Gryczana, perłowa, pęczak, jaglana. Czyli czas na kaszę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Jaką wybrać?

Obraz
© 123RF

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że warto jeść kaszę. Jej rodzajów jest bardzo wiele, ale wszystkie maja wspólną cechę: są bardzo zdrowe, pełne witamin i mikroelementów, a także błonnika. Kasze powinniśmy jeść codziennie. Którą wybrać? Oto nasz krótki poradnik.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kasza jaglana

Obraz
© iStock.com

Ta żółta kasza wyrabiana jest z łuskanych ziaren prosa. Nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją. Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy. Kaszę jaglaną często gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem. Zyskuje wtedy delikatniejszy smak. Ugotowana na sypko, jest dodatkiem do duszonych mięs. Smakuje dobrze także na słodko z owocami. Kasza jaglana nadaje się również do przyrządzania kleików. Wykorzystuje się ją także do wytrawnych i słodkich zapiekanek, jako dodatek do zup i potrawek. Może być również składnikiem farszów do pierogów czy gołąbków. Polecana jest zwłaszcza w diecie bezglutenowej.

/ 6Kasza jęczmienna

Obraz
© 123RF

Z jęczmienia wyrabia się wiele różnych kasz, ale zwykła kasza jęczmienna jest najbardziej popularna. To dobre źródło białka, węglowodanów i błonnika, którego wysoka zawartość sprawia, że kasza jęczmienna szybko nas nasyci. Kasza jęczmienna bogata jest w witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Znajdują się w niej również cenne minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, krzem oraz mangan. Kasza jęczmienna jest tradycyjnym składnikiem staropolskiego krupniku. Doskonale pasuje też do wszelkich mięs z sosami, do sosów warzywnych i grzybowych.

/ 6Kasza manna

Obraz
© 123RF

Ta drobna kasza, produkowana z ziaren pszenicy, kojarzy nam się głównie z dzieciństwem. Ma ona łagodny smak. Można ją przygotować jako samodzielną potrawę np. kaszę podaną z sokiem, lub przyrządzając z niej zupę mleczną. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania formy do pieczenia ciasta, bądź jako dodatek do zup. Manna jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1, B2, B6, ale i witaminę PP oraz mikro- i makroelementy, takie jak: potas, żelazo, magnez oraz - jako jedna z niewielu kasz - także jod. Ponadto, jest produktem lekkostrawnym, doskonałym zarówno w diecie małych dzieci, jak również osób, borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego. Reguluje jego pracę, działa stymulująco na układ trawienny oraz osłania żołądek.

/ 6Kasza gryczana

Obraz
© 123RF

Z łuskanych ziaren gryki zwyczajnej produkuje się jedną z najzdrowszych kasz. Kasza gryczana jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Szczególnie duże znaczenie mają białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polifenole, polisacharydy oraz składniki mineralne. Białko gryki zawiera cenne aminokwasy, które wpływają na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Kasza gryczana znajduje zastosowanie jako dodatek do dań mięsnych, gulaszów, sosów grzybowych. Świetnie sprawdza się też jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako składnik kotletów.

/ 6Pęczak

Obraz
© Shutterstock.com

I na koniec największa kasza, czyli pęczak. Kasza ta to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro- i makroelementy oraz inne składniki odżywcze. Pęczak to świetny wybór dla osób ceniących sobie naturalną oraz zdrową żywność. W kuchni polskiej ten rodzaj kaszy stosowany był od wieków. Do dziś doskonale zastępuje ziemniaki i jest podstawą wielu polskich potraw.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany