Jak myć owoce i warzywa? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Na straganach i sklepowych półkach nie brakuje dorodnie wyglądających warzyw i owoców. Są kształtne, jędrne, bez plamek i przebarwień – po prostu doskonałe. Niestety najczęściej swój piękny wygląd zawdzięczają niebezpiecznym pestycydom. Dlatego tak ważne jest ich odpowiednie mycie oraz przechowywanie.

Pod nazwą pestycydy kryją się różne toksyczne substancje, które wykorzystuje się do zwalczania niepożądanych organizmów. Używane są głównie do ochrony roślin uprawnych przed grzybami, chwastami, gryzoniami, owadami itp. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, ale nie da się ukryć, że pestycydy to sama chemia. Dlatego niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z warzywami lub owocami krajowymi, czy importowanymi, zawsze należy umyć je przed zjedzeniem. Najczęściej wystarczy letnia, bieżąca woda. W ten sposób pozbędziemy się pasożytów i zmniejszymy ryzyko zakażenia bakteriami E.coli.

Musimy pamiętać o tym, że zawsze należy umyć warzywa i owoce zapakowane w foliowe opakowania. Znajdujące się w nich azotany, przekształcają się w o wiele bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia azotyny. Zatem dla własnego bezpieczeństwa lepiej opłukać dokładnie myć np. sałatę, na której opakowaniu widnieje informacja, że jest "czysta i gotowa do podania".

/ 5Nie tylko woda

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa o twardych skórkach, zwłaszcza korzeniowe, oprócz umycia wodą, należy dodatkowo wyszorować szczoteczką. Na powierzchni pietruszki, ziemniaków czy selera zazwyczaj znajduje się sporo ziemi, dlatego warto umyć je także po obraniu ze skórki.

Jeśli chodzi o importowane cytrusy sama woda może nie wystarczyć. Wiele szkodliwych substancji chemicznych znajduje się na ich skórkach. Aby te produkty mogły dotrzeć do nas w dobrym stanie, producenci stosują silne środki, aby owoce nie zepsuły się w trakcie transportu. Dlatego cytryny, pomarańcze czy grejpfruty powinniśmy przed obraniem potraktować szczoteczką i wrzątkiem.

/ 5Woda z octem do mycia owoców i inne specyfiki – czy warto?

Obraz
© 123RF.COM

Aby pozbyć się zanieczyszczeń, z którymi sama woda może sobie nie poradzić, przygotuj roztwór z wody i z sody. W litrze płynu należy rozpuścić łyżkę stołową sody oczyszczonej. W takim roztworze należy przez kilka minut moczyć owoce lub warzywa, a następnie dokładnie opłukać je w czystej wodzie. Co prawda pozbyliśmy się szkodliwych substancji, ale jednocześnie zawarta w roztworze soda spowodowała rozkład części witamin.

Innym sposobem jest przygotowanie roztworu wody z solą lub octem (na litr płynu wlej szklankę octu). Następnie, tak jak w przypadku roztworu wody z sodą, należy umyć owoce pod bieżącą, czystą wodą. W sklepach dostępne są także specjalne ekologiczne płyny do mycia warzyw i owoców, które usuwają groźne zarazki i zanieczyszczenia z ich powierzchni. Są to bezpieczne preparaty, gdyż w składzie znajdują się wyłącznie naturalne składniki. Nie mają one zapachu, są bezbarwny i nie wpływają na smak produktów.

/ 5Odpowiednie przechowywanie

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa i owoce myjemy bezpośrednio przed przygotowaniem. Jeśli oczyścimy je wcześniej, mogą popsuć się, zanim zdążymy je wykorzystać. Tak jak ważne jest ich dokładne umycie, nie mniej istotne jest także przechowywanie.

Większość owoców i warzyw powinniśmy trzymać w lodówce, ale nie wszystkie. Po pierwsze nie powinny się tam znaleźć owoce egzotyczne (awokado, banany, mango czy ananasy). Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych oraz ciepłych. Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom, ponieważ niskiej temperaturze tracą smak i szybciej się psują. Lepszym pomysłem jest włożenie ich do koszyka albo półmiska.

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa i owoce, które powinny trafić do lodówki najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. W niskich temperaturach dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy kapusta.

Owoce należy trzymać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni. Te delikatne takie jak: truskawki, maliny, wiśnie, jagody są nietrwałe, najlepiej przechowywać je w lodówce maksymalnie do dwóch dni i nie pozbawiać ich szypułek. Przez góra trzy dni przechowujemy sałatę, świeże zioła, rzodkiewkę. Natomiast cytryny mogą leżeć poza lodówką do dwóch tygodni, a czosnek najlepiej przechowuje się zapleciony w warkocz i powieszony poza lodówką.

Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości