Nad Sekwaną to hit! Wypróbuj niewiarygodnie pyszny sposób na jajka

Jaja w koszulkach z sosem meurette to klasyczny przepis francuskiej kuchni. Płynne żółtko, winny aromatyczny sos i czosnkowa grzanka to zestawienie idealne. Tak przegotowane jajka doskonale sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z książki "Moje smaki" Michela Morana

Jajka po burgundzkuJajka po burgundzku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 świeżych jajek
  • 2 szalotki
  • 100 g boczku bez skóry
  • 750 ml czerwonego wina z dużą ilością taniny (czerwone wino burgundzkie lub Syrah)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 125 g masła
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 2 gałązki niekarbowanej pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Boczek pokroić w niewielką kostkę. Obrać i drobno pokroić szalotki. Obrać i posiekać czosnek. Oberwać listki pietruszki i drobno pokroić.

Przygotowanie sosu meurette:

  • Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła.
  • Dodać pokrojone szalotkę i boczek.
  • Smażyć ok. 10 min, ale nie zrumienić.
  • Dodać bulion i 500 ml czerwonego wina.
  • Na wolnym ogniu odparować 2/3 płynu.
  • Tuż przed podaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki i resztę masła, wymieszać rózgą do ubijania piany.
  • Dodać sól oraz pieprz do smaku.

Przygotowanie jaj w koszulkach:

  • W dużym garnku zagotować litr wody, 250 ml wina i ocet.
  • Każde jajko wybić do osobnego naczynia.
  • Delikatnie przelać jedno jajko do gotującej się wody i pozostawić w niej przez 3-4 minuty. Aby jajko po ugotowaniu zachowało zwarty kształt, należy mieszać wodę drewnianą łyżką, kolistym ruchem w jednym kierunku. Dzięki temu białko nie zwarzy się i nie będzie postrzępione.
  • Wyjąć jajko i osączyć na papierze kuchennym. Każde jajko ugotować oddzielnie.
  • Przygotować tosty i natrzeć je czosnkiem. Na wierzchu każdego położyć po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblać je sosem meurette.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥