Faszerowane cudo

Smaczna alternatywa dla papryki

Patisony faszerowane kaszą i mięsem to świetna alternatywa dla faszerowanej papryki. Sycące danie jest szczególnie polecane podczas chłodnych, jesiennych dni.

Składniki:
2 patisony
1 papryka
2 cebule
1/2 kg mięsa mielonego
300 g pomidorów, mogą być z puszki
150 g kaszy bulgur
50 g startego sera
3/4 l bulionu
natka pietruszki
2 posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
ostra papryka

Przygotowanie:
Odcinamy górną część patisonów, usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo przez około 25 minut. Kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Mięso mielone smażymy na patelni, około 10 minut. Dodajemy czosnek, cebulę, paprykę i pomidory. Smażymy 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dolewamy bulion, wsypujemy kaszę i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie ona wszystkie płyny (około 15 minut). Na koniec dodajemy natkę pietruszki i wypełniamy farszem patisony. Posypujemy serem i wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika. Pieczemy 15 minut.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥