Indiach i Pakistanie. Ze względu na wysoką zawartość związków siarkowych charakteryzuje się specyficznym smakiem "jajecznym", bardzo pożądanym w zamienniku majonezu.

Wegański żurek z kiełbasą

Weganie nie muszą też rezygnować z jedzenia żurku. Ciekawy przepis na ten klasyczny wielkanocny przysmak proponuje Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. Potrzebujemy dobrej jakości zakwasu (250 – 350 ml), np. z mąki jaglanej lub gryczanej. Przygotowujemy bulion warzywny z marchewki, selera, pietruszki, laski selera naciowego, opalonej cebuli i kilku grzybków suszonych, a także przypraw: soli, listków laurowych, ziela angielskiego, goździków, gałązek świeżej pietruszki, suszonego majeranku i lubczyku.

Zobacz też: Jak zrobić domowy majonez?

Gdy wywar będzie gotowy, przecedzamy go do drugiego garnka, dokładnie odciskając warzywa. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan i czosnek oraz zakwas – stopniowo, aż do momentu uzyskania odpowiedniej kwaśności zupy.

Marta Dymek proponuje, by żurek podawać z pieczonym jabłkiem. Jeśli jednak chcemy zachować wielkanocną tradycję możemy zaserwować go z… kiełbasą. Do jej przygotowania potrzebujemy seitanu, czyli czystego glutenu pszennego. Możemy go kupić w formie przypominającej konsystencją ciasto, z dodatkiem przypraw i sosu sojowego.

Seitan wystarczy wymieszać np. z ugotowaną i zblendowaną soczewicą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanymi oliwkami, doprawić oregano, kminkiem i czarnuszką, w razie konieczności dodać trochę oliwy dla uzyskanie odpowiedniej konsystencji, a na koniec uformować serdelki, zawinąć w folię aluminiową, podgotowywać we wrzątku przez kwadrans, a później podpiec pół godziny w piekarniku.

Po ostygnięciu kiełbaski warto włożyć na kilka godzin do lodówki. Później można je podgrzać w żurku.

Pasztet bez mięsa? Czemu nie

Na świątecznym stole nie może zabraknąć również pasztetu. Co jednak zrobić, gdy zrezygnowaliśmy z jedzenia mięsa? Zastąpić je warzywami, kaszami czy roślinami strączkowymi.

Do przygotowania wege pasztetu można wykorzystać np. konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, soczewicę albo czerwoną fasolę, które wystarczy zmiksować z podsmażoną cebulą, zmielonymi płatkami owsianymi, rozmaitymi pestkami (np. dyni czy słonecznika), doprawić czosnkiem, ulubionymi przyprawami i ziołami (np. prowansalskimi) i piec 50-60 minut w 180 stopniach.

Gości przy wielkanocnym stole na pewno zachwyci również pasztet z cukinii, którą ścieramy na tarce i odsączamy, a następnie mieszamy z tartą cebulą i marchewką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, kaszą manną, oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a następnie przekładamy powstałą masę do keksówki pieczemy 60-80 minut.

Pasztety warzywne najlepiej smakują, gdy schłodzimy je przez kilka godzin w lodówce.

Wege słodkości

W Wielkanoc weganie nie muszą też rezygnować ze słodkości. Możemy przygotować na przykład mazurka z pyszną masą na bazie cukru muscovado, mleka kokosowego, oleju kokosowego i syropu klonowego. Cukier należy najpierw skarmelizować, po czym wlać mleko kokosowe i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy. Później dodajemy syrop i gotujemy do zgęstnienia. Po wystudzeniu polewę blendujemy z olejem i dekorujemy nią upieczone wcześniej mazurkowe ciasto.

Na wielkanocnym stole sprawdzi się również brownie z fasoli – pyszne, choć bez glutenu, mąki, nabiału i cukru. Fasolę (z dwóch puszek) dokładnie płuczemy i odstawiamy do odsączenia. Dodajemy bardzo dojrzałego banana, syrop klonowy (1/4 szklanki), kakao (3 czubate łyżki), olej kokosowy (pół szklanki) i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, którą przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut (do "suchego patyczka"). Po wystudzeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką gorzkiej czekolady.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności