Gwiazda wśród owoców. Jak jeść karambolę?

Karambola to gwiaździsty owoc. Zachwyca smakiem, kolorem i kształtem. Dodana do potraw i deserów nie tylko doda słodko-kwaśnego aromatu, lecz także pięknie je udekoruje. Oprócz tego jest źródłem cennych składników, dlatego warto po nią sięgać.

KarambolaOwoce karamboli mają słodko-kwaśny smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©jennre - stock.adobe.com

Karambola – charakterystyka i wartości odżywcze

Karambola to potoczna nazwa oskomianu pospolitego. To tropikalne drzewo z rodziny szczawikowatych. Występuje w Malezji, Indonezji, wyspie Jawa, Ghanie, Brazylii, Florydzie i Hawajach. Owoc karamboli kształtem przypomina gwiazdę, ma wydłużoną strukturę, żółtą lub zielono-żółtą barwę. Owoc otoczony jest woskowana skórką. Miąższ karamboli zawiera drobne pestki. Dojrzewa zwykle 6-8 tygodni.

Karambola jest niskokalorycznym owocem – dostarcza zaledwie 31 kalorii w 100 g. Jest źródłem witaminy A, C i B. Ponadto, zawiera beta-karoten, wapń, fosfor, żelazo i magnez. W miąższu karamboli odnajdziemy flawonoidy i kwercetynę. Niestety posiada także kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem może doprowadzić do powstawania kamieni nerkowych oraz osłabić kości i zęby. Ponadto, może potęgować działanie lub toksyczność niektórych leków.

Karambola – właściwości lecznicze

Karambola wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi i poziomu złego cholesterolu. Jest pomocna w leczeniu cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Karambola złagodzi zaparcia, działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. Zawarta w miąższu kwercetyna posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Karambola, dzięki zawartości witaminy C, stymuluje organizm do walki z infekcjami, dlatego działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Pomaga także w walce z wolnymi rodnikami. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i zapewniają piękną cerę. Do pozostałych właściwości prozdrowotnych karamboli można zaliczyć regulowanie ciśnienia krwi i pracy serca, wpływ na ostrość wzroku, a także wzmocnienie układu kostnego. Uzupełniając braki składników mineralnych przywraca równowagę psychiczną.

Karambola – zastosowanie w kuchni

Owoce karamboli mają słodko-kwaśny smak. Po dokładnym umyciu można jeść je w całości ze skórką, albo w plasterkach. Można też obrać ją ze skóry, pokroić w plastry i usunąć pestki. W Polsce można je kupić w okresie od jesieni do wiosny. Im bardziej żółty kolor, tym karambola będzie słodsza. Charakteryzuje się soczystym, chrupiącym miąższem bez włókien. Karambolę można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Owoc pokrojony w plastry stanowi ciekawą i wyjątkową dekorację. Surowe, pokrojone owoce karamboli mogą stanowić składnik sałatek i surówek. Podsmażana na maśle dobrze komponuje się z rybami i mięsem. Bardziej kwaśne odmiany karamboli można użyć do przygotowania marynat, sosów czy dżemów. Karambola nadaje się także do kandyzowania, suszenia i do produkcji wina. Można z niej także wycisnąć sok, bogaty w witaminę C. Karambola wzbogaci także smak potraw z owocami morza. Owocem tym możemy także nadziewać mięso do pieczenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast