Nad Sekwaną to hit! Wypróbuj niewiarygodnie pyszny sposób na jajka
Jaja w koszulkach z sosem meurette to klasyczny przepis francuskiej kuchni. Płynne żółtko, winny aromatyczny sos i czosnkowa grzanka to zestawienie idealne. Tak przegotowane jajka doskonale sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z książki "Moje smaki" Michela Morana
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Boczek pokroić w niewielką kostkę. Obrać i drobno pokroić szalotki. Obrać i posiekać czosnek. Oberwać listki pietruszki i drobno pokroić.
Przygotowanie sosu meurette:
- Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła.
- Dodać pokrojone szalotkę i boczek.
- Smażyć ok. 10 min, ale nie zrumienić.
- Dodać bulion i 500 ml czerwonego wina.
- Na wolnym ogniu odparować 2/3 płynu.
- Tuż przed podaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki i resztę masła, wymieszać rózgą do ubijania piany.
- Dodać sól oraz pieprz do smaku.
Przygotowanie jaj w koszulkach:
- W dużym garnku zagotować litr wody, 250 ml wina i ocet.
- Każde jajko wybić do osobnego naczynia.
- Delikatnie przelać jedno jajko do gotującej się wody i pozostawić w niej przez 3-4 minuty. Aby jajko po ugotowaniu zachowało zwarty kształt, należy mieszać wodę drewnianą łyżką, kolistym ruchem w jednym kierunku. Dzięki temu białko nie zwarzy się i nie będzie postrzępione.
- Wyjąć jajko i osączyć na papierze kuchennym. Każde jajko ugotować oddzielnie.
- Przygotować tosty i natrzeć je czosnkiem. Na wierzchu każdego położyć po dwa jajka w koszulkach, a następnie oblać je sosem meurette.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl