Jabłka pieczone z rodzynkami z waniliową nutą
Trudno sobie wyobrazić lepszy deser na chłodne jesienne popołudnie. Przepyszne pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami, do tego solidna szczypta cynamonu i słodki śmietankowy sos. Skusicie się?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 dorodnych jabłek
- 15 dag rodzynek
- 20 dag orzechów włoskich
- cynamon
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
Przepis
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C
- Przetnij jabłka w górnej ich części i wydrąż gniazda nasienne. Napełnij jabłka posiekanymi orzechami włoskimi oraz rodzynkami, posyp cynamonem.
- Włóż jabłka do niedużego naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut (aż jabłka będą miękkie).
- W międzyczasie przygotuj sos waniliowy: wlej mleko oraz śmietankę do garnka. Przekrój laskę wanilii i wydrąż ziarenka – oba składniki włóż do garnka z mlekiem. Całość podgrzej do zagotowania, a następnie pozostaw do ostudzenia. Laskę wanilii wyjmij z naczynia.
- W misce ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Delikatnie przelewaj przestudzony nieco płyn z wanilią cały czas mieszając trzepaczką.
- Połączone żółtka z mlekiem ponownie przelej do garnka i wstaw na mały gaz stale mieszając. Nie można pozwolić, aby płyn się gotował, gdyż wtedy żółtka się zetną. Całość podgrzej i mieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Wyjmij upieczone jabłka i podaj z gorącym sosem waniliowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl