Jak oczyścić warzywa i owoce z pestycydów w domowych warunkach?
Codziennie i na każdym kroku spotykamy informacje bijące z ulotek, reklam, książek i magazynów o zdrowiu - jedz warzywa i owoce. Wprowadź do swojej diety jak najwięcej warzyw. Spożywaj owoce zamiast słodyczy. Poza tym znamy nową "piramidę żywienia". Niektórym zwolennikom mięsa śni się nawet ona po nocach jako koszmar. Pojawia się jednak pytanie - skąd wziąć zdrowe warzywa i owoce?
Wiadomo, że najlepiej byłoby, gdyby każdy wyhodował je sobie we własnym ogrodzie, albo przywiózł od babci. Tylko nie każdy ma taki komfort. Są jeszcze sklepy ze zdrową żywnością, ale kiedy widzę idealną marchewkę z naklejką bio, to od razu zapala mi się czerwona lampka - czy bez ingerencji chemii może coś tak pięknego wyrosnąć? Certyfikat jest tylko umową, a czynnik ludzki popełnia błędy.
Co nam więc pozostaje? Wiadomo, że musimy kupować, a latem kolorowe warzywa i owoce wdzięczą się do nas z każdego straganu. Niestety doskonale wiemy, że są intensywnie traktowane chemią. Znamy bowiem międzynarodowe afery z polskimi jabłkami do granic nafaszerowanymi pestycydami.
Jak zatem pozbyć się nadmiaru chemii w domowych warunkach?
Można pójść na łatwiznę i w sklepach ze zdrową żywnością kupować niewielkie butelki z preparatami za kilkadziesiąt złotych. Kiedy jednak dokładniej przyjrzymy się składowi owych magicznych substancji, okazuje się, że są skomponowane ze składników, które być może mamy w domu. Najczęściej bowiem ich bazą są kwas cytrynowy lub jabłkowy i są one w stanie usunąć z owoców jedynie bakterie coli lub salmonelli, ale już nie poradzą sobie z chemią nowej generacji - są to substancje, które mają na dłużej zatrzymać się na rzeczonym owocu czy warzywie i nie spłynąć razem z najbliższym deszczem.
Zobacz też: 5 powodów, dla których warto jeść ogórki
Ale mamy przecież - wodę, ocet i sodę!
Etapy oczyszczania owoców i warzyw:
- Usuwamy bakterie. Przygotowujemy roztwór wody i octu - do 1 litra wody wlewamy 100 ml zwykłego octu - myjemy w nim owoce i warzywa przez 3 minuty.
- Usuwamy pestycydy. Przygotowujemy roztwór zasadowy - do 1 litra wody wsypujemy 1 czubata łyżkę sody, mieszamy aż soda się rozpuści - myjemy owoce i warzywa wyjęte z wody z octem - kolejne 3 minuty.
- Warzywa i owoce wykąpane w obu wyżej wymienionych roztworach płuczemy w czystej wodzie o neutralnym pH.
Kolejnym zabiegiem, nieco szybszym i nie tak dokładnym, jak ten wyżej jest włożenie na kilka minut owoców i warzyw do wody z samą sodą, octem lub nawet solą i wypłukanie ich w czystej wodzie. Nawet ten nieskomplikowany sposób pozwoli usunąć wiele zanieczyszczeń.
Po tych zabiegach na pewno warzywa i owoce kupione na bazarku lub ulubionym straganie będą zdrowsze i zjemy je z większą przyjemnością. Będziemy też mieli więcej pewności, że mamy wpływ na to, co jemy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl