Trwa ładowanie...
d4os1vv
d4os1vv

Grillowany stek z polędwicy wołowej

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • - polędwica wołowa 360 g
  • - olej do smażenia
  • - trawa żubrowa kilka źdźbeł
  • - cebula 1 nieduża
  • - wątróbka drobiowa 100g
  • - koniak lub winiak, ewentualnie czerwone wino
  • - masło 100g
  • - zioła ? wybór
  • - kasztany 60 g
  • - ziemniaki 140 g
  • - seler 80g
  • - boczek 60g
  • - jajka 1 szt
  • - mąka ziemniaczana i pszenna 1 łyżka
  • - por 80 g
  • - estragon suszony Kamis
  • - sól prowansalska Kamis
  • - pieprz kolorowy w młynku Kamis
  • - musztarda Specialite z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis
  • - sos pieczeniowy
  • - papier do pieczenia Saga
Przepis

Wcześniej oczyszczoną oraz zamarynowaną w trawie żubrowej, czerwonym winie, musztardzie z zielonym pieprzem, czosnku i oleju polędwicę wołową grillujemy z każdej strony, do pojawienia się charakterystycznych pasków. Później dopiekamy ją w piecu w zależności od stopnia wysmażenia. Wątróbkę czyścimy z błon i marynujemy w mleku. Na patelni przesmażamy cebulę i czosnek, po zeszkleniu dodajemy wątróbkę i przesmażamy ponownie dodając zioła i koniak - nie solimy! . Tak przygotowaną bazę miksujemy z dodatkiem dużej ilości zimnego masła na jednolitą masę oraz doprawiamy. Kasztany prażymy w piecu na papierze do pieczenia, obieramy i po ostygnięciu miksujemy na sypko. Do ziemniaczanej babki miksujemy surowe ziemniaki na jednolitą drobną masę. Tak samo robimy z selerem. Przesmażamy trochę boczku, cebuli i czosnku i dodajemy do wymieszanej masy na babkę. Po ostygnięciu doprawiamy. Odcedzamy z nadmiaru wody i wrzucamy masę do wcześniej natartej masłem foremki, zapiekamy w piecu na ok 180 stopni i 25 minut na papierze do
pieczenia. Sprawdzamy wykałaczką - gdy po wbiciu jest sucha odstawiamy do wystygnięcia. Pora parzymy we wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie z lodem, kroimy na mniejsze kawałki, które owijamy boczkiem i zapiekamy w piecu. W garnku przesmażamy cebulę i trochę czosnku, karmelizujemy, dodajemy trochę czerwonego wina i estragon.


O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

Podziel się opinią

Share
d4os1vv
d4os1vv

d4os1vv
d4os1vv
d4os1vv