Food street. Poznawaj kraj smakując dania popularne wśród jego mieszkańców

W podróży człowiek poznaje świat wszystkimi zmysłami. Food street pozwoli nie tylko posmakować lokalnych przysmaków, ale też podejrzeć przy pracy ulicznego kucharza, poczuć unoszące się nad gorącym kotłem aromaty i zmienić zwykły posiłek w ciekawe spotkanie z innymi przygodnymi biesiadnikami. Dla wielu podróżników food street to sposób na lepsze poznanie miejsca, do którego trafili, a serwowane w ten sposób jedzeniem zwykle pozwala nam poczuć prawdziwy smak miejsca, do którego trafiliśmy.

Tamales - tradycycyjny przysmak z Ameryki PołudniowejTamales - tradycycyjny przysmak z Ameryki Południowej
Źródło zdjęć: © 123RF

Tamales (Meksyk)

Tamales to jedno z najbardziej znanych meksykańskich dań. Ma długą tradycję, bo jadano je już w okresie przedkolumbijskim. To kukurydziana masa z dodatkami, zawinięta w cienki placek z mąki kukurydzianej i obłożona liściem z kolby kukurydzy lub liść banana. Całość gotowana jest na parze, zwykle w wielkim kotle na ulicy. Istnieje wiele różnych wersji smakowych tej potrawy: na ostro, na słodko, z farszem mięsnym (wieprzowina, kurczak, wołowina) lub serowym. Tamales jest popularny nie tylko w Meksyku. Danie to serwowane jest też w Peru i innych krajach Ameryki Łacińskiej.

Przysmaki kuchni czeskiej

Acarajé (Brazylia)

Acarajé to danie spożywane w północno-wschodnim regionie Bahia, głównie na ulicach Salvadoru. To miasto to tygiel kulturowy, rasowy i religijny. Po przyjeździe do niego człowiek czuje się jak w Afryce. Nic więc dziwnego, że tak popularna jest tu acarajé - potrawa z Nigerii, gdzie nadal spożywa się ją na śniadanie z kukurydzą i papką z prosa. W Brazylii podaje się je z pastą vatapa. Składniki tego dania to: czarna fasola, krewetki, orzechy nerkowca, zielone i czerwone pomidory. Uformowane i usmażone rozdziela się na pół i wypełnia owocami morza i orzechami.

Pad thai (Tajlandia)

pad thai
© 123RF

Prawdziwe zagłębie stoisk z pad thaiami można znaleźć w Bangkoku. Kucharz zagarnia do woka jeden lub kilka rodzajów makaronu, miesza je z pozostałymi składnikami i przyprawami. Najpopularniejsze dodatki to kurczak, krewetki, wbite i przesmażone jajko, sos sojowy lub rybny, do tego orzeszki ziemne, sosy i posypki. Możemy też zjeść pad thaia z kiełkami fasoli, marynowaną rzodkwią, czy rzepą, kwiatami bananowca, mięsem z kraba lub ośmiornicy, papryką i kolendrą.

Takoyaki (Japonia)

Jedna z najpopularniejszych japońskich przekąsek, mimo że sprzedawana jest na ulicy, częściej niż street food określana jest jako soul food (pokarm dla duszy). Danie pochodzi z Osaki, a w jego nazwie łączy się dwa słowa: tako, czyli ośmiornica i yaku, czyli smażyć lub piec. Można je dostać na ulicznych straganach yatai oraz kupić w czasie lokalnych festynów. Tradycyjnie takoyaki było podawane w formie podobnej do szaszłyku – trzy kulki nabijano na bambusowe patyczki. Składniki dania to mąka, masło, ośmiornica, marynowany imbir oraz zielona cebulka.

Jalebi (Indie)

Jalebi
© 123RF

Smażone ciastka indyjskie to słodkie i chrupiące frykasy. Są wytwarzane przez głębokie smażenie rzadkiego ciasta z mąki maida w kształcie precla lub koła, które następnie są moczone w syropie cukrowym. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można je zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Słodka przekąska popularna jest w całej Azji Południowej i na Bliskim Wschodzie.

Langosz (Węgry)

Langosz to placek z nadzieniem, specjalność kuchni węgierskiej. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej.

Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Placki te są popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz Cieszynie.

Burek (Chorwacja)

Burek
© 123RF

Burek to rodzaj wypieku czy też placka z ciasta filo, wypełnionego wytrawnym lub słodkim nadzieniem. Jest to tradycyjna przekąska w krajach śródziemnomorskich i arabskich. W Chorwacji burek sprzedawany jest w wielu formach: podłużnych, okrągłych przypominających drożdżówki czy w trójkątach jak pizza. Jest to idealny wybór na sycące śniadanie, lunch albo kolację. Ten przysmak prawdopodobnie dotarł do Chorwacji z Turcji w czasach otomańskich. Dziś popularnego burka można zjeść w niemal każdym państwie bałkańskim.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce