Hitowy gadżet tanieje. Smażenie bez tłuszczu i z zachowaniem smaku

Pyszne frytki lub ryba bez smażenia ucieszą smakiem i niższą zawartością tłuszczu. Ten efekt uzyskamy dzięki beztłuszczowej frytownicy. Z tym urządzeniem będziemy mogli sobie pozwolić na smaczne jedzenie o niższej wartości kalorycznej. Kto nie uwielbia złotych, pachnących i chrupkich cząstek ziemniaka z ulubionym sosem...

Frytownice beztłuszczowe to świetny gadżet do szybkiego przygotowania smacznych obiadówFrytownice beztłuszczowe to świetny gadżet do szybkiego przygotowania smacznych obiadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealny gadżet dla wielbicieli pachnących i chrupkich przekąsek

Brak pomysłu na przekąski na filmowy wieczór z rodziną? Jednym z najciekawszych i stale zyskujących na popularności gadżetów, które ułatwiają nam życie, kiedy brak nam czasu i pomysłu na zwykły obiad, są beztłuszczowe albo niskotłuszczowe frytownice. Ich możliwości rosną i pozwalają na przygotowane w nich dziesiątek prostych, smacznych i zarazem ciekawych potraw. Z kolei ceny oraz wymiary tych do niedawna masywnych czy dość drogich gadżetów... maleją. Za model niskotłuszczowy ze średniej półki cenowej nie zapłacimy już dwukrotnie więcej niż za zwykły, a jeszcze 2 czy 3 lata temu tak to wyglądało. Teraz frytownica niskotłuszczowa ze średniej półki cenowej wyniesie mniej więcej tyle samo, co tradycyjna cenionej marki (np. Tefal czy Bosch), czyli ok. 200-250 zł.

Oczywiście im wyższy standard frytownicy, tym lepiej. Zaawansowane modele, mają wyższą moc, a więc nagrzewają się i pieką szybciej, co docenią zabiegane osoby, a także wszyscy poszukujący usprawnień w kuchni. Warto pamiętać, że proces opiekania frytek w takim gadżecie wynosi nieco dłużej niż tradycyjnie - w rozgrzanym oleju, dlatego wysoka moc jest bardzo istotna w wyborze modelu dla naszych potrzeb. Bywają też bardziej poręcze i pojemne, oferują więcej funkcji, a także mają przydatną opcję filtra przeciwzapachowego w pokrywie. Pachnieć będzie jedzenie o odpowiednim stopniu przypieczenia, a nie całe mieszkanie...

Zdrowy apetyt na frytki...

Konsystencja, chrupkość, smak, kolor – frytki idealne to równowaga tych cech, a z czasem istotne stało się też to, aby przekąska nie była smażona w głębokim tłuszczu, a więc była choć trochę zdrowsza. To właśnie kaloryczność złocistych słupków odsączanych z rozgrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza oleju stała się z czasem ich poważną wadą. Dążąc do "odchudzenia" frytek, opracowano rodzaj frytownic, który bliższy był potrzebom także tych, którym zależy na tym, aby jeść smacznie i różnorodnie, ale też zdrowiej. Mówi się, ze właśnie po okresie częstszego spożywania tradycyjnych potraw mamy większą ochotę na coś "innego". Może zamiast zwykłego obiadu frytki z batatów, pieczona ryba z opiekanymi warzywami albo krewetki?

Ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą zapewnią nam: patelnia, piekarnik lub naczynie z gorącym, stale podgrzewanym olejem. Z kolei najszybciej i najprościej frytki przyrządzimy w tradycyjnej frytownicy... Rozwiązaniem, które łączy dobry smak, wygląd, szybkie przygotowanie i mniejszą zawartość tłuszczu w jedzeniu jest lepszy gadżet, dlatego coraz więcej osób rezygnuje z urządzeń do smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz praktycznych i zdrowszych modeli wykorzystujących powietrze. Niewielka porcja np. warzywa lekko skropionego olejem jest poddana szybkiemu procesowi opiekania, który w dużym piekarniku przebiega inaczej i nieco łatwiej wtedy o przesuszenie.

Nie tylko ziemniaki...

Wszechstronność frytownic beztłuszczowych i oszczędność czasu w przygotowaniu różnych potraw w dobrym modelu jest naprawdę duża — np. upieczemy w nich łososia do obiadu, a w wielu z nich za pomocą dodatkowych gadżetów także pizzę czy nawet ciasto. Doceniamy też wydajność w przygotowaniu większych lub ekspresowych posiłków, urządzenie nagrzewa się w ekspresowo i potrzebuje niewiele czasu, aby przygotować posiłek dla całej rodziny i to bez dodatkowych naczyń do zmywania. Poza frytkami można w nich przyrządzić także inne warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd.

Ogromną popularnością cieszą się też frytki z warzyw innych niż ziemniaki, np. z korzenia pietruszki czy buraka albo domowe chipsy z jarmużu. Nawet zwolennicy tradycyjnych, smażonych frytek doceniają ten typ frytownic jako dobry gadżet do zdrowszego i skutecznego odgrzewania już usmażonych potraw. Bez jedzenia nasiąkniętego tłuszczem, rozpadającego się czy rozmokniętego... Dla wielbicieli tradycyjnych frytownic pozostaje do dyspozycji duży wybór mocnych i szybko działających, a zarazem niedrogich modeli ze zbiornikiem na tłuszcz, w których przygotują swoją ulubioną przekąskę dokładnie tak, jak lubią. W tym także modeli XXL czy XS - w zależności od potrzeb pozwalających na przygotowanie porcji odpowiedniej wielkości.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw