Gwiazda wśród serów. Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Oscypek to symbol gór. W sklepach możemy spotkać wiele podobizn oscypka, jednak żadna nie oddaje smaku prawdziwego owczego podhalańskiego sera. Według tamtejszych mieszkańców zapewnia on zdrowie i długowieczność. Czym charakteryzuje się prawdziwy oscypek?

oscypkiOryginalny oscypek wytwarzany jest ręcznie na górskich halach
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Oscypek – jak powstaje?

Oscypek to twardy, wędzony ser powstający z owczego mleka, symbol Podhala. Tutejsi mieszkańcy powzięli zasady wypasu zwierząt oraz sposoby wykorzystania owczego mleka od pasterzy wołoskich, którzy w XIV wieku przywędrowali na Podhale. W 2007 roku oscypek uzyskał status PDO (Chronionej Nazwy Pochodzenia). To drugi taki tytuł (po bryndzy podhalańskiej) dla polskiego produktu regionalnego. Zostały wyznaczone parametry oscypka i miejsca wyrobu. Prawdziwy oscypek musi mieć certyfikat.

Oryginalny oscypek wytwarzany jest ręcznie na górskich halach. Można go kupić od maja do października – w okresie wypasania owiec. Uzyskane mleko, za pomocą lnianego płótna, zlewa się do kadzi (puciery). Dodaje się do niego wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, dzięki temu powstaje masa serowa. Ową masę odciska się i ręcznie formuje, jednocześnie zanurzając w gorącej wodzie.

Następnie ser moczy się przez dobę w solance (rosole), dzięki temu zostaje usunięty nadmiar wody. Odsączone sery leżakują na górnej półce w bacówce, następnie są wędzone na ogniu z drewna sosnowego lub świerkowego. Nadaje to oscypkowi charakterystyczny aromat i kolor.

W Zakopanem wybierali najlepsze oscypki

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Prawdziwy oscypek powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm, charakteryzuje się kształtem dwustronnego stożka. Nie powinien mieć zbyt ciemnej skórki i być zbyt miękki w najgrubszym miejscu. Prawdziwy oscypek powinien być trudniejszy w przekrojeniu, a po przekrojeniu powinien mieć lekko kremową barwę. Nie powinien także skrzypieć w zębach, jest to bowiem typowe dla produktów z mleka krowiego.

Oscypek - wartości odżywcze

Oscypek zawiera wartości odżywcze oraz minerały przypisane mleku owczemu. Zatem jest źródłem magnezu, miedzi, cynku, jodu, selenu oraz flawonoidów. Owcze mleko dostarcza więcej białka oraz witamin A, B6, B12. Oscypek zawiera też więcej tłuszczu, dlatego jest produktem wysokokalorycznym o dużej zawartości soli.

Oscypek – właściwości prozdrowotne

Wspomniane wartości odżywcze i składniki mineralne czynią z oscypka zdrowy produkt korzystnie działający na organizm. Zawarte w nim flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne, a także zapobiegają miażdżycy. Ponadto, wykazują działanie przeciwutleniające i odtruwające. Dodatkową ich zaletą jest pobudzanie pracy jelit i wspomaganie trawienia. Tłuszcz owczego mleka zawiera CLA, który przejawia właściwości przeciwnowotworowe.

Ze względu na wysoką zawartość kalorii, tłuszczu i soli oscypek odradzany jest osobom zmagającym się z problemami cholesterolowymi, nadciśnieniem tętniczym i dolegliwościami żołądkowymi.

Oscypek – zastosowanie kulinarne

Lekko słony smak i zapach wędzonki zapewniły oscypkowi zastosowanie w kuchni. Może stanowić pożywną przekąskę podczas wysiłku fizycznego. Oscypek sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Świetnie smakuje grillowany z różnymi składnikami. Oscypek dobrze komponuje się z zapiekankami warzywnymi, mięsnymi oraz pizzą. Aby jak najdłużej zachował świeżość zaleca się przechowywanie go w woskowym papierze.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory