Jak piec mięso by było soczyste i kruche?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Proste sposoby na soczyste mięso

Obraz
© Shutterstock.com

Nie od dziś wiadomo, że pieczenie mięs to trudna sztuka. Jak sprawić, żeby skórka była krucha, a mięso w środku soczyste? Kilka prostych porad, dzięki którym z wyzwaniem poradzi sobie nawet laik kulinarny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Marynata

Obraz
© 123RF

Aby mięso było soczyste i smaczne, należy je odpowiednio zamarynować. Najlepiej zostawić mięso w marynacie na noc w lodówce. Wtedy przejdzie wszystkimi smakami i zapachami, a jego struktura stanie się bardziej miękka.

/ 6Rękaw do pieczenia

Obraz
© 123RF

Najłatwiejszym sposobem pieczenia mięsa jest wykorzystanie rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Aby uzyskać soczyste mięso, rękaw musi być szczelnie zamknięty. Ważne jest "podlanie" mięsa marynatą.

/ 6Przesmaż mięso

Obraz
© 123RF

Dobrym sposobem na zamknięcie mięsa jest przesmażenie go na patelni. Białko zewnętrze zetnie się pod wpływem ciepła, a soki zostaną zatrzymane w sztuce mięsa. Jest to jednak dodatkowa porcja tłuszczu, jeśli chcesz ich uniknąć, podgrzej wcześniej naczynie. Gorące ściany garnka zamkną mięso równie skutecznie.

/ 6Boczek

Obraz
© 123RF

Wyzwaniem dla kucharzy jest mięso chude, które nie ma samo w sobie zbyt dużo soków. Rozwiązaniem tego problemu może być boczek. Obłożenie mięsa przy pieczeniu nada mu ciekawego smaku i zapachu, a w dodatku "nawilży" je.

/ 6Odpowiednia temperatura

Obraz
© 123RF

Optymalna temperatura pieczenia mięsa to 160-180 st. C. Na pierwsze 10-15 minut można nastawić ją na 200-220 st. C. Czas pieczenia mięsa zależy od tego, jak duża jest sztuka mięsa lub tuszka ptaka. Ogólnie przyjmuje się, że powinna być to 1 godzina na kilogram.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie