Hitowy gadżet tanieje. Smażenie bez tłuszczu i z zachowaniem smaku

Pyszne frytki lub ryba bez smażenia ucieszą smakiem i niższą zawartością tłuszczu. Ten efekt uzyskamy dzięki beztłuszczowej frytownicy. Z tym urządzeniem będziemy mogli sobie pozwolić na smaczne jedzenie o niższej wartości kalorycznej. Kto nie uwielbia złotych, pachnących i chrupkich cząstek ziemniaka z ulubionym sosem...

Frytownice beztłuszczowe to świetny gadżet do szybkiego przygotowania smacznych obiadówFrytownice beztłuszczowe to świetny gadżet do szybkiego przygotowania smacznych obiadów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealny gadżet dla wielbicieli pachnących i chrupkich przekąsek

Brak pomysłu na przekąski na filmowy wieczór z rodziną? Jednym z najciekawszych i stale zyskujących na popularności gadżetów, które ułatwiają nam życie, kiedy brak nam czasu i pomysłu na zwykły obiad, są beztłuszczowe albo niskotłuszczowe frytownice. Ich możliwości rosną i pozwalają na przygotowane w nich dziesiątek prostych, smacznych i zarazem ciekawych potraw. Z kolei ceny oraz wymiary tych do niedawna masywnych czy dość drogich gadżetów... maleją. Za model niskotłuszczowy ze średniej półki cenowej nie zapłacimy już dwukrotnie więcej niż za zwykły, a jeszcze 2 czy 3 lata temu tak to wyglądało. Teraz frytownica niskotłuszczowa ze średniej półki cenowej wyniesie mniej więcej tyle samo, co tradycyjna cenionej marki (np. Tefal czy Bosch), czyli ok. 200-250 zł.

Oczywiście im wyższy standard frytownicy, tym lepiej. Zaawansowane modele, mają wyższą moc, a więc nagrzewają się i pieką szybciej, co docenią zabiegane osoby, a także wszyscy poszukujący usprawnień w kuchni. Warto pamiętać, że proces opiekania frytek w takim gadżecie wynosi nieco dłużej niż tradycyjnie - w rozgrzanym oleju, dlatego wysoka moc jest bardzo istotna w wyborze modelu dla naszych potrzeb. Bywają też bardziej poręcze i pojemne, oferują więcej funkcji, a także mają przydatną opcję filtra przeciwzapachowego w pokrywie. Pachnieć będzie jedzenie o odpowiednim stopniu przypieczenia, a nie całe mieszkanie...

Zdrowy apetyt na frytki...

Konsystencja, chrupkość, smak, kolor – frytki idealne to równowaga tych cech, a z czasem istotne stało się też to, aby przekąska nie była smażona w głębokim tłuszczu, a więc była choć trochę zdrowsza. To właśnie kaloryczność złocistych słupków odsączanych z rozgrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza oleju stała się z czasem ich poważną wadą. Dążąc do "odchudzenia" frytek, opracowano rodzaj frytownic, który bliższy był potrzebom także tych, którym zależy na tym, aby jeść smacznie i różnorodnie, ale też zdrowiej. Mówi się, ze właśnie po okresie częstszego spożywania tradycyjnych potraw mamy większą ochotę na coś "innego". Może zamiast zwykłego obiadu frytki z batatów, pieczona ryba z opiekanymi warzywami albo krewetki?

Ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą zapewnią nam: patelnia, piekarnik lub naczynie z gorącym, stale podgrzewanym olejem. Z kolei najszybciej i najprościej frytki przyrządzimy w tradycyjnej frytownicy... Rozwiązaniem, które łączy dobry smak, wygląd, szybkie przygotowanie i mniejszą zawartość tłuszczu w jedzeniu jest lepszy gadżet, dlatego coraz więcej osób rezygnuje z urządzeń do smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz praktycznych i zdrowszych modeli wykorzystujących powietrze. Niewielka porcja np. warzywa lekko skropionego olejem jest poddana szybkiemu procesowi opiekania, który w dużym piekarniku przebiega inaczej i nieco łatwiej wtedy o przesuszenie.

Nie tylko ziemniaki...

Wszechstronność frytownic beztłuszczowych i oszczędność czasu w przygotowaniu różnych potraw w dobrym modelu jest naprawdę duża — np. upieczemy w nich łososia do obiadu, a w wielu z nich za pomocą dodatkowych gadżetów także pizzę czy nawet ciasto. Doceniamy też wydajność w przygotowaniu większych lub ekspresowych posiłków, urządzenie nagrzewa się w ekspresowo i potrzebuje niewiele czasu, aby przygotować posiłek dla całej rodziny i to bez dodatkowych naczyń do zmywania. Poza frytkami można w nich przyrządzić także inne warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd.

Ogromną popularnością cieszą się też frytki z warzyw innych niż ziemniaki, np. z korzenia pietruszki czy buraka albo domowe chipsy z jarmużu. Nawet zwolennicy tradycyjnych, smażonych frytek doceniają ten typ frytownic jako dobry gadżet do zdrowszego i skutecznego odgrzewania już usmażonych potraw. Bez jedzenia nasiąkniętego tłuszczem, rozpadającego się czy rozmokniętego... Dla wielbicieli tradycyjnych frytownic pozostaje do dyspozycji duży wybór mocnych i szybko działających, a zarazem niedrogich modeli ze zbiornikiem na tłuszcz, w których przygotują swoją ulubioną przekąskę dokładnie tak, jak lubią. W tym także modeli XXL czy XS - w zależności od potrzeb pozwalających na przygotowanie porcji odpowiedniej wielkości.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów