Jak myć owoce i warzywa? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Na straganach i sklepowych półkach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek i przebarwień – po prostu doskonałe. Niestety najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie mycie oraz przechowywanie.

Pod nazwą pestycydy kryją się różne toksyczne substancje, które wykorzystuje się do zwalczania niepożądanych organizmów. Używane są głównie do ochrony roślin uprawnych przed grzybami, chwastami, gryzoniami, owadami itp. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, ale nie da się ukryć, że pestycydy to sama chemia. Dlatego niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z warzywami lub owocami krajowymi, czy importowanymi, zawsze należy umyć je przed zjedzeniem. Najczęściej wystarczy letnia, bieżąca woda. W ten sposób pozbędziemy się pasożytów i zmniejszymy ryzyko zakażenia bakteriami E.coli.

Musimy pamiętać o tym, że zawsze należy umyć warzywa i owoce zapakowane w foliowe opakowania. Znajdujące się w nich azotany, przekształcają się w o wiele bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia azotyny. Zatem dla własnego bezpieczeństwa lepiej opłukać dokładnie myć np. sałatę, na której opakowaniu widnieje informacja, że jest "czysta i gotowa do podania".

/ 5Nie tylko woda

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa o twardych skórkach, zwłaszcza korzeniowe, oprócz umycia wodą, należy dodatkowo wyszorować szczoteczką. Na powierzchni pietruszki, ziemniaków czy selera zazwyczaj znajduje się sporo ziemi, dlatego warto umyć je także po obraniu ze skórki.

Jeśli chodzi o importowane cytrusy sama woda może nie wystarczyć. Wiele szkodliwych substancji chemicznych znajduje się na ich skórkach. Aby te produkty mogły dotrzeć do nas w dobrym stanie, producenci stosują silne środki, aby owoce nie zepsuły się w trakcie transportu. Dlatego cytryny, pomarańcze czy grejpfruty powinniśmy przed obraniem potraktować szczoteczką i wrzątkiem.

/ 5Woda z octem do mycia owoców i inne specyfiki – czy warto?

Obraz
© 123RF.COM

Aby pozbyć się zanieczyszczeń, z którymi sama woda może sobie nie poradzić, przygotuj roztwór z wody i z sody. W litrze płynu należy rozpuścić łyżkę stołową sody oczyszczonej. W takim roztworze należy przez kilka minut moczyć owoce lub warzywa, a następnie dokładnie opłukać je w czystej wodzie. Co prawda pozbyliśmy się szkodliwych substancji, ale jednocześnie zawarta w roztworze soda spowodowała rozkład części witamin.

Innym sposobem jest przygotowanie roztworu wody z solą lub octem (na litr płynu wlej szklankę octu). Następnie, tak jak w przypadku roztworu wody z sodą, należy umyć owoce pod bieżącą, czystą wodą. W sklepach dostępne są także specjalne ekologiczne płyny do mycia warzyw i owoców, które usuwają groźne zarazki i zanieczyszczenia z ich powierzchni. Są to bezpieczne preparaty, gdyż w składzie znajdują się wyłącznie naturalne składniki. Nie mają one zapachu, są bezbarwny i nie wpływają na smak produktów.

/ 5Odpowiednie przechowywanie

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa i owoce myjemy bezpośrednio przed przygotowaniem. Jeśli oczyścimy je wcześniej, mogą popsuć się, zanim zdążymy je wykorzystać. Tak jak ważne jest ich dokładne umycie, nie mniej istotne jest także przechowywanie.

Większość owoców i warzyw powinniśmy trzymać w lodówce, ale nie wszystkie. Po pierwsze nie powinny się tam znaleźć owoce egzotyczne (awokado, banany, mango czy ananasy). Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych oraz ciepłych. Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom, ponieważ niskiej temperaturze tracą smak i szybciej się psują. Lepszym pomysłem jest włożenie ich do koszyka albo półmiska.

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa i owoce, które powinny trafić do lodówki najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. W niskich temperaturach dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy kapusta.

Owoce należy trzymać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni. Te delikatne takie jak: truskawki, maliny, wiśnie, jagody są nietrwałe, najlepiej przechowywać je w lodówce maksymalnie do dwóch dni i nie pozbawiać ich szypułek. Przez góra trzy dni przechowujemy sałatę, świeże zioła, rzodkiewkę. Natomiast cytryny mogą leżeć poza lodówką do dwóch tygodni, a czosnek najlepiej przechowuje się zapleciony w warkocz i powieszony poza lodówką.

Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze