Gryczana, perłowa, pęczak, jaglana. Czyli czas na kaszę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Jaką wybrać?

Obraz
© 123RF

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że warto jeść kaszę. Jej rodzajów jest bardzo wiele, ale wszystkie maja wspólną cechę: są bardzo zdrowe, pełne witamin i mikroelementów, a także błonnika. Kasze powinniśmy jeść codziennie. Którą wybrać? Oto nasz krótki poradnik.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kasza jaglana

Obraz
© iStock.com

Ta żółta kasza wyrabiana jest z łuskanych ziaren prosa. Nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją. Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy. Kaszę jaglaną często gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem. Zyskuje wtedy delikatniejszy smak. Ugotowana na sypko, jest dodatkiem do duszonych mięs. Smakuje dobrze także na słodko z owocami. Kasza jaglana nadaje się również do przyrządzania kleików. Wykorzystuje się ją także do wytrawnych i słodkich zapiekanek, jako dodatek do zup i potrawek. Może być również składnikiem farszów do pierogów czy gołąbków. Polecana jest zwłaszcza w diecie bezglutenowej.

/ 6Kasza jęczmienna

Obraz
© 123RF

Z jęczmienia wyrabia się wiele różnych kasz, ale zwykła kasza jęczmienna jest najbardziej popularna. To dobre źródło białka, węglowodanów i błonnika, którego wysoka zawartość sprawia, że kasza jęczmienna szybko nas nasyci. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Znajdują się w niej również cenne minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, krzem oraz mangan. Kasza jęczmienna jest tradycyjnym składnikiem staropolskiego krupniku. Doskonale pasuje też do wszelkich mięs z sosami, do sosów warzywnych i grzybowych.

/ 6Kasza manna

Obraz
© 123RF

Ta drobna kasza, produkowana z ziaren pszenicy, kojarzy nam się głównie z dzieciństwem. Ma ona łagodny smak. Można ją przygotować jako samodzielną potrawę np. kaszę podaną z sokiem, lub przyrządzając z niej zupę mleczną. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania formy do pieczenia ciasta, bądź jako dodatek do zup. Manna jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B6, ale i witaminę PP oraz mikro- i makroelementy, takie jak: potas, żelazo, magnez oraz - jako jedna z niewielu kasz - także jod. Ponadto, jest produktem lekkostrawnym, doskonałym zarówno w diecie małych dzieci, jak również osób, borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego. Reguluje jego pracę, działa stymulująco na układ trawienny oraz osłania żołądek.

/ 6Kasza gryczana

Obraz
© 123RF

Z łuskanych ziaren gryki zwyczajnej produkuje się jedną z najzdrowszych kasz. Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Szczególnie duże znaczenie mają białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polifenole, polisacharydy oraz składniki mineralne. Białko gryki zawiera cenne aminokwasy, które wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Kasza gryczana znajduje zastosowanie jako dodatek do dań mięsnych, gulaszów, sosów grzybowych. Świetnie sprawdza się też jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako składnik kotletów.

/ 6Pęczak

Obraz
© Shutterstock.com

I na koniec największa kasza, czyli pęczak. Kasza ta to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro- i makroelementy oraz inne składniki odżywcze. Pęczak to świetny wybór dla osób ceniących sobie naturalną oraz zdrową żywność. W kuchni polskiej ten rodzaj kaszy stosowany był od wieków. Do dziś doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę