Nad Sekwaną to hit! Wypróbuj niewiarygodnie pyszny sposób na jajka

Jaja w koszulkach z sosem meurette to klasyczny przepis francuskiej kuchni. Płynne żółtko, winny aromatyczny sos i czosnkowa grzanka to zestawienie idealne. Tak przegotowane jajka doskonale sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z książki "Moje smaki" Michela Morana

Jajka po burgundzkuJajka po burgundzku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 8 świeżych jajek
  • 2 szalotki
  • 100 g boczku bez skóry
  • 750 ml czerwonego wina z dużą ilością taniny (czerwone wino burgundzkie lub Syrah)
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 125 g masła
  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe octu winnego
  • 2 gałązki niekarbowanej pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis

  • Boczek pokroić w niewielką kostkę. Obrać i drobno pokroić szalotki. Obrać i posiekać czosnek. Oberwać listki pietruszki i drobno pokroić.

Przygotowanie sosu meurette:

  • Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła.
  • Dodać pokrojone szalotkę i boczek.
  • Smażyć ok. 10 min, ale nie zrumienić.
  • Dodać bulion i 500 ml czerwonego wina.
  • Na wolnym ogniu odparować 2/3 płynu.
  • Tuż przed podaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki i resztę masła, wymieszać rózgą do ubijania piany.
  • Dodać sól oraz pieprz do smaku.

Przygotowanie jaj w koszulkach:

  • W dużym garnku zagotować litr wody, 250 ml wina i ocet.
  • Każde jajko wybić do osobnego naczynia.
  • Delikatnie przelać jedno jajko do gotującej się wody i pozostawić w niej przez 3-4 minuty. Aby jajko po ugotowaniu zachowało zwarty kształt, należy mieszać wodę drewnianą łyżką, kolistym ruchem w jednym kierunku. Dzięki temu białko nie zwarzy się i nie będzie postrzępione.
  • Wyjąć jajko i osączyć na papierze kuchennym. Każde jajko ugotować oddzielnie.
  • Przygotować tosty i natrzeć je czosnkiem. Na wierzchu każdego położyć po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblać je sosem meurette.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru