Jak piec mięso by było soczyste i kruche?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Proste sposoby na soczyste mięso

Obraz
© Shutterstock.com

Nie od dziś wiadomo, że pieczenie mięs to trudna sztuka. Jak sprawić, żeby skórka była krucha, a mięso w środku soczyste? Kilka prostych porad, dzięki którym z wyzwaniem poradzi sobie nawet laik kulinarny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Marynata

Obraz
© 123RF

Aby mięso było soczyste i smaczne, należy je odpowiednio zamarynować. Najlepiej zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce. Wtedy przejdzie wszystkimi smakami i zapachami, a jego struktura stanie się bardziej miękka.

/ 6Rękaw do pieczenia

Obraz
© 123RF

Najłatwiejszym sposobem pieczenia mięsa jest wykorzystanie rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Aby uzyskać soczyste mięso, rękaw musi być szczelnie zamknięty. Ważne jest "podlanie" mięsa marynatą.

/ 6Przesmaż mięso

Obraz
© 123RF

Dobrym sposobem na zamknięcie mięsa jest przesmażenie go na patelni. Białko zewnętrze zetnie się pod wpływem ciepła, a soki zostaną zatrzymane w sztuce mięsa. Jest to jednak dodatkowa porcja tłuszczu, jeśli chcesz ich uniknąć, podgrzej wcześniej naczynie. Gorące ściany garnka zamkną mięso równie skutecznie.

/ 6Boczek

Obraz
© 123RF

Wyzwaniem dla kucharzy jest mięso chude, które nie ma samo w sobie zbyt dużo soków. Rozwiązaniem tego problemu może być boczek. Obłożenie mięsa przy pieczeniu nada mu ciekawego smaku i zapachu, a w dodatku "nawilży" je.

/ 6Odpowiednia temperatura

Obraz
© 123RF

Optymalna temperatura pieczenia mięsa to 160-180 st. C. Na pierwsze 10-15 minut można nastawić ją na 200-220 st. C. Czas pieczenia mięsa zależy od tego, jak duża jest sztuka mięsa lub tuszka ptaka. Ogólnie przyjmuje się, że powinna być to 1 godzina na kilogram.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne