WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Idealny rosół krok po kroku. Wyjdzie esencjonalny i klarowny

Trudno sobie wyobrazić rodzinny, niedzielny obiad bez rosołu. To jedna z najbardziej tradycyjnych polskich zup, która jest popularna w całym kraju. Przygotowanie rosołu może wydawać się proste, ale jeśli chcemy uzyskać głęboki smak, domowego rosołu, musimy poświęcić mu trochę czasu i energii.

rosółZupę gotujemy na bardzo małym ogniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AGNES KANTARUK
Magda Bukowska
60

Udka z marketu czy wiejska kura?

Rosół to zupa tradycyjnie gotowana na mięsie. Podstawę stanowi mięso drobiowe – najczęściej używamy kurczaka, ale jeśli mamy okazję, wykorzystajmy kurę, która jest bardziej twarda i żylasta, ale przez to ma więcej smaku. Aby rosół miał intensywny smak, potrzebujemy sporą ilość mięsa. Garnek o pojemności pięć litrów pomieści nawet półtora kilograma.

Kurczaka lub kurę warto podzielić na kawałki, jednak nie mogą być one zbyt małe. Wystarczy ptaka przekroić wzdłuż na połowę. Jeśli chcemy uzyskać zupę bardziej esencjonalną, dołóżmy do kurczaka kawałek wołowiny. Idealny jest szponder, czyli mięso zawierające sporo tłuszczu i ścięgien, ale równie dobrze możemy użyć antrykotu czy pręgi.

Kolejnymi składnikami dobrego rosołu są warzywa. Używamy sporej ilości marchewek, pietruszki, selera korzeniowego i pora. Smak poprawi również dodatek kapusty włoskiej oraz natki pietruszki. Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. I teraz czas na przyprawy. Do rosołu dodajemy liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Możemy również dorzucić kilka liści świeżego lubczyku.

Co dodać do rosołu?

Jak gotować rosół?

A jak rosół gotować? Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy je zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, a po kilku minutach delikatnie usuwamy tworzące się na powierzchni szumowiny. Gdy zupa robi się klarowna, dokładamy warzywa i przyprawy. W tym momencie rosołu nie solimy! Dzięki temu mięso i warzywa oddadzą więcej smaku.

Kiedy solić rosół?

Zupę gotujemy na bardzo małym ogniu. Nie może ona wrzeć. Po kilku godzinach rosół jest prawie gotowy. Solimy go do smaku i odstawiamy w chłodne miejsce po to, by na powierzchni zebrał się tłuszcz, który usuwamy delikatnie łyżką. Przed podaniem zupę podgrzewamy, a mięso kroimy na kawałki. Klasyczny rosół powinien być podany z makaronem, kawałkami kurczaka, marchewki i z zieloną pietruszką. Wtedy jest najbardziej polski i tradycyjny.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm