Frytkownice – domowe przekąski na letnie przyjęcia

Domowe frytki to świetny sposób na urozmaicenie domówki z przyjaciółmi czy przyjęcia urodzinowego dziecka. Jeśli nie mamy głębokiej patelni albo zależy nam na usmażeniu potrawy bez tłuszczu, możemy kupić frytkownicę. Sprawdź, co to za urządzenie i na jakie parametry zwracać uwagę przy wyborze.

Frytkownica pozwala przygotować także mięso i owoce morza
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Chaiyoot Wilipun
Sylwia Ścibak

Rodzaje frytkownic

Frytkownice można podzielić na kilka rodzajów, a podstawowy podział obejmuje modele beztłuszczowe oraz modele tradycyjne. Frytkownice tradycyjne, najszerzej dostępne na rynku, smażą potrawy z wykorzystaniem głębokiego, mocno rozgrzanego oleju. Frytkownice beztłuszczowe smażą przekąski w gorącym powietrzu, co przypomina działanie piekarnika. Dzięki temu produkty mają nieco inny smak, ale są przyjemnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Frytkownice beztłuszczowe będą dobrą alternatywą dla osób, które ograniczają spożycie kalorii, ale nie chcą rezygnować z ulubionych dań.

Frytkownice dzieli się również na modele do użytku domowego oraz modele gastronomiczne do zastosowań profesjonalnych. Frytkownice do domu mają niewielkie rozmiary i zwykle jedną misę na potrawy. Frytkownice gastronomiczne zaś wyróżniają się znacznie większymi rozmiarami, wyższą mocą i najczęściej dwiema oddzielnymi misami.

Co można usmażyć we frytkownicy?

Mogłoby się wydawać, że we frytkownicy przygotowujemy jedynie frytki. Jednak to nieprawda, bo można w nich usmażyć także inne warzywa, mięso (np. kurczak, wołowina), ryby, owoce morza czy nawet słodkie przekąski (racuchy)
. To urządzenie będzie świetnym wyborem dla każdego miłośnika gotowania, który lubi proste i oszczędne rozwiązania.

Fresh fried french fries with ketchup and white sauce on wooden background
© iStock.com

Parametry frytkownicy

Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Ważna jest nie tylko moc określana w watach, ale też pojemność misy, wielkość koszyka i filtry, a także funkcje dodatkowe.

Moc frytkownicy określa szybkość nagrzewania się oleju oraz czas, w jakim urządzenie może działać bez przerwy. Standardowe frytkownice do użytku domowego dysponują często mocą 1200 W lub mniejszą, a frytkownice gastronomiczne zwykle mają moc ok. 3000 W i więcej.

Pojemność misy wpływa na to, jak dużo produktów usmażymy za jednym razem. Standardowe urządzenia mają od ok. 0,2 kg do 1,8 kg. Z tym parametrem wiąże się też wielkość koszyka, a im mniejsze ma on rozmiary, tym oczywiście mniej produktów przygotujemy w jednym cyklu, ale za to w krótszym czasie. Bardzo ważne jest tworzywo misy. Najlepszym wyborem jest stal nierdzewna pokryta nieprzywierającą powłoką, która zapobiega przypalaniu. Dobrze sprawdzi się również aluminium.

Filtry we frytkownicy pozwalają na lepsze utrzymanie urządzenia w czystości i ograniczają wydzielanie zapachów. Standardowe urządzenia posiadają filtry metalowe, które zatrzymują jedynie tłuszcz. Niektóre modele mają jednak filtry węglowe, które powstrzymują wydzielanie zapachu gorącego oleju i pary.

Warto też zwrócić uwagę na funkcje dodatkowe. Niektóre urządzenia posiadają np. wskaźnik zużycia oleju, który informuje o konieczności jego wymiany, minutnik, regulator temperatury czy automatyczne programy smażenia dla poszczególnych produktów.

Frytkownica czy frytownica?

Urządzenie do smażenia frytek (i nie tylko) często jest nazywane albo frytkownicą, albo frytownicą. Te dwa pojęcia są stosowane zamiennie, często również przez samych producentów. Jednak w rzeczywistości frytkownicą określa się również urządzenie do krojenia ziemniaków na kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie