Proste sposoby na soczyste mięso
Nie od dziś wiadomo, że pieczenie mięs to trudna sztuka. Jak sprawić, żeby skórka była krucha, a mięso w środku soczyste? Kilka prostych porad, dzięki którym z wyzwaniem poradzi sobie nawet laik kulinarny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Marynata
Aby mięso było soczyste i smaczne, należy je odpowiednio zamarynować. Najlepiej zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce. Wtedy przejdzie wszystkimi smakami i zapachami, a jego struktura stanie się bardziej miękka.
Rękaw do pieczenia
Najłatwiejszym sposobem pieczenia mięsa jest wykorzystanie rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Aby uzyskać soczyste mięso, rękaw musi być szczelnie zamknięty. Ważne jest "podlanie" mięsa marynatą.
Przesmaż mięso
Dobrym sposobem na zamknięcie mięsa jest przesmażenie go na patelni. Białko zewnętrze zetnie się pod wpływem ciepła, a soki zostaną zatrzymane w sztuce mięsa. Jest to jednak dodatkowa porcja tłuszczu, jeśli chcesz ich uniknąć, podgrzej wcześniej naczynie. Gorące ściany garnka zamkną mięso równie skutecznie.
Boczek
Wyzwaniem dla kucharzy jest mięso chude, które nie ma samo w sobie zbyt dużo soków. Rozwiązaniem tego problemu może być boczek. Obłożenie mięsa przy pieczeniu nada mu ciekawego smaku i zapachu, a w dodatku "nawilży" je.
Odpowiednia temperatura
Optymalna temperatura pieczenia mięsa to 160-180 st. C. Na pierwsze 10-15 minut można nastawić ją na 200-220 st. C. Czas pieczenia mięsa zależy od tego, jak duża jest sztuka mięsa lub tuszka ptaka. Ogólnie przyjmuje się, że powinna być to 1 godzina na kilogram.