Gryczana, perłowa, pęczak, jaglana. Czyli czas na kaszę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Jaką wybrać?

Obraz
© 123RF

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że warto jeść kaszę. Jej rodzajów jest bardzo wiele, ale wszystkie maja wspólną cechę: są bardzo zdrowe, pełne witamin i mikroelementów, a także błonnika. Kasze powinniśmy jeść codziennie. Którą wybrać? Oto nasz krótki poradnik.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kasza jaglana

Obraz
© iStock.com

Ta żółta kasza wyrabiana jest z łuskanych ziaren prosa. Nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją. Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy. Kaszę jaglaną często gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem. Zyskuje wtedy delikatniejszy smak. Ugotowana na sypko, jest dodatkiem do duszonych mięs. Smakuje dobrze także na słodko z owocami. Kasza jaglana nadaje się również do przyrządzania kleików. Wykorzystuje się ją także do wytrawnych i słodkich zapiekanek, jako dodatek do zup i potrawek. Może być również składnikiem farszów do pierogów czy gołąbków. Polecana jest zwłaszcza w diecie bezglutenowej.

/ 6Kasza jęczmienna

Obraz
© 123RF

Z jęczmienia wyrabia się wiele różnych kasz, ale zwykła kasza jęczmienna jest najbardziej popularna. To dobre źródło białka, węglowodanów i błonnika, którego wysoka zawartość sprawia, że kasza jęczmienna szybko nas nasyci. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Znajdują się w niej również cenne minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, krzem oraz mangan. Kasza jęczmienna jest tradycyjnym składnikiem staropolskiego krupniku. Doskonale pasuje też do wszelkich mięs z sosami, do sosów warzywnych i grzybowych.

/ 6Kasza manna

Obraz
© 123RF

Ta drobna kasza, produkowana z ziaren pszenicy, kojarzy nam się głównie z dzieciństwem. Ma ona łagodny smak. Można ją przygotować jako samodzielną potrawę np. kaszę podaną z sokiem, lub przyrządzając z niej zupę mleczną. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania formy do pieczenia ciasta, bądź jako dodatek do zup. Manna jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B6, ale i witaminę PP oraz mikro- i makroelementy, takie jak: potas, żelazo, magnez oraz - jako jedna z niewielu kasz - także jod. Ponadto, jest produktem lekkostrawnym, doskonałym zarówno w diecie małych dzieci, jak również osób, borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego. Reguluje jego pracę, działa stymulująco na układ trawienny oraz osłania żołądek.

/ 6Kasza gryczana

Obraz
© 123RF

Z łuskanych ziaren gryki zwyczajnej produkuje się jedną z najzdrowszych kasz. Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Szczególnie duże znaczenie mają białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polifenole, polisacharydy oraz składniki mineralne. Białko gryki zawiera cenne aminokwasy, które wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Kasza gryczana znajduje zastosowanie jako dodatek do dań mięsnych, gulaszów, sosów grzybowych. Świetnie sprawdza się też jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako składnik kotletów.

/ 6Pęczak

Obraz
© Shutterstock.com

I na koniec największa kasza, czyli pęczak. Kasza ta to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro- i makroelementy oraz inne składniki odżywcze. Pęczak to świetny wybór dla osób ceniących sobie naturalną oraz zdrową żywność. W kuchni polskiej ten rodzaj kaszy stosowany był od wieków. Do dziś doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw.

Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia