Jak piec mięso by było soczyste i kruche?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Proste sposoby na soczyste mięso

Obraz
© Shutterstock.com

Nie od dziś wiadomo, że pieczenie mięs to trudna sztuka. Jak sprawić, żeby skórka była krucha, a mięso w środku soczyste? Kilka prostych porad, dzięki którym z wyzwaniem poradzi sobie nawet laik kulinarny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Marynata

Obraz
© 123RF

Aby mięso było soczyste i smaczne, należy je odpowiednio zamarynować. Najlepiej zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce. Wtedy przejdzie wszystkimi smakami i zapachami, a jego struktura stanie się bardziej miękka.

/ 6Rękaw do pieczenia

Obraz
© 123RF

Najłatwiejszym sposobem pieczenia mięsa jest wykorzystanie rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Aby uzyskać soczyste mięso, rękaw musi być szczelnie zamknięty. Ważne jest "podlanie" mięsa marynatą.

/ 6Przesmaż mięso

Obraz
© 123RF

Dobrym sposobem na zamknięcie mięsa jest przesmażenie go na patelni. Białko zewnętrze zetnie się pod wpływem ciepła, a soki zostaną zatrzymane w sztuce mięsa. Jest to jednak dodatkowa porcja tłuszczu, jeśli chcesz ich uniknąć, podgrzej wcześniej naczynie. Gorące ściany garnka zamkną mięso równie skutecznie.

/ 6Boczek

Obraz
© 123RF

Wyzwaniem dla kucharzy jest mięso chude, które nie ma samo w sobie zbyt dużo soków. Rozwiązaniem tego problemu może być boczek. Obłożenie mięsa przy pieczeniu nada mu ciekawego smaku i zapachu, a w dodatku "nawilży" je.

/ 6Odpowiednia temperatura

Obraz
© 123RF

Optymalna temperatura pieczenia mięsa to 160-180 st. C. Na pierwsze 10-15 minut można nastawić ją na 200-220 st. C. Czas pieczenia mięsa zależy od tego, jak duża jest sztuka mięsa lub tuszka ptaka. Ogólnie przyjmuje się, że powinna być to 1 godzina na kilogram.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika