Fenkuł - smaczny i zdrowy

Jest bliskim krewniakiem popularnego w Polsce kopru ogrodowego, ale rzadko gości w naszych kuchniach. Tymczasem koper włoski, zwany też fenkułem, to bardzo wartościowy dodatek do potraw. Nadaje im ciekawy, łagodny i lekko anyżkowy smak, a poza tym może pochwalić się sporymi właściwościami odżywczymi.

Fenkuł - smaczny i zdrowy
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak wiele innych powszechnie stosowanych dziś roślin, także fenkuł ma korzenie na Bliskim Wschodzie. Prawdopodobnie już 5 tysięcy lat temu był znany na terenie Mezopotamii i Egiptu, jednak prawdziwą popularność zyskał dopiero w starożytnym Rzymie. Ówcześni mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego cenili go nie tylko ze względu na smak, ale także walory lecznicze. Już w I wieku historyk Pliniusz zachwycał się niezwykłymi właściwościami kopru włoskiego, który miał wzmacniać wzrok. Rzymianie zawieszali też warzywo nad drzwiami wierząc, że uchroni mieszkańców przed złymi czarami.

W następnych wiekach fenkuł zrobił wielką karierę w kuchni śródziemnomorskiej. W okresie renesansu upowszechnił się także na terenie Francji i Niemiec, koper włoski był wówczas ważnym składnikiem diety ubogich mieszkańców tamtejszych miast czy wsi. W Polsce warzywo nigdy nie zyskało zbyt dużej popularności. Może nadszedł czas, by je w końcu docenić?

Co w nim siedzi?

Fenkuł to bardzo wartościowy produkt naturalny. Już niewielka bulwa zapewnia nam 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C - bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów, a także aktywizują system immunologiczny. W koprze włoskim jest znacznie więcej tego cennego związku niż np. w cytrynie.

Twierdzenia starożytnych mędrców o pozytywnym wpływie fenkuła na nasz wzrok wcale nie były przesadzone, ponieważ warzywo jest bogate w witaminę A, nieprzypadkowo nazywaną "przyjaciółkę oczu", m.in. pozwala uniknąć "kurzej ślepoty", czyli zaburzeń widzenia w ciemności. Znajdziemy w nim również sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (uczestniczy w procesie spalania tłuszczów, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i produkcję choliny odpowiedzialnej za nasz nastrój) oraz B9, czyli kwasu foliowego, który dba o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego i uczestniczy w produkcji hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny.

Fenkuł dostarcza sporo przeciwutleniaczy, zwłaszcza rutyny, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, ułatwia przyswajanie cennych substancji i spowalnia utlenianie witaminy C przedłużając tym samym jej działanie, a przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, chroniącym przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

W koprze włoskim znajdziemy też mnóstwo potasu, który obniża wysokie ciśnienie krwi i chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych. Dzięki dużej zawartości błonnika (pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a także pobudza perystaltykę jelit) i niskiej kaloryczności, warzywo to możemy jeść bez obaw o przybranie na wadze. Spożywania go w dużych ilościach nie zaleca się tylko kobietom w ciąży, ponieważ może wpływać na aktywność estrogenów.

Jak go przyrządzić?

Fenkuł nie jest w Polsce zbyt popularnym warzywem, ale bez trudu kupimy go w delikatesach i dużych marketach. Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Należy wybierać rośliny o gładkich, niepopękanych, jasnozielonych bulwach i łodygach oraz świeżo wyglądających pierzastych liściach.

Jeśli nie przyrządzamy kopru włoskiego od razu, należy go przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż 3-4 dni, ponieważ szybko traci smak, wysycha i brązowieje. Przed włożeniem do chłodziarki warto oddzielić łodygi od bulwy i umieścić je w osobnych torebkach foliowych. Łodyżki są mniej trwałe, dlatego powinniśmy je wykorzystać jako pierwsze.

Przygotowując bulwę, należy najpierw odciąć twardą podstawę. Najlepiej pokroić go w plastry, jednak surowy koper szybko brązowieje. Zapobiegniemy temu, wrzucając kawałki do wody z dodatkiem soku z cytryny.

Koper włoski można gotować na parze i we wrzątku, dusić lub jeść na surowo. Zdaniem smakoszy, najlepiej smakuje duszony fenkuł. Pokrojoną w plastry bulwę zalewamy niewielką ilością wody, bulionu drobiowego lub warzywnego albo białego wina, dodajemy łyżkę masła i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dusimy aż zmięknie, ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Koper włoski możemy też podsmażyć na oliwie z czosnkiem.

Tak przyrządzony fenkuł jest świetną przystawką do potraw mięsnych, a zwłaszcza ryb i owoców morza. We Francji ryby często piecze się na plastrach kopru czy jego gałązkach ułożonych na grillu.

Łodygi i pierzaste liście warto użyć do dekoracji lub jako dodatek do zup, wywarów rybnych, sałatek. Posiekanymi możemy posypać ugotowane krewetki czy domowe frytki. Z cebulą, czosnkiem i marchewką staną się znakomitym dodatkiem do sosu pomidorowego. Z kolei łodygi po przekrojeniu warto wykorzystać jako "łódeczki", które wypełnimy sałatką z kurczaka czy tuńczyka.

Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm