Faszerowana papryka. Taki obiad posmakuje wszystkim
Faszerowana papryka to bardzo popularny przysmak kuchni bałkańskiej. Na pewno zadowoli również kulinarne gusta Polaków, szczególnie gdy w nadzieniu znajdzie się solidna porcja mięsa.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
- Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się trzymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
- Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku. Nie mogę podać dokładnie czasu duszenia, ponieważ zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu.
- Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki. Smacznego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl