Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem

To nie jest zwykły biały barszcz. To kremowa zupa z białych warzyw, solidnie podlana zakwasem. Ma cudownie aksamitną konsystencję, doskonale smakuje i przede wszystkim świetnie rozgrzewa i syci. Sprawdzi się na obiad wczesną wiosną. Przepis z bloga "Daylicooking".

Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiemAksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 300 g selera
  • 500 g pietruszki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz
  • ok. 400 g świeżego łososia
  • po 1 jajku na 1 porcję zupy
  • sól i biały pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przepis

  • Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
  • W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę i dodać sól. Ugotować do miękkości.
  • Dodać czosnek, ziele angielskie, wlać wymieszany zakwas. Mieszając gotować przez około 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zblendować częściowo lub na gładki krem, w zależności od gustu. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub słodkiej śmietanki.
  • Na końcu ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać kawałki świeżego łososia (bez skóry). Powinien się tylko zaparzyć we wrzącej zupie.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
  • Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja