WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Idealny rosół krok po kroku. Wyjdzie esencjonalny i klarowny

Trudno sobie wyobrazić rodzinny, niedzielny obiad bez rosołu. To jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, która jest popularna w całym kraju. Przygotowanie rosołu może wydawać się proste, ale jeśli chcemy uzyskać głęboki smak, domowego rosołu, musimy poświęcić mu trochę czasu i energii.

rosółZupę gotujemy na bardzo małym ogniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Magda Bukowska

Udka z marketu czy wiejska kura?

Rosół to zupa tradycyjnie gotowana na mięsie. Podstawę stanowi mięso drobiowe – najczęściej używamy kurczaka, ale jeśli mamy okazję, wykorzystajmy kurę, która jest bardziej twarda i żylasta, ale przez to ma więcej smaku. Aby rosół miał intensywny smak, potrzebujemy sporą ilość mięsa. Garnek o pojemności pięć litrów pomieści nawet półtora kilograma.

Kurczaka lub kurę warto podzielić na kawałki, jednak nie mogą być one zbyt małe. Wystarczy ptaka przekroić wzdłuż na połowę. Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej esencjonalną, dołóżmy do kurczaka kawałek wołowiny. Idealny jest szponder, czyli mięso zawierające sporo tłuszczu i ścięgien, ale równie dobrze możemy użyć antrykotu czy pręgi.

Kolejnymi składnikami dobrego rosołu są warzywa. Używamy sporej ilości marchewek, pietruszki, selera korzeniowego i pora. Smak poprawi również dodatek kapusty włoskiej oraz natki pietruszki. Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. I teraz czas na przyprawy. Do rosołu dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Możemy również dorzucić kilka liści świeżego lubczyku.

Co dodać do rosołu?

Jak gotować rosół?

A jak rosół gotować? Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, a po kilku minutach delikatnie usuwamy tworzące się na powierzchni szumowiny. Gdy zupa robi się klarowna, dokładamy warzywa i przyprawy. W tym momencie rosołu nie solimy! Dzięki temu mięso i warzywa oddadzą więcej smaku.

Kiedy solić rosół?

Zupę gotujemy na bardzo małym ogniu. Nie może ona wrzeć. Po kilku godzinach rosół jest prawie gotowy. Solimy go do smaku i odstawiamy w chłodne miejsce po to, by na powierzchni zebrał się tłuszcz, który usuwamy delikatnie łyżką. Przed podaniem zupę podgrzewamy, a mięso kroimy na kawałki. Klasyczny rosół powinien być podany z makaronem, kawałkami kurczaka, marchewki i z zieloną pietruszką. Wtedy jest najbardziej polski i tradycyjny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇