Idealny rosół krok po kroku. Wyjdzie esencjonalny i klarowny

Trudno sobie wyobrazić rodzinny, niedzielny obiad bez rosołu. To jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, która jest popularna w całym kraju. Przygotowanie rosołu może wydawać się proste, ale jeśli chcemy uzyskać głęboki smak, domowego rosołu, musimy poświęcić mu trochę czasu i energii.

rosółZupę gotujemy na bardzo małym ogniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Magda Bukowska

Udka z marketu czy wiejska kura?

Rosół to zupa tradycyjnie gotowana na mięsie. Podstawę stanowi mięso drobiowe – najczęściej używamy kurczaka, ale jeśli mamy okazję, wykorzystajmy kurę, która jest bardziej twarda i żylasta, ale przez to ma więcej smaku. Aby rosół miał intensywny smak, potrzebujemy sporą ilość mięsa. Garnek o pojemności pięć litrów pomieści nawet półtora kilograma.

Kurczaka lub kurę warto podzielić na kawałki, jednak nie mogą być one zbyt małe. Wystarczy ptaka przekroić wzdłuż na połowę. Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej esencjonalną, dołóżmy do kurczaka kawałek wołowiny. Idealny jest szponder, czyli mięso zawierające sporo tłuszczu i ścięgien, ale równie dobrze możemy użyć antrykotu czy pręgi.

Kolejnymi składnikami dobrego rosołu są warzywa. Używamy sporej ilości marchewek, pietruszki, selera korzeniowego i pora. Smak poprawi również dodatek kapusty włoskiej oraz natki pietruszki. Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. I teraz czas na przyprawy. Do rosołu dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Możemy również dorzucić kilka liści świeżego lubczyku.

Co dodać do rosołu?

Jak gotować rosół?

A jak rosół gotować? Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, a po kilku minutach delikatnie usuwamy tworzące się na powierzchni szumowiny. Gdy zupa robi się klarowna, dokładamy warzywa i przyprawy. W tym momencie rosołu nie solimy! Dzięki temu mięso i warzywa oddadzą więcej smaku.

Kiedy solić rosół?

Zupę gotujemy na bardzo małym ogniu. Nie może ona wrzeć. Po kilku godzinach rosół jest prawie gotowy. Solimy go do smaku i odstawiamy w chłodne miejsce po to, by na powierzchni zebrał się tłuszcz, który usuwamy delikatnie łyżką. Przed podaniem zupę podgrzewamy, a mięso kroimy na kawałki. Klasyczny rosół powinien być podany z makaronem, kawałkami kurczaka, marchewki i z zieloną pietruszką. Wtedy jest najbardziej polski i tradycyjny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć