Gwiazda wśród serów. Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Oscypek to symbol gór. W sklepach możemy spotkać wiele podobizn oscypka, jednak żadna nie oddaje smaku prawdziwego owczego podhalańskiego sera. Według tamtejszych mieszkańców zapewnia on zdrowie i długowieczność. Czym charakteryzuje się prawdziwy oscypek?

oscypkiOryginalny oscypek wytwarzany jest ręcznie na górskich halach
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Oscypek – jak powstaje?

Oscypek to twardy, wędzony ser powstający z owczego mleka, symbol Podhala. Tutejsi mieszkańcy powzięli zasady wypasu zwierząt oraz sposoby wykorzystania owczego mleka od pasterzy wołoskich, którzy w XIV wieku przywędrowali na Podhale. W 2007 roku oscypek uzyskał status PDO (Chronionej Nazwy Pochodzenia). To drugi taki tytuł (po bryndzy podhalańskiej) dla polskiego produktu regionalnego. Zostały wyznaczone parametry oscypka i miejsca wyrobu. Prawdziwy oscypek musi mieć certyfikat.

Oryginalny oscypek wytwarzany jest ręcznie na górskich halach. Można go kupić od maja do października – w okresie wypasania owiec. Uzyskane mleko, za pomocą lnianego płótna, zlewa się do kadzi (puciery). Dodaje się do niego wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, dzięki temu powstaje masa serowa. Ową masę odciska się i ręcznie formuje, jednocześnie zanurzając w gorącej wodzie.

Następnie ser moczy się przez dobę w solance (rosole), dzięki temu zostaje usunięty nadmiar wody. Odsączone sery leżakują na górnej półce w bacówce, następnie są wędzone na ogniu z drewna sosnowego lub świerkowego. Nadaje to oscypkowi charakterystyczny aromat i kolor.

W Zakopanem wybierali najlepsze oscypki

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Prawdziwy oscypek powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm, charakteryzuje się kształtem dwustronnego stożka. Nie powinien mieć zbyt ciemnej skórki i być zbyt miękki w najgrubszym miejscu. Prawdziwy oscypek powinien być trudniejszy w przekrojeniu, a po przekrojeniu powinien mieć lekko kremową barwę. Nie powinien także skrzypieć w zębach, jest to bowiem typowe dla produktów z mleka krowiego.

Oscypek - wartości odżywcze

Oscypek zawiera wartości odżywcze oraz minerały przypisane mleku owczemu. Zatem jest źródłem magnezu, miedzi, cynku, jodu, selenu oraz flawonoidów. Owcze mleko dostarcza więcej białka oraz witamin A, B6, B12. Oscypek zawiera też więcej tłuszczu, dlatego jest produktem wysokokalorycznym o dużej zawartości soli.

Oscypek – właściwości prozdrowotne

Wspomniane wartości odżywcze i składniki mineralne czynią z oscypka zdrowy produkt korzystnie działający na organizm. Zawarte w nim flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne, a także zapobiegają miażdżycy. Ponadto, wykazują działanie przeciwutleniające i odtruwające. Dodatkową ich zaletą jest pobudzanie pracy jelit i wspomaganie trawienia. Tłuszcz owczego mleka zawiera CLA, który przejawia właściwości przeciwnowotworowe.

Ze względu na wysoką zawartość kalorii, tłuszczu i soli oscypek odradzany jest osobom zmagającym się z problemami cholesterolowymi, nadciśnieniem tętniczym i dolegliwościami żołądkowymi.

Oscypek – zastosowanie kulinarne

Lekko słony smak i zapach wędzonki zapewniły oscypkowi zastosowanie w kuchni. Może stanowić pożywną przekąskę podczas wysiłku fizycznego. Oscypek sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Świetnie smakuje grillowany z różnymi składnikami. Oscypek dobrze komponuje się z zapiekankami warzywnymi, mięsnymi oraz pizzą. Aby jak najdłużej zachował świeżość zaleca się przechowywanie go w woskowym papierze.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇