Gwiazda wśród serów. Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Oscypek to symbol gór. W sklepach możemy spotkać wiele podobizn oscypka, jednak żadna nie oddaje smaku prawdziwego owczego podhalańskiego sera. Według tamtejszych mieszkańców zapewnia on zdrowie i długowieczność. Czym charakteryzuje się prawdziwy oscypek?

oscypkiOryginalny oscypek wytwarzany jest ręcznie na górskich halach
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Oscypek – jak powstaje?

Oscypek to twardy, wędzony ser powstający z owczego mleka, symbol Podhala. Tutejsi mieszkańcy powzięli zasady wypasu zwierząt oraz sposoby wykorzystania owczego mleka od pasterzy wołoskich, którzy w XIV wieku przywędrowali na Podhale. W 2007 roku oscypek uzyskał status PDO (Chronionej Nazwy Pochodzenia). To drugi taki tytuł (po bryndzy podhalańskiej) dla polskiego produktu regionalnego. Zostały wyznaczone parametry oscypka i miejsca wyrobu. Prawdziwy oscypek musi mieć certyfikat.

Oryginalny oscypek wytwarzany jest ręcznie na górskich halach. Można go kupić od maja do października – w okresie wypasania owiec. Uzyskane mleko, za pomocą lnianego płótna, zlewa się do kadzi (puciery). Dodaje się do niego wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę, dzięki temu powstaje masa serowa. Ową masę odciska się i ręcznie formuje, jednocześnie zanurzając w gorącej wodzie.

Następnie ser moczy się przez dobę w solance (rosole), dzięki temu zostaje usunięty nadmiar wody. Odsączone sery leżakują na górnej półce w bacówce, następnie są wędzone na ogniu z drewna sosnowego lub świerkowego. Nadaje to oscypkowi charakterystyczny aromat i kolor.

W Zakopanem wybierali najlepsze oscypki

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Prawdziwy oscypek powinien ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm, charakteryzuje się kształtem dwustronnego stożka. Nie powinien mieć zbyt ciemnej skórki i być zbyt miękki w najgrubszym miejscu. Prawdziwy oscypek powinien być trudniejszy w przekrojeniu, a po przekrojeniu powinien mieć lekko kremową barwę. Nie powinien także skrzypieć w zębach, jest to bowiem typowe dla produktów z mleka krowiego.

Oscypek - wartości odżywcze

Oscypek zawiera wartości odżywcze oraz minerały przypisane mleku owczemu. Zatem jest źródłem magnezu, miedzi, cynku, jodu, selenu oraz flawonoidów. Owcze mleko dostarcza więcej białka oraz witamin A, B6, B12. Oscypek zawiera też więcej tłuszczu, dlatego jest produktem wysokokalorycznym o dużej zawartości soli.

Oscypek – właściwości prozdrowotne

Wspomniane wartości odżywcze i składniki mineralne czynią z oscypka zdrowy produkt korzystnie działający na organizm. Zawarte w nim flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne, a także zapobiegają miażdżycy. Ponadto, wykazują działanie przeciwutleniające i odtruwające. Dodatkową ich zaletą jest pobudzanie pracy jelit i wspomaganie trawienia. Tłuszcz owczego mleka zawiera CLA, który przejawia właściwości przeciwnowotworowe.

Ze względu na wysoką zawartość kalorii, tłuszczu i soli oscypek odradzany jest osobom zmagającym się z problemami cholesterolowymi, nadciśnieniem tętniczym i dolegliwościami żołądkowymi.

Oscypek – zastosowanie kulinarne

Lekko słony smak i zapach wędzonki zapewniły oscypkowi zastosowanie w kuchni. Może stanowić pożywną przekąskę podczas wysiłku fizycznego. Oscypek sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Świetnie smakuje grillowany z różnymi składnikami. Oscypek dobrze komponuje się z zapiekankami warzywnymi, mięsnymi oraz pizzą. Aby jak najdłużej zachował świeżość zaleca się przechowywanie go w woskowym papierze.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów