Hitowy gadżet tanieje. Smażenie bez tłuszczu i z zachowaniem smaku
Pyszne frytki lub ryba bez smażenia ucieszą smakiem i niższą zawartością tłuszczu. Ten efekt uzyskamy dzięki beztłuszczowej frytownicy. Z tym urządzeniem będziemy mogli sobie pozwolić na smaczne jedzenie o niższej wartości kalorycznej. Kto nie uwielbia złotych, pachnących i chrupkich cząstek ziemniaka z ulubionym sosem...
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Idealny gadżet dla wielbicieli pachnących i chrupkich przekąsek
Brak pomysłu na przekąski na filmowy wieczór z rodziną? Jednym z najciekawszych i stale zyskujących na popularności gadżetów, które ułatwiają nam życie, kiedy brak nam czasu i pomysłu na zwykły obiad, są beztłuszczowe albo niskotłuszczowe frytownice. Ich możliwości rosną i pozwalają na przygotowane w nich dziesiątek prostych, smacznych i zarazem ciekawych potraw. Z kolei ceny oraz wymiary tych do niedawna masywnych czy dość drogich gadżetów... maleją. Za model niskotłuszczowy ze średniej półki cenowej nie zapłacimy już dwukrotnie więcej niż za zwykły, a jeszcze 2 czy 3 lata temu tak to wyglądało. Teraz frytownica niskotłuszczowa ze średniej półki cenowej wyniesie mniej więcej tyle samo, co tradycyjna cenionej marki (np. Tefal czy Bosch), czyli ok. 200-250 zł.
Oczywiście im wyższy standard frytownicy, tym lepiej. Zaawansowane modele, mają wyższą moc, a więc nagrzewają się i pieką szybciej, co docenią zabiegane osoby, a także wszyscy poszukujący usprawnień w kuchni. Warto pamiętać, że proces opiekania frytek w takim gadżecie wynosi nieco dłużej niż tradycyjnie - w rozgrzanym oleju, dlatego wysoka moc jest bardzo istotna w wyborze modelu dla naszych potrzeb. Bywają też bardziej poręcze i pojemne, oferują więcej funkcji, a także mają przydatną opcję filtra przeciwzapachowego w pokrywie. Pachnieć będzie jedzenie o odpowiednim stopniu przypieczenia, a nie całe mieszkanie...
Zdrowy apetyt na frytki...
Konsystencja, chrupkość, smak, kolor – frytki idealne to równowaga tych cech, a z czasem istotne stało się też to, aby przekąska nie była smażona w głębokim tłuszczu, a więc była choć trochę zdrowsza. To właśnie kaloryczność złocistych słupków odsączanych z rozgrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza oleju stała się z czasem ich poważną wadą. Dążąc do "odchudzenia" frytek, opracowano rodzaj frytownic, który bliższy był potrzebom także tych, którym zależy na tym, aby jeść smacznie i różnorodnie, ale też zdrowiej. Mówi się, ze właśnie po okresie częstszego spożywania tradycyjnych potraw mamy większą ochotę na coś "innego". Może zamiast zwykłego obiadu frytki z batatów, pieczona ryba z opiekanymi warzywami albo krewetki?
Ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą zapewnią nam: patelnia, piekarnik lub naczynie z gorącym, stale podgrzewanym olejem. Z kolei najszybciej i najprościej frytki przyrządzimy w tradycyjnej frytownicy... Rozwiązaniem, które łączy dobry smak, wygląd, szybkie przygotowanie i mniejszą zawartość tłuszczu w jedzeniu jest lepszy gadżet, dlatego coraz więcej osób rezygnuje z urządzeń do smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz praktycznych i zdrowszych modeli wykorzystujących powietrze. Niewielka porcja np. warzywa lekko skropionego olejem jest poddana szybkiemu procesowi opiekania, który w dużym piekarniku przebiega inaczej i nieco łatwiej wtedy o przesuszenie.
Nie tylko ziemniaki...
Wszechstronność frytownic beztłuszczowych i oszczędność czasu w przygotowaniu różnych potraw w dobrym modelu jest naprawdę duża — np. upieczemy w nich łososia do obiadu, a w wielu z nich za pomocą dodatkowych gadżetów także pizzę czy nawet ciasto. Doceniamy też wydajność w przygotowaniu większych lub ekspresowych posiłków, urządzenie nagrzewa się w ekspresowo i potrzebuje niewiele czasu, aby przygotować posiłek dla całej rodziny i to bez dodatkowych naczyń do zmywania. Poza frytkami można w nich przyrządzić także inne warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd.
Ogromną popularnością cieszą się też frytki z warzyw innych niż ziemniaki, np. z korzenia pietruszki czy buraka albo domowe chipsy z jarmużu. Nawet zwolennicy tradycyjnych, smażonych frytek doceniają ten typ frytownic jako dobry gadżet do zdrowszego i skutecznego odgrzewania już usmażonych potraw. Bez jedzenia nasiąkniętego tłuszczem, rozpadającego się czy rozmokniętego... Dla wielbicieli tradycyjnych frytownic pozostaje do dyspozycji duży wybór mocnych i szybko działających, a zarazem niedrogich modeli ze zbiornikiem na tłuszcz, w których przygotują swoją ulubioną przekąskę dokładnie tak, jak lubią. W tym także modeli XXL czy XS - w zależności od potrzeb pozwalających na przygotowanie porcji odpowiedniej wielkości.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski