Frytkownice – domowe przekąski na letnie przyjęcia

Domowe frytki to świetny sposób na urozmaicenie domówki z przyjaciółmi czy przyjęcia urodzinowego dziecka. Jeśli nie mamy głębokiej patelni albo zależy nam na usmażeniu potrawy bez tłuszczu, możemy kupić frytkownicę. Sprawdź, co to za urządzenie i na jakie parametry zwracać uwagę przy wyborze.

Frytkownica pozwala przygotować także mięso i owoce morza
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Chaiyoot Wilipun
Sylwia Ścibak

Rodzaje frytkownic

Frytkownice można podzielić na kilka rodzajów, a podstawowy podział obejmuje modele beztłuszczowe oraz modele tradycyjne. Frytkownice tradycyjne, najszerzej dostępne na rynku, smażą potrawy z wykorzystaniem głębokiego, mocno rozgrzanego oleju. Frytkownice beztłuszczowe smażą przekąski w gorącym powietrzu, co przypomina działanie piekarnika. Dzięki temu produkty mają nieco inny smak, ale są przyjemnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Frytkownice beztłuszczowe będą dobrą alternatywą dla osób, które ograniczają spożycie kalorii, ale nie chcą rezygnować z ulubionych dań.

Frytkownice dzieli się również na modele do użytku domowego oraz modele gastronomiczne do zastosowań profesjonalnych. Frytkownice do domu mają niewielkie rozmiary i zwykle jedną misę na potrawy. Frytkownice gastronomiczne zaś wyróżniają się znacznie większymi rozmiarami, wyższą mocą i najczęściej dwiema oddzielnymi misami.

Co można usmażyć we frytkownicy?

Mogłoby się wydawać, że we frytkownicy przygotowujemy jedynie frytki. Jednak to nieprawda, bo można w nich usmażyć także inne warzywa, mięso (np. kurczak, wołowina), ryby, owoce morza czy nawet słodkie przekąski (racuchy)
. To urządzenie będzie świetnym wyborem dla każdego miłośnika gotowania, który lubi proste i oszczędne rozwiązania.

Fresh fried french fries with ketchup and white sauce on wooden background
© iStock.com

Parametry frytkownicy

Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Ważna jest nie tylko moc określana w watach, ale też pojemność misy, wielkość koszyka i filtry, a także funkcje dodatkowe.

Moc frytkownicy określa szybkość nagrzewania się oleju oraz czas, w jakim urządzenie może działać bez przerwy. Standardowe frytkownice do użytku domowego dysponują często mocą 1200 W lub mniejszą, a frytkownice gastronomiczne zwykle mają moc ok. 3000 W i więcej.

Pojemność misy wpływa na to, jak dużo produktów usmażymy za jednym razem. Standardowe urządzenia mają od ok. 0,2 kg do 1,8 kg. Z tym parametrem wiąże się też wielkość koszyka, a im mniejsze ma on rozmiary, tym oczywiście mniej produktów przygotujemy w jednym cyklu, ale za to w krótszym czasie. Bardzo ważne jest tworzywo misy. Najlepszym wyborem jest stal nierdzewna pokryta nieprzywierającą powłoką, która zapobiega przypalaniu. Dobrze sprawdzi się również aluminium.

Filtry we frytkownicy pozwalają na lepsze utrzymanie urządzenia w czystości i ograniczają wydzielanie zapachów. Standardowe urządzenia posiadają filtry metalowe, które zatrzymują jedynie tłuszcz. Niektóre modele mają jednak filtry węglowe, które powstrzymują wydzielanie zapachu gorącego oleju i pary.

Warto też zwrócić uwagę na funkcje dodatkowe. Niektóre urządzenia posiadają np. wskaźnik zużycia oleju, który informuje o konieczności jego wymiany, minutnik, regulator temperatury czy automatyczne programy smażenia dla poszczególnych produktów.

Frytkownica czy frytownica?

Urządzenie do smażenia frytek (i nie tylko) często jest nazywane albo frytkownicą, albo frytownicą. Te dwa pojęcia są stosowane zamiennie, często również przez samych producentów. Jednak w rzeczywistości frytkownicą określa się również urządzenie do krojenia ziemniaków na kawałki.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟