Ewa Wachowicz: Czym się charakteryzuje mąka orkiszowa?

Mąka to ten produkt, który chyba każdy z nas ma w swojej kuchni. Nie możemy jednak zapominać o tym, że istnieje naprawdę bardzo wiele różnych jej rodzajów. Dzisiaj chciałabym wam opowiedzieć o mące orkiszowej, a więc zdecydowanie zdrowszej, jednak równie smacznej, alternatywie dla tej tradycyjnej. Jakie są ciekawostki z nią związane i co z niej zrobić? O tym przeczytacie poniżej.

Zdrowa alternatywa tradycyjnej mąki
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Mąka orkiszowa niejedno ma imię

Jeśli chodzi o mąkę orkiszową, to jest ona dostępna w dwóch wersjach: razowej (np. typ 1850, 2000), jak i jasnej. Ta druga wytwarzana jest z ziaren pozbawionych otrąb (może to być na przykład typ mąki 405, 605). W niektórych sklepach, głównie internetowych, ale też stacjonarnych, można kupić makarony z mąki orkiszowej.

To nie wszystko. Znajdziemy też między innymi: chrupki, krakersy, precelki, suchary, wafle i coś dla miłośników słodyczy - różnego rodzaju ciasteczka. Przyznam wam, że osobiście zastąpiłam w swojej kuchni zwykłą mąkę tą orkiszową (postawiłam na jasną) i używam jej do tworzenia wypieków. Torty, tarty, babeczki, a nawet naleśniki - gwarantuję, że wszystko się uda!

Oczywiście nie każdy z nas to lubi. Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem, też jest rozwiązanie. Dostępne są bowiem gotowe wypieki z orkiszu. Kupimy je zarówno w sklepach internetowych, ale też spożywczych, które sprowadzają produkty nieco bardziej "eko".

Zobacz też: Mąka kukurydziana na włosy i skórę

Cena orkiszu jest wyższa z uwagi na niższe plony z jednego hektara, ale za to ta odmiana pszenicy jest bardziej odporna na susze. Jest to szczególnie ważne w tym roku, ponieważ może nam ona zagrażać. Przyznam się wam, że działając w Kapitule Karpia Zatorskiego miałam okazję odwiedzić gospodarstwo specjalizujące się w uprawie tych starodawnych odmian zboża. Obecnie powstaje ich w Polsce coraz więcej, co niezwykle mnie cieszy.

Dlaczego akurat mąka orkiszowa?

Ten rodzaj mąki to nie tylko samo zdrowie, ale też bogactwo smaku i aromatu. Przygotowywane z niej potrawy są naprawdę znakomite. Mąka ta ma też wpływ na naszą odporność, wzmacniając ją i dobrze oddziałując na produkcję krwi. Co więcej wspomaga tym, którzy czują przewlekłe zmęczenie albo też chwilowy spadek energii. Jak już wspomniałam, można ją wykorzystać do wypieków, ale nadaje się też do naleśników, na zacierki albo do zagęszczenia sosów. Zawsze wychodzę z założenia, że warto eksperymentować kulinarnie!

Obraz
© Archiwum prywatne

Pszenica orkisz zwyczajowo jest nazywana szpelcem albo po prostu orkiszem. Jest to gatunek zboża, który był bardzo popularny w... średniowieczu! Obecnie (nad czym bardzo ubolewam, ale widzę potencjał na zmianę) uprawiany jest rzadko. Nie zapominajmy jednak o charakterystycznych właściwościach prozdrowotnych tego produktu spożywczego.

O czym mowa? Orkisz jest bogatym źródłem witamin z grupy B, ryboflawiny, niacyny, tiaminy. Oprócz tego zawiera: żelazo, mangan i miedź. W porównaniu do zwykłej pszenicy orkisz ma więcej białka. Mówiąc o bezpośrednim wpływie na zdrowie, nie można nie wspomnieć o tym, że zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz anemii, a dodatkowo zapobiega rozwojowi nowotworów. Powinni na nią zwrócić uwagę również ci, którzy dbają o zgrabną sylwetkę, ponieważ “podkręca” metabolizm. Czy wiecie, że z orkiszu wytwarza się nawet kawę? Ta dostępna jest w postaci zarówno mielonej, ziarnistej, jak i nawet rozpuszczalnej. Jej smak, oraz oczywiście zbawienny wpływ na organizm, na pewno zainteresuje "kawoszy", ale nie tylko.

Obraz
© Archiwum prywatne

Kochani, w obecnych czasach, nawet jeśli sytuacja w kraju i na świecie jest trudna, mamy dostęp do wielu różnorodnych produktów spożywczych. Jako że mąka jest jednym z tych podstawowych, którego używamy bardzo często, warto rozważyć znalezienie nieco zdrowszego jej substytutu. Mąka orkiszowa na stałe zagościła w mojej kuchni i z czystym sumieniem mogę polecić ją każdemu bez wyjątku. Wypieki smakują doskonale, a w dodatku po ich zjedzeniu nie mamy wyrzutów sumienia i nie czujemy się ociężale.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce