Idealny rosół krok po kroku. Wyjdzie esencjonalny i klarowny

Trudno sobie wyobrazić rodzinny, niedzielny obiad bez rosołu. To jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, która jest popularna w całym kraju. Przygotowanie rosołu może wydawać się proste, ale jeśli chcemy uzyskać głęboki smak, domowego rosołu, musimy poświęcić mu trochę czasu i energii.

rosółZupę gotujemy na bardzo małym ogniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Magda Bukowska

Udka z marketu czy wiejska kura?

Rosół to zupa tradycyjnie gotowana na mięsie. Podstawę stanowi mięso drobiowe – najczęściej używamy kurczaka, ale jeśli mamy okazję, wykorzystajmy kurę, która jest bardziej twarda i żylasta, ale przez to ma więcej smaku. Aby rosół miał intensywny smak, potrzebujemy sporą ilość mięsa. Garnek o pojemności pięć litrów pomieści nawet półtora kilograma.

Kurczaka lub kurę warto podzielić na kawałki, jednak nie mogą być one zbyt małe. Wystarczy ptaka przekroić wzdłuż na połowę. Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej esencjonalną, dołóżmy do kurczaka kawałek wołowiny. Idealny jest szponder, czyli mięso zawierające sporo tłuszczu i ścięgien, ale równie dobrze możemy użyć antrykotu czy pręgi.

Kolejnymi składnikami dobrego rosołu są warzywa. Używamy sporej ilości marchewek, pietruszki, selera korzeniowego i pora. Smak poprawi również dodatek kapusty włoskiej oraz natki pietruszki. Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. I teraz czas na przyprawy. Do rosołu dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Możemy również dorzucić kilka liści świeżego lubczyku.

Co dodać do rosołu?

Jak gotować rosół?

A jak rosół gotować? Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, a po kilku minutach delikatnie usuwamy tworzące się na powierzchni szumowiny. Gdy zupa robi się klarowna, dokładamy warzywa i przyprawy. W tym momencie rosołu nie solimy! Dzięki temu mięso i warzywa oddadzą więcej smaku.

Kiedy solić rosół?

Zupę gotujemy na bardzo małym ogniu. Nie może ona wrzeć. Po kilku godzinach rosół jest prawie gotowy. Solimy go do smaku i odstawiamy w chłodne miejsce po to, by na powierzchni zebrał się tłuszcz, który usuwamy delikatnie łyżką. Przed podaniem zupę podgrzewamy, a mięso kroimy na kawałki. Klasyczny rosół powinien być podany z makaronem, kawałkami kurczaka, marchewki i z zieloną pietruszką. Wtedy jest najbardziej polski i tradycyjny.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯