Jak przygotować Wielkanoc po wegańsku

Żurek z białą kiełbasą, pasztet, mazurek – większość tradycyjnych wielkanocnych przysmaków zwolennicy diety wegańskiej muszą omijać szerokim łukiem. Na szczęście istnieje dużo prostych sposobów na przygotowanie alternatywnego świątecznego jadłospisu, pozbawionego mięsa, mleka, miodu, nabiału czy jajek.

Weganie nie muszą rezygnować ze świątecznych potraw
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Bardzo ważnym składnikiem wielu świątecznych specjałów jest majonez. Tradycyjny, ze względu ma obecność żółtek jaj, nie należy do produktów wegańskich. Jak sobie z tym poradzić?

Na przykład możemy zmiksować na puszystą masę mleko sojowe (pół szklanki), musztardę i sok z cytryny (po łyżeczce) oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. W trakcie blendowania powoli dolewamy szklankę oleju roślinnego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, najlepiej wyrazistą kala namak, powstającą w wyniku prażenia w wysokiej temperaturze soli kamiennej lub kryształków pochodzących ze słonych jezior w Indiach i Pakistanie. Ze względu na wysoką zawartość związków siarkowych charakteryzuje się specyficznym smakiem "jajecznym", bardzo pożądanym w zamienniku majonezu.

Wegański żurek z kiełbasą

Weganie nie muszą też rezygnować z jedzenia żurku. Ciekawy przepis na ten klasyczny wielkanocny przysmak proponuje Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. Potrzebujemy dobrej jakości zakwasu (250 – 350 ml), np. z mąki jaglanej lub gryczanej. Przygotowujemy bulion warzywny z marchewki, selera, pietruszki, laski selera naciowego, opalonej cebuli i kilku grzybków suszonych, a także przypraw: soli, listków laurowych, ziela angielskiego, goździków, gałązek świeżej pietruszki, suszonego majeranku i lubczyku.

Zobacz też: Jak zrobić domowy majonez?

Gdy wywar będzie gotowy, przecedzamy go do drugiego garnka, dokładnie odciskając warzywa. Następnie dodajemy świeżo starty chrzan i czosnek oraz zakwas – stopniowo, aż do momentu uzyskania odpowiedniej kwaśności zupy.

Marta Dymek proponuje, by żurek podawać z pieczonym jabłkiem. Jeśli jednak chcemy zachować wielkanocną tradycję możemy zaserwować go z… kiełbasą. Do jej przygotowania potrzebujemy seitanu, czyli czystego glutenu pszennego. Możemy go kupić w formie przypominającej konsystencją ciasto, z dodatkiem przypraw i sosu sojowego.

Seitan wystarczy wymieszać np. z ugotowaną i zblendowaną soczewicą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanymi oliwkami, doprawić oregano, kminkiem i czarnuszką, w razie konieczności dodać trochę oliwy dla uzyskanie odpowiedniej konsystencji, a na koniec uformować serdelki, zawinąć w folię aluminiową, podgotowywać we wrzątku przez kwadrans, a później podpiec pół godziny w piekarniku.

Po ostygnięciu kiełbaski warto włożyć na kilka godzin do lodówki. Później można je podgrzać w żurku.

Pasztet bez mięsa? Czemu nie

Na świątecznym stole nie może zabraknąć również pasztetu. Co jednak zrobić, gdy zrezygnowaliśmy z jedzenia mięsa? Zastąpić je warzywami, kaszami czy roślinami strączkowymi.

Do przygotowania wege pasztetu można wykorzystać np. konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, soczewicę albo czerwoną fasolę, które wystarczy zmiksować z podsmażoną cebulą, zmielonymi płatkami owsianymi, rozmaitymi pestkami (np. dyni czy słonecznika), doprawić czosnkiem, ulubionymi przyprawami i ziołami (np. prowansalskimi) i piec 50-60 minut w 180 stopniach.

Gości przy wielkanocnym stole na pewno zachwyci również pasztet z cukinii, którą ścieramy na tarce i odsączamy, a następnie mieszamy z tartą cebulą i marchewką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, kaszą manną, oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a następnie przekładamy powstałą masę do keksówki pieczemy 60-80 minut.

Pasztety warzywne najlepiej smakują, gdy schłodzimy je przez kilka godzin w lodówce.

Wege słodkości

W Wielkanoc weganie nie muszą też rezygnować ze słodkości. Możemy przygotować na przykład mazurka z pyszną masą na bazie cukru muscovado, mleka kokosowego, oleju kokosowego i syropu klonowego. Cukier należy najpierw skarmelizować, po czym wlać mleko kokosowe i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy. Później dodajemy syrop i gotujemy do zgęstnienia. Po wystudzeniu polewę blendujemy z olejem i dekorujemy nią upieczone wcześniej mazurkowe ciasto.

Na wielkanocnym stole sprawdzi się również brownie z fasoli – pyszne, choć bez glutenu, mąki, nabiału i cukru. Fasolę (z dwóch puszek) dokładnie płuczemy i odstawiamy do odsączenia. Dodajemy bardzo dojrzałego banana, syrop klonowy (1/4 szklanki), kakao (3 czubate łyżki), olej kokosowy (pół szklanki) i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, którą przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut (do "suchego patyczka"). Po wystudzeniu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką gorzkiej czekolady.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji