Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem

To nie jest zwykły biały barszcz. To kremowa zupa z białych warzyw, solidnie podlana zakwasem. Ma cudownie aksamitną konsystencję, doskonale smakuje i przede wszystkim świetnie rozgrzewa i syci. Sprawdzi się na obiad wczesną wiosną. Przepis z bloga "Daylicooking".

Aksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiemAksamitny biały barszcz z łososiem i jajkiem
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 300 g selera
  • 500 g pietruszki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • ok. 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz
  • ok. 400 g świeżego łososia
  • po 1 jajku na 1 porcję zupy
  • sól i biały pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przepis

  • Seler, pietruszkę i ziemniaki obrać. Pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
  • W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę. Dodać seler i pietruszkę, mieszając poddusić przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę i dodać sól. Ugotować do miękkości.
  • Dodać czosnek, ziele angielskie, wlać wymieszany zakwas. Mieszając gotować przez około 1 minutę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę zblendować częściowo lub na gładki krem, w zależności od gustu. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub słodkiej śmietanki.
  • Na końcu ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać kawałki świeżego łososia (bez skóry). Powinien się tylko zaparzyć we wrzącej zupie.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
  • Na talerze wlewać zupę wraz z rybą, dodawać polówki ugotowanych jajek i posiekany szczypiorek.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀