Gwiazda wśród owoców. Jak jeść karambolę?

Karambola to gwiaździsty owoc. Zachwyca smakiem, kolorem i kształtem. Dodana do potraw i deserów nie tylko doda słodko-kwaśnego aromatu, lecz także pięknie je udekoruje. Oprócz tego jest źródłem cennych składników, dlatego warto po nią sięgać.

KarambolaOwoce karamboli mają słodko-kwaśny smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©jennre - stock.adobe.com

Karambola – charakterystyka i wartości odżywcze

Karambola to potoczna nazwa oskomianu pospolitego. To tropikalne drzewo z rodziny szczawikowatych. Występuje w Malezji, Indonezji, wyspie Jawa, Ghanie, Brazylii, Florydzie i Hawajach. Owoc karamboli kształtem przypomina gwiazdę, ma wydłużoną strukturę, żółtą lub zielono-żółtą barwę. Owoc otoczony jest woskowana skórką. Miąższ karamboli zawiera drobne pestki. Dojrzewa zwykle 6-8 tygodni.

Karambola jest niskokalorycznym owocem – dostarcza zaledwie 31 kalorii w 100 g. Jest źródłem witaminy A, C i B. Ponadto, zawiera beta-karoten, wapń, fosfor, żelazo i magnez. W miąższu karamboli odnajdziemy flawonoidy i kwercetynę. Niestety posiada także kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem może doprowadzić do powstawania kamieni nerkowych oraz osłabić kości i zęby. Ponadto, może potęgować działanie lub toksyczność niektórych leków.

Karambola – właściwości lecznicze

Karambola wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi i poziomu złego cholesterolu. Jest pomocna w leczeniu cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Karambola złagodzi zaparcia, działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. Zawarta w miąższu kwercetyna posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Karambola, dzięki zawartości witaminy C, stymuluje organizm do walki z infekcjami, dlatego działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Pomaga także w walce z wolnymi rodnikami. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i zapewniają piękną cerę. Do pozostałych właściwości prozdrowotnych karamboli można zaliczyć regulowanie ciśnienia krwi i pracy serca, wpływ na ostrość wzroku, a także wzmocnienie układu kostnego. Uzupełniając braki składników mineralnych przywraca równowagę psychiczną.

Karambola – zastosowanie w kuchni

Owoce karamboli mają słodko-kwaśny smak. Po dokładnym umyciu można jeść je w całości ze skórką, albo w plasterkach. Można też obrać ją ze skóry, pokroić w plastry i usunąć pestki. W Polsce można je kupić w okresie od jesieni do wiosny. Im bardziej żółty kolor, tym karambola będzie słodsza. Charakteryzuje się soczystym, chrupiącym miąższem bez włókien. Karambolę można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Owoc pokrojony w plastry stanowi ciekawą i wyjątkową dekorację. Surowe, pokrojone owoce karamboli mogą stanowić składnik sałatek i surówek. Podsmażana na maśle dobrze komponuje się z rybami i mięsem. Bardziej kwaśne odmiany karamboli można użyć do przygotowania marynat, sosów czy dżemów. Karambola nadaje się także do kandyzowania, suszenia i do produkcji wina. Można z niej także wycisnąć sok, bogaty w witaminę C. Karambola wzbogaci także smak potraw z owocami morza. Owocem tym możemy także nadziewać mięso do pieczenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇