Czereśnie – warto jeść jak najczęściej. Są pyszne i zdrowe

Czereśnie to jeden ze skarbów lata, na który czekamy z niecierpliwością. Szczyt sezonu na czereśnie przypada na czerwiec i lipiec. Co prawda w tym roku ceny pierwszych czereśni przyprawiały o ból głowy, jednak zaczynają już spadać. Cieszmy się więc tymi owocami, bo sezon jest krótki.

CzereśnieCzereśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców
Źródło zdjęć: © Pixabay
Katarzyna Gileta

Czereśnie – właściwości odżywcze

Im owoc ma ciemniejszą skórkę, tym jego wartość odżywcza jest większa – zawiera więcej wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. Czereśnie zawierają witaminy z grupy B, które zmniejszają poziom stężenia kwasu moczowego w stawach. A występująca w tych owocach cyjanidyna pomoże zmniejszyć próg odczuwania bólu związanego z obecnością kryształków kwasu moczowego w stawach.

Dodatkowo czereśnie dostarczą sporą dawkę witaminy C, która łagodzi różnorakie stany zapalne organizmu. Te czereśnie, które są bardziej kwaskowate, zawierają sporo kwasów organicznych, dlatego regulują pracę przewodu pokarmowego i pobudzają działanie trzustki.

Natomiast te słodsze wykazują działanie moczopędne oraz wpływają łagodząco na przewód pokarmowy. Sok z czereśni pomaga w procesie odtruwania wątroby i oczyszczania nerek, co pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Prosty sposób na drylowanie czereśni. Potrzebujesz tylko butelki

Czereśnie – ile mają kalorii?


W 100 g znajdziemy aż 12,82 g cukru, jednak samej sacharozy jest niewiele, zatem ich indeks glikemiczny jest dosyć niski i wynosi 22. Dlatego diabetycy mogą jeść te owoce, ale w rozsądnych ilościach. Pamiętajmy też, że jeżeli zjemy czereśnie na czczo albo zbyt łapczywie i w dodatku w za dużych ilościach albo popijemy je wodą, wówczas mogą spotkać nas nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Czereśnie - cena


Na początku sezonu za kilogram czereśni mogliśmy zapłacić od 70 do stu złotych. Na szczęście ceny świeżych owoców zaczynają spadać. W tej chwili cena od 40 złotych na bazarkach i w warzywniakach do 19 złotych w dyskontach. Wybieraj jędrne i dobrze wybarwione owoce.

Czereśnie – jak poznać, że są robaczywe

Żeby przekonać się, czy czereśnia jest dobra, trzeba przyjrzeć się jej skórce. Jeśli jest na niej mała, ciemna plamka, to jest to znak, że w środku może być robak. Niestety robaczywe owoce możemy tylko wyrzucić. Zjedzenie takich czereśni może skutkować nie tylko rozstrojem żołądka, ale też poważnymi chorobami, które roznoszą owady. Dlatego przed kupnem warto dokładnie przyjrzeć się owocom w łubiance.

Czereśnie
© Pixabay

Czereśnie – co można z nich zrobić?

Czereśnie możemy przechowywać do 7 dni w lodówce. Pamiętajmy jednak, że jeden zepsuty owoc, może sprawić, zgnije cała partia. Czereśnie po obróbce termicznej będą lżej strawne. Można z nich przygotować kompot, przecier lub mus.

Często wykorzystujemy je jako składnik ciast, domowych galaretek i kisieli, ale sprawdzają się także jako dodatek do delikatnego, króliczego mięsa. Czereśnie wraz z rukolą i kozim serem stworzą wyśmienitą sałatkę.

Przepis na ciasto drożdżowe z czereśniami


Składniki:

  • 80g świeżych drożdży
  • 3 żółtka + 3 całe jajka
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 kg czereśni

 

Przygotowanie:

  • Drożdże połączyć z letnim mlekiem, 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić, aby zaczęły "pracować".
  • Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na puszystą masę. Podrośnięte drożdże wymieszać z ubitymi jajkami, dodać mąkę i ponownie wymieszać.
  • Zagnieść ciasto, a pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.
  • W tym czasie wydrylować czereśnie.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać czereśnie.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C i przez ok. 35-40 minut aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯