Wartościowe produkty
Powinny często gościć w naszym jadłospisie, ponieważ skutecznie wzmacniają odporność organizmu i pomagają przywrócić równowagę mikroflory jelitowej, zaburzoną m.in. stosowaniem antybiotyków. Najsilniejszymi naturalnymi probiotykami są fermentowane napoje mleczne, ale dobroczynne bakterie znajdziemy też w innych produktach.
Człowiek zajada się kiszonkami od niepamiętnych czasów, ceniąc je nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości odżywcze. Kiszona kapusta to bardzo silny probiotyk wspierający nasz system odpornościowy, odbudowujący florę bakteryjną, zapewniający lepsze samopoczucie i energię życiową. Stanowi również bogate źródło witamin i minerałów, reguluje temperaturę ciała i jest zalecana w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Salami
Niektórych może to zdziwić, ale imponujące właściwości probiotyczne wykazuje również długodojrzewająca kiełbasa z charakterystycznym pleśniowym nalotem, szczególnie ceniona w krajach śródziemnomorskich. Dotyczy to jednak tylko salami wyrabianego w tradycyjny sposób, zaszczepionego wyselekcjonowanymi kulturami bakterii pleśniowych, które nie tylko nadają specjałowi niepowtarzalnego smaku i aromatu, ale również znacząco zwiększają walory odżywcze.
Pasta miso
Cennym probiotykiem są również specjały powstające ze sfermentowanych ziaren soi. Na szczególną uwagę zasługuje miso – tradycyjny przysmak japoński. Intensywnie słona pasta, wzbogacająca smak zup, gulaszów, sosów oraz innych potraw mięsnych czy warzywnych, jest nie tylko bogatym źródłem dobroczynnych bakterii z rodziny Lactobacillus acidophilus, ale również białka, witamin i soli mineralnych.
Kiszone ogórki
Bardzo smaczny produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Po ukiszeniu ogórki stają się jednym z najsilniejszych naturalnych probiotyków. Są lekkostrawne i niskokaloryczne, a równocześnie dostarczają solidnej dawki witaminy C (wzmacnia odporność i pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników) oraz witamin z grupy B, niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego, łagodzących stres i napięcie psychiczne.
Kwas chlebowy
Zamiast raczyć się niezdrowymi napojami gazowanymi, lepiej sięgnąć po produkt, którym gasili pragnienie nasi przodkowie. Kwas chlebowy, dzięki obecności żywych kultury bakterii kwasu mlekowego, to bardzo silny probiotyk. Znajdziemy w nim również dużo witaminy A i C oraz witamin z grupy B, a także mikroelementów, zwłaszcza cynku, magnezu i selenu. Jednak warto zwracać uwagę na skład kwasu chlebowego, który powinien zawierać wyłącznie chleb żytni (ewentualnie słód jęczmienno-żytni), wodę źródlaną, cukier i dwutlenek węgla. Dopuszczalne są dodatki smakowe, np. rodzynki, sok malinowy, śliwkowy czy żurawinowy.
Ocet jabłkowy
Jeden z najmodniejszych produktów ostatnich lat, ceniony m.in. przez gwiazdy show-biznesu za właściwości zdrowotne i odchudzające. Ocet otrzymywany w wyniku fermentacji jabłek świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, marynat oraz wielu innych potraw. Warto po niego sięgać zwłaszcza w przypadku osłabionej odporności, ponieważ jest silnym probiotykiem. Poza tym oczyszcza organizm z toksyn, poprawia równowagę kwasowo-zasadową i stanowi wsparcie dla układu krążenia.
Rejuvelac
Napój otrzymywany ze sfermentowanych kiełków (najczęściej pszenicy, choć do jego przygotowania świetnie nadają się również ziarna żyta, jęczmienia, gryki czy komosy ryżowej) jest skutecznym probiotykiem, ale również bogatym źródłem białka, węglowodanów, witamin z grupy B, witaminy K oraz cennych enzymów. Przygotowanie rejuvelac nie dostarczy większych problemów, wymaga jednak trochę czasu potrzebnego na zakiełkowanie ziaren, a następnie ich fermentację.
Chleb na zakwasie
Polacy wciąż najchętniej sięgają po białe pieczywo, choć zdecydowanie korzystniejszym dla zdrowia wyborem jest ciemny, żytni lub pszenno-żytni chleb wypiekany tradycyjnymi metodami, z użyciem zakwasu będącego bogatym źródłem dobroczynnych bakterii probiotycznych. Taki produkt dostarcza nie tylko więcej cennych składników odżywczych i posiada niski indeks glikemiczny (dzięki czemu m.in. na dłużej zaspokaja głód), ale również zapewnia większe walory smakowe
Tempeh
Pochodzący z Indonezji serek, wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi, to specjał mało znany w Polsce, ale na pewno zasługujący na zainteresowanie. Zdaniem wielu osób jest smaczniejszy niż popularne tofu, można go smażyć lub wykorzystywać jako składnik sałatek czy kanapek. Wykazuje nie tylko właściwości probiotyczne, ale jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.