Gwiazda wśród owoców. Jak jeść karambolę?

Karambola to gwiaździsty owoc. Zachwyca smakiem, kolorem i kształtem. Dodana do potraw i deserów nie tylko doda słodko-kwaśnego aromatu, lecz także pięknie je udekoruje. Oprócz tego jest źródłem cennych składników, dlatego warto po nią sięgać.

KarambolaOwoce karamboli mają słodko-kwaśny smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©jennre - stock.adobe.com

Karambola – charakterystyka i wartości odżywcze

Karambola to potoczna nazwa oskomianu pospolitego. To tropikalne drzewo z rodziny szczawikowatych. Występuje w Malezji, Indonezji, wyspie Jawa, Ghanie, Brazylii, Florydzie i Hawajach. Owoc karamboli kształtem przypomina gwiazdę, ma wydłużoną strukturę, żółtą lub zielono-żółtą barwę. Owoc otoczony jest woskowana skórką. Miąższ karamboli zawiera drobne pestki. Dojrzewa zwykle 6-8 tygodni.

Karambola jest niskokalorycznym owocem – dostarcza zaledwie 31 kalorii w 100 g. Jest źródłem witaminy A, C i B. Ponadto, zawiera beta-karoten, wapń, fosfor, żelazo i magnez. W miąższu karamboli odnajdziemy flawonoidy i kwercetynę. Niestety posiada także kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem może doprowadzić do powstawania kamieni nerkowych oraz osłabić kości i zęby. Ponadto, może potęgować działanie lub toksyczność niektórych leków.

Karambola – właściwości lecznicze

Karambola wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi i poziomu złego cholesterolu. Jest pomocna w leczeniu cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Karambola złagodzi zaparcia, działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. Zawarta w miąższu kwercetyna posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Karambola, dzięki zawartości witaminy C, stymuluje organizm do walki z infekcjami, dlatego działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Pomaga także w walce z wolnymi rodnikami. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i zapewniają piękną cerę. Do pozostałych właściwości prozdrowotnych karamboli można zaliczyć regulowanie ciśnienia krwi i pracy serca, wpływ na ostrość wzroku, a także wzmocnienie układu kostnego. Uzupełniając braki składników mineralnych przywraca równowagę psychiczną.

Karambola – zastosowanie w kuchni

Owoce karamboli mają słodko-kwaśny smak. Po dokładnym umyciu można jeść je w całości ze skórką, albo w plasterkach. Można też obrać ją ze skóry, pokroić w plastry i usunąć pestki. W Polsce można je kupić w okresie od jesieni do wiosny. Im bardziej żółty kolor, tym karambola będzie słodsza. Charakteryzuje się soczystym, chrupiącym miąższem bez włókien. Karambolę można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Owoc pokrojony w plastry stanowi ciekawą i wyjątkową dekorację. Surowe, pokrojone owoce karamboli mogą stanowić składnik sałatek i surówek. Podsmażana na maśle dobrze komponuje się z rybami i mięsem. Bardziej kwaśne odmiany karamboli można użyć do przygotowania marynat, sosów czy dżemów. Karambola nadaje się także do kandyzowania, suszenia i do produkcji wina. Można z niej także wycisnąć sok, bogaty w witaminę C. Karambola wzbogaci także smak potraw z owocami morza. Owocem tym możemy także nadziewać mięso do pieczenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟