Gwiazda wśród owoców. Jak jeść karambolę?

Karambola to gwiaździsty owoc. Zachwyca smakiem, kolorem i kształtem. Dodana do potraw i deserów nie tylko doda słodko-kwaśnego aromatu, lecz także pięknie je udekoruje. Oprócz tego jest źródłem cennych składników, dlatego warto po nią sięgać.

KarambolaOwoce karamboli mają słodko-kwaśny smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©jennre - stock.adobe.com

Karambola – charakterystyka i wartości odżywcze

Karambola to potoczna nazwa oskomianu pospolitego. To tropikalne drzewo z rodziny szczawikowatych. Występuje w Malezji, Indonezji, wyspie Jawa, Ghanie, Brazylii, Florydzie i Hawajach. Owoc karamboli kształtem przypomina gwiazdę, ma wydłużoną strukturę, żółtą lub zielono-żółtą barwę. Owoc otoczony jest woskowana skórką. Miąższ karamboli zawiera drobne pestki. Dojrzewa zwykle 6-8 tygodni.

Karambola jest niskokalorycznym owocem – dostarcza zaledwie 31 kalorii w 100 g. Jest źródłem witaminy A, C i B. Ponadto, zawiera beta-karoten, wapń, fosfor, żelazo i magnez. W miąższu karamboli odnajdziemy flawonoidy i kwercetynę. Niestety posiada także kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem może doprowadzić do powstawania kamieni nerkowych oraz osłabić kości i zęby. Ponadto, może potęgować działanie lub toksyczność niektórych leków.

Karambola – właściwości lecznicze

Karambola wpływa na obniżenie stężenia glukozy we krwi i poziomu złego cholesterolu. Jest pomocna w leczeniu cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Karambola złagodzi zaparcia, działa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. Zawarta w miąższu kwercetyna posiada właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Karambola, dzięki zawartości witaminy C, stymuluje organizm do walki z infekcjami, dlatego działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Pomaga także w walce z wolnymi rodnikami. Zawarte w niej przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia i zapewniają piękną cerę. Do pozostałych właściwości prozdrowotnych karamboli można zaliczyć regulowanie ciśnienia krwi i pracy serca, wpływ na ostrość wzroku, a także wzmocnienie układu kostnego. Uzupełniając braki składników mineralnych przywraca równowagę psychiczną.

Karambola – zastosowanie w kuchni

Owoce karamboli mają słodko-kwaśny smak. Po dokładnym umyciu można jeść je w całości ze skórką, albo w plasterkach. Można też obrać ją ze skóry, pokroić w plastry i usunąć pestki. W Polsce można je kupić w okresie od jesieni do wiosny. Im bardziej żółty kolor, tym karambola będzie słodsza. Charakteryzuje się soczystym, chrupiącym miąższem bez włókien. Karambolę można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.

Owoc pokrojony w plastry stanowi ciekawą i wyjątkową dekorację. Surowe, pokrojone owoce karamboli mogą stanowić składnik sałatek i surówek. Podsmażana na maśle dobrze komponuje się z rybami i mięsem. Bardziej kwaśne odmiany karamboli można użyć do przygotowania marynat, sosów czy dżemów. Karambola nadaje się także do kandyzowania, suszenia i do produkcji wina. Można z niej także wycisnąć sok, bogaty w witaminę C. Karambola wzbogaci także smak potraw z owocami morza. Owocem tym możemy także nadziewać mięso do pieczenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯