Czereśnie – warto jeść jak najczęściej. Są pyszne i zdrowe

Czereśnie to jeden ze skarbów lata, na który czekamy z niecierpliwością. Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec i lipiec. Co prawda w tym roku ceny pierwszych czereśni przyprawiały o ból głowy, jednak zaczynają już spadać. Cieszmy się więc tymi owocami, bo sezon jest krótki.

CzereśnieCzereśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Czereśnie – właściwości odżywcze

Im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. Czereśnie zawierają witaminy z grupy B, które zmniejszają poziom stężenia kwasu moczowego w stawach. A występująca w tych owocach cyjanidyna pomoże zmniejszyć próg odczuwania bólu związanego z obecnością kryształków kwasu moczowego w stawach.

Dodatkowo czereśnie dostarczą sporą dawkę witaminy C, która łagodzi różnorakie stany zapalne organizmu. Te czereśnie, które są bardziej kwaskowate, zawierają sporo kwasów organicznych, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają działanie trzustki.

Natomiast te słodsze wykazują działanie moczopędne oraz wpływają łagodząco na przewód pokarmowy. Sok z czereśni pomaga w procesie odtruwania wątroby i oczyszczania nerek, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki

Czereśnie – ile mają kalorii?


W 100 g znajdziemy aż 12,82 g cukru, jednak samej sacharozy jest niewiele, zatem ich indeks glikemiczny jest dosyć niski i wynosi 22. Dlatego diabetycy mogą jeść te owoce, ale w rozsądnych ilościach. Pamiętajmy też, że jeżeli zjemy czereśnie na czczo albo zbyt łapczywie i w dodatku w za dużych ilościach albo popijemy je wodą, wówczas mogą spotkać nas nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Czereśnie - cena


Na początku sezonu za kilogram czereśni mogliśmy zapłacić od 70 do stu złotych. Na szczęście ceny świeżych owoców zaczynają spadać. W tej chwili cena od 40 złotych na bazarkach i w warzywniakach do 19 złotych w dyskontach. Wybieraj jędrne i dobrze wybarwione owoce.

Czereśnie – jak poznać, że są robaczywe

Żeby przekonać się, czy czereśnia jest dobra, trzeba przyjrzeć się jej skórce. Jeśli jest na niej mała, ciemna plamka, to jest to znak, że w środku może być robak. Niestety robaczywe owoce możemy tylko wyrzucić. Zjedzenie takich czereśni może skutkować nie tylko rozstrojem żołądka, ale też poważnymi chorobami, które roznoszą owady. Dlatego przed kupnem warto dokładnie przyjrzeć się owocom w łubiance.

Czereśnie
© Pixabay

Czereśnie – co można z nich zrobić?

Czereśnie możemy przechowywać do 7 dni w lodówce. Pamiętajmy jednak, że jeden zepsuty owoc, może sprawić, zgnije cała partia. Czereśnie po obróbce termicznej będą lżej strawne. Można z nich przygotować kompot, przecier lub mus.

Często wykorzystujemy je jako składnik ciast, domowych galaretek i kisieli, ale sprawdzają się także jako dodatek do delikatnego, króliczego mięsa. Czereśnie wraz z rukolą i kozim serem stworzą wyśmienitą sałatkę.

Przepis na ciasto drożdżowe z czereśniami


Składniki:

  • 80g świeżych drożdży
  • 3 żółtka + 3 całe jajka
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 kg czereśni

 

Przygotowanie:

  • Drożdże połączyć z letnim mlekiem, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować".
  • Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Podrośnięte drożdże wymieszać z ubitymi jajkami, dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Zagnieść ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
  • W tym czasie wydrylować czereśnie.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać czereśnie.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i przez ok. 35-40 minut aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów