Food street. Poznawaj kraj smakując dania popularne wśród jego mieszkańców

W podróży człowiek poznaje świat wszystkimi zmysłami. Food street pozwoli nie tylko posmakować lokalnych przysmaków, ale też podejrzeć przy pracy ulicznego kucharza, poczuć unoszące się nad gorącym kotłem aromaty i zmienić zwykły posiłek w ciekawe spotkanie z innymi przygodnymi biesiadnikami. Dla wielu podróżników food street to sposób na lepsze poznanie miejsca, do którego trafili, a serwowane w ten sposób jedzeniem zwykle pozwala nam poczuć prawdziwy smak miejsca, do którego trafiliśmy.

Tamales - tradycycyjny przysmak z Ameryki PołudniowejTamales - tradycycyjny przysmak z Ameryki Południowej
Źródło zdjęć: © 123RF

Tamales (Meksyk)

Tamales to jedno z najbardziej znanych meksykańskich dań. Ma długą tradycję, bo jadano je już w okresie przedkolumbijskim. To kukurydziana masa z dodatkami, zawinięta w cienki placek z mąki kukurydzianej i obłożona liściem z kolby kukurydzy lub liść banana. Całość gotowana jest na parze, zwykle w wielkim kotle na ulicy. Istnieje wiele różnych wersji smakowych tej potrawy: na ostro, na słodko, z farszem mięsnym (wieprzowina, kurczak, wołowina) lub serowym. Tamales jest popularny nie tylko w Meksyku. Danie to serwowane jest też w Peru i innych krajach Ameryki Łacińskiej.

Przysmaki kuchni czeskiej

Acarajé (Brazylia)

Acarajé to danie spożywane w północno-wschodnim regionie Bahia, głównie na ulicach Salvadoru. To miasto to tygiel kulturowy, rasowy i religijny. Po przyjeździe do niego człowiek czuje się jak w Afryce. Nic więc dziwnego, że tak popularna jest tu acarajé - potrawa z Nigerii, gdzie nadal spożywa się ją na śniadanie z kukurydzą i papką z prosa. W Brazylii podaje się je z pastą vatapa. Składniki tego dania to: czarna fasola, krewetki, orzechy nerkowca, zielone i czerwone pomidory. Uformowane i usmażone rozdziela się na pół i wypełnia owocami morza i orzechami.

Pad thai (Tajlandia)

pad thai
© 123RF

Prawdziwe zagłębie stoisk z pad thaiami można znaleźć w Bangkoku. Kucharz zagarnia do woka jeden lub kilka rodzajów makaronu, miesza je z pozostałymi składnikami i przyprawami. Najpopularniejsze dodatki to kurczak, krewetki, wbite i przesmażone jajko, sos sojowy lub rybny, do tego orzeszki ziemne, sosy i posypki. Możemy też zjeść pad thaia z kiełkami fasoli, marynowaną rzodkwią, czy rzepą, kwiatami bananowca, mięsem z kraba lub ośmiornicy, papryką i kolendrą.

Takoyaki (Japonia)

Jedna z najpopularniejszych japońskich przekąsek, mimo że sprzedawana jest na ulicy, częściej niż street food określana jest jako soul food (pokarm dla duszy). Danie pochodzi z Osaki, a w jego nazwie łączy się dwa słowa: tako, czyli ośmiornica i yaku, czyli smażyć lub piec. Można je dostać na ulicznych straganach yatai oraz kupić w czasie lokalnych festynów. Tradycyjnie takoyaki było podawane w formie podobnej do szaszłyku – trzy kulki nabijano na bambusowe patyczki. Składniki dania to mąka, masło, ośmiornica, marynowany imbir oraz zielona cebulka.

Jalebi (Indie)

Jalebi
© 123RF

Smażone ciastka indyjskie to słodkie i chrupiące frykasy. Są wytwarzane przez głębokie smażenie rzadkiego ciasta z mąki maida w kształcie precla lub koła, które następnie są moczone w syropie cukrowym. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można je zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Słodka przekąska popularna jest w całej Azji Południowej i na Bliskim Wschodzie.

Langosz (Węgry)

Langosz to placek z nadzieniem, specjalność kuchni węgierskiej. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej.

Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Placki te są popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz Cieszynie.

Burek (Chorwacja)

Burek
© 123RF

Burek to rodzaj wypieku czy też placka z ciasta filo, wypełnionego wytrawnym lub słodkim nadzieniem. Jest to tradycyjna przekąska w krajach śródziemnomorskich i arabskich. W Chorwacji burek sprzedawany jest w wielu formach: podłużnych, okrągłych przypominających drożdżówki czy w trójkątach jak pizza. Jest to idealny wybór na sycące śniadanie, lunch albo kolację. Ten przysmak prawdopodobnie dotarł do Chorwacji z Turcji w czasach otomańskich. Dziś popularnego burka można zjeść w niemal każdym państwie bałkańskim.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości