Jak myć owoce i warzywa? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Na straganach i sklepowych półkach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek i przebarwień – po prostu doskonałe. Niestety najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie mycie oraz przechowywanie.

Pod nazwą pestycydy kryją się różne toksyczne substancje, które wykorzystuje się do zwalczania niepożądanych organizmów. Używane są głównie do ochrony roślin uprawnych przed grzybami, chwastami, gryzoniami, owadami itp. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, ale nie da się ukryć, że pestycydy to sama chemia. Dlatego niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z warzywami lub owocami krajowymi, czy importowanymi, zawsze należy umyć je przed zjedzeniem. Najczęściej wystarczy letnia, bieżąca woda. W ten sposób pozbędziemy się pasożytów i zmniejszymy ryzyko zakażenia bakteriami E.coli.

Musimy pamiętać o tym, że zawsze należy umyć warzywa i owoce zapakowane w foliowe opakowania. Znajdujące się w nich azotany, przekształcają się w o wiele bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia azotyny. Zatem dla własnego bezpieczeństwa lepiej opłukać dokładnie myć np. sałatę, na której opakowaniu widnieje informacja, że jest "czysta i gotowa do podania".

/ 5Nie tylko woda

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa o twardych skórkach, zwłaszcza korzeniowe, oprócz umycia wodą, należy dodatkowo wyszorować szczoteczką. Na powierzchni pietruszki, ziemniaków czy selera zazwyczaj znajduje się sporo ziemi, dlatego warto umyć je także po obraniu ze skórki.

Jeśli chodzi o importowane cytrusy sama woda może nie wystarczyć. Wiele szkodliwych substancji chemicznych znajduje się na ich skórkach. Aby te produkty mogły dotrzeć do nas w dobrym stanie, producenci stosują silne środki, aby owoce nie zepsuły się w trakcie transportu. Dlatego cytryny, pomarańcze czy grejpfruty powinniśmy przed obraniem potraktować szczoteczką i wrzątkiem.

/ 5Woda z octem do mycia owoców i inne specyfiki – czy warto?

Obraz
© 123RF.COM

Aby pozbyć się zanieczyszczeń, z którymi sama woda może sobie nie poradzić, przygotuj roztwór z wody i z sody. W litrze płynu należy rozpuścić łyżkę stołową sody oczyszczonej. W takim roztworze należy przez kilka minut moczyć owoce lub warzywa, a następnie dokładnie opłukać je w czystej wodzie. Co prawda pozbyliśmy się szkodliwych substancji, ale jednocześnie zawarta w roztworze soda spowodowała rozkład części witamin.

Innym sposobem jest przygotowanie roztworu wody z solą lub octem (na litr płynu wlej szklankę octu). Następnie, tak jak w przypadku roztworu wody z sodą, należy umyć owoce pod bieżącą, czystą wodą. W sklepach dostępne są także specjalne ekologiczne płyny do mycia warzyw i owoców, które usuwają groźne zarazki i zanieczyszczenia z ich powierzchni. Są to bezpieczne preparaty, gdyż w składzie znajdują się wyłącznie naturalne składniki. Nie mają one zapachu, są bezbarwny i nie wpływają na smak produktów.

/ 5Odpowiednie przechowywanie

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa i owoce myjemy bezpośrednio przed przygotowaniem. Jeśli oczyścimy je wcześniej, mogą popsuć się, zanim zdążymy je wykorzystać. Tak jak ważne jest ich dokładne umycie, nie mniej istotne jest także przechowywanie.

Większość owoców i warzyw powinniśmy trzymać w lodówce, ale nie wszystkie. Po pierwsze nie powinny się tam znaleźć owoce egzotyczne (awokado, banany, mango czy ananasy). Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych oraz ciepłych. Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom, ponieważ niskiej temperaturze tracą smak i szybciej się psują. Lepszym pomysłem jest włożenie ich do koszyka albo półmiska.

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa i owoce, które powinny trafić do lodówki najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. W niskich temperaturach dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy kapusta.

Owoce należy trzymać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni. Te delikatne takie jak: truskawki, maliny, wiśnie, jagody są nietrwałe, najlepiej przechowywać je w lodówce maksymalnie do dwóch dni i nie pozbawiać ich szypułek. Przez góra trzy dni przechowujemy sałatę, świeże zioła, rzodkiewkę. Natomiast cytryny mogą leżeć poza lodówką do dwóch tygodni, a czosnek najlepiej przechowuje się zapleciony w warkocz i powieszony poza lodówką.

Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach