Czereśnie – warto jeść jak najczęściej. Są pyszne i zdrowe

Czereśnie to jeden ze skarbów lata, na który czekamy z niecierpliwością. Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec i lipiec. Co prawda w tym roku ceny pierwszych czereśni przyprawiały o ból głowy, jednak zaczynają już spadać. Cieszmy się więc tymi owocami, bo sezon jest krótki.

CzereśnieCzereśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Czereśnie – właściwości odżywcze

Im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. Czereśnie zawierają witaminy z grupy B, które zmniejszają poziom stężenia kwasu moczowego w stawach. A występująca w tych owocach cyjanidyna pomoże zmniejszyć próg odczuwania bólu związanego z obecnością kryształków kwasu moczowego w stawach.

Dodatkowo czereśnie dostarczą sporą dawkę witaminy C, która łagodzi różnorakie stany zapalne organizmu. Te czereśnie, które są bardziej kwaskowate, zawierają sporo kwasów organicznych, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają działanie trzustki.

Natomiast te słodsze wykazują działanie moczopędne oraz wpływają łagodząco na przewód pokarmowy. Sok z czereśni pomaga w procesie odtruwania wątroby i oczyszczania nerek, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki

Czereśnie – ile mają kalorii?


W 100 g znajdziemy aż 12,82 g cukru, jednak samej sacharozy jest niewiele, zatem ich indeks glikemiczny jest dosyć niski i wynosi 22. Dlatego diabetycy mogą jeść te owoce, ale w rozsądnych ilościach. Pamiętajmy też, że jeżeli zjemy czereśnie na czczo albo zbyt łapczywie i w dodatku w za dużych ilościach albo popijemy je wodą, wówczas mogą spotkać nas nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Czereśnie - cena


Na początku sezonu za kilogram czereśni mogliśmy zapłacić od 70 do stu złotych. Na szczęście ceny świeżych owoców zaczynają spadać. W tej chwili cena od 40 złotych na bazarkach i w warzywniakach do 19 złotych w dyskontach. Wybieraj jędrne i dobrze wybarwione owoce.

Czereśnie – jak poznać, że są robaczywe

Żeby przekonać się, czy czereśnia jest dobra, trzeba przyjrzeć się jej skórce. Jeśli jest na niej mała, ciemna plamka, to jest to znak, że w środku może być robak. Niestety robaczywe owoce możemy tylko wyrzucić. Zjedzenie takich czereśni może skutkować nie tylko rozstrojem żołądka, ale też poważnymi chorobami, które roznoszą owady. Dlatego przed kupnem warto dokładnie przyjrzeć się owocom w łubiance.

Czereśnie
© Pixabay

Czereśnie – co można z nich zrobić?

Czereśnie możemy przechowywać do 7 dni w lodówce. Pamiętajmy jednak, że jeden zepsuty owoc, może sprawić, zgnije cała partia. Czereśnie po obróbce termicznej będą lżej strawne. Można z nich przygotować kompot, przecier lub mus.

Często wykorzystujemy je jako składnik ciast, domowych galaretek i kisieli, ale sprawdzają się także jako dodatek do delikatnego, króliczego mięsa. Czereśnie wraz z rukolą i kozim serem stworzą wyśmienitą sałatkę.

Przepis na ciasto drożdżowe z czereśniami


Składniki:

  • 80g świeżych drożdży
  • 3 żółtka + 3 całe jajka
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 kg czereśni

 

Przygotowanie:

  • Drożdże połączyć z letnim mlekiem, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować".
  • Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Podrośnięte drożdże wymieszać z ubitymi jajkami, dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Zagnieść ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
  • W tym czasie wydrylować czereśnie.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać czereśnie.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i przez ok. 35-40 minut aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥