Ewa Wachowicz: Polska czereśnia i jej nietypowe wykorzystanie w kuchni

Sezon na czereśnie w pełni! To ulubione owoce mojej mamy, które zawsze przywodzą na myśl mój rodzinny dom w Klęczanach. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Najlepiej smakują te prosto z drzewa, ale można z nich też zrobić wiele przetworów i nie tylko. Istnieje kilka związanych z nimi kwestii, o których warto wiedzieć.

Ewa WachowiczCzego nie wiemy o czereśniach?
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Czereśnie - więcej odmian, niż może wam się wydawać

Myśląc o czereśniach, mam przed oczami sad mojego dziadka. Rosły tam drzewa owocowe, a wśród nich najwcześniejsza odmiana tych owoców. Można było na nie liczyć już w maju, stąd też ich nazwa: "majówki". Nie jest to pewnie fachowe nazewnictwo, ale tak na nie mówiliśmy i tak też je zapamiętałam. Inna, charakterystyczna odmiana, to białe czereśnie. Są bardzo delikatne i łatwo je "obić", dlatego nie są zbyt popularne na straganach. Ich smak jest wyjątkowy, zwłaszcza, jeśli zerwiemy je prosto z drzewa. W ogrodzie moich rodziców wciąż znajdują się dwa drzewa tego gatunku. Posadziłam też jedno we własnym, krakowskim ogrodzie. Niestety, drzewko jest jeszcze zbyt małe i nie owocuje.

Zachęcam was do jedzenia i robienia przetworów z tych owoców. Dla mnie najlepszy jest kompot! Możecie go pić na gorąco, ale też poczekać aż wystygnie i serwować na zimno – z kostkami lodu. Oryginalny i bardzo smaczny napój, który dodatkowo orzeźwia w ciepłe dni. Co więcej, kompot zamknięty w słoiku można przechowywać dłużej i wykorzystać na przykład zimą. Owoce mogą służyć jako dodatek do pieczonych przez nas ciast. Czereśnie można też dodawać do pierogów - w tym sezonie smakują znakomicie. O tym jednak poniżej.

Czereśnie doskonale sprawdzają się, jeśli chodzi o desery wszelkiego rodzaju. Możemy wrzucić je do salaterek, wymieszać z innymi owocami i polać gęstą śmietaną. Oczywiście nie musimy ograniczać się do słodkich potraw, ponieważ czereśnie w wytrawnej sałatce będą wyglądać i smakować równie oryginalnie. Sosy z dodatkiem czereśni mogą też zastąpić te tradycyjne.

Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki

Słodkie i… niezbyt kaloryczne

Takie właśnie są czereśnie. W 100 gramach czereśni znajduje się około 50 kalorii. Zamiast kilku kostek czekolady, zdecydowanie lepiej postawić na miskę pełną czereśni. To też w końcu dawka witamin, takich jak na przykład: A, B, C, E i K. Oprócz tego, owoce te zawierają potas i korzystnie wpływają na nerki i układ krążenia. Z kolei dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie można zaliczyć do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Poniżej obiecany przepis na pierogi z nadzieniem czereśniowym

Pierogi z czereśniami - przepis

Niezbędne składniki:

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

Nadzienie:

  • 600 g czereśni
  • 2 łyżki cukru
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • cynamon do smaku

Do podania:

  •  gęsta śmietana
Ewa Wachowicz
© Archiwum prywatne

 Opis przygotowania:

  • Czereśnie umyć i odsączyć. Każdy owoc przekroić na pół i usunąć pestki. Owoce wymieszać z cukrem, odrobiną skórki cytrynowej i cynamonu. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny żeby puściły nieco soku i lekko zmiękły.
  • Na stolnicy usypać kopczyk z mąki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałkowania). Zrobić dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność fachowo nazywa się zaparzaniem ciasta i właśnie takie ciasto jest najlepsze na pierogi).
  • Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w "klajster", zrobić w nim dołek, do dołka wsypać odrobinę mąki i wybić jajko. Wszystko wymieszać nożem i wyrobić dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie.
  • Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką lub specjalnym pierścieniem wykroić krążki (można też wyciąć nożem paski o szerokości 7-8 cm i zrobić z nich zgrabne kwadraty).
  • Na każdy krążek lub kwadrat nałożyć kilka osączonych czereśni. Porządnie sklejone ugotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną, odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilkę do zimnej wody, następnie odcedzić na sicie.
  • Podawać ze śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów