Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem
To nie jest zwykły biały barszcz. To kremowa zupa z białych warzyw, solidnie podlana zakwasem. Ma cudownie aksamitną konsystencję, doskonale smakuje i przede wszystkim świetnie rozgrzewa i syci. Sprawdzi się na obiad wczesną wiosną. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 300 g selera
- 500 g pietruszki
- 500 g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- ok. 1 litr wody
- 2 łyżki oleju
- duża szczypta mielonego ziela angielskiego
- ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz
- ok. 400 g świeżego łososia
- po 1 jajku na 1 porcję zupy
- sól i biały pieprz do smaku
- szczypiorek
- Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
- W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę i dodać sól. Ugotować do miękkości.
- Dodać czosnek, ziele angielskie, wlać wymieszany zakwas. Mieszając gotować przez około 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zblendować częściowo lub na gładki krem, w zależności od gustu. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub słodkiej śmietanki.
- Na końcu ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać kawałki świeżego łososia (bez skóry). Powinien się tylko zaparzyć we wrzącej zupie.
- Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
- Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze