Espuma – co to jest i jak ją przygotować

Jeszcze kilka lat temu tego typu specjał pojawiał się wyłącznie w ekskluzywnych restauracjach promujących kuchnię molekularną. Dziś espumę, czyli piankę z warzyw, owoców, produktów mlecznych, a nawet mięs i ryb możemy bez większego problemu przygotować w domowych zaciszu. Czy warto?

Espuma - hiszpański deserEspuma pochodzi z Hiszpanii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Espuma - co to jest?


Katalończyk od wczesnych lat 90. XX wieku poświęcał wiele czasu kulinarnym eksperymentom, a miejsce jego pracy przypominało laboratorium – na stalowych blatach piętrzyły się kuchenki indukcyjne, pojemniki z ciekłym azotem i maszyny do próżniowego pakowania żywności. A zaczęło się od nietypowego wykorzystania syfonu do bitej śmietany. Tak narodził się wielki hit Ferrana Adrii – espuma z białej fasoli na jeżowcu.


Niedługo później smakowite pianki zagościły w menu wielu restauracji na całym świecie, także polskich. Jednak przez długi czas espuma uchodziła za specjał ekstrawagancki i ekskluzywny. Dziś, między innymi dzięki większej dostępności wyspecjalizowanych urządzeń, możemy bez trudu przygotować ją samodzielnie.

Jak zrobić suflet?

Espuma – jak to zrobić


Pyszną piankę, która na pewno stanie się atrakcją każdego posiłku, przyrządzimy niemal ze wszystkiego: owoców, warzyw, ziół, wyrobów mlecznych, mięs czy ryb. Oczywiście produkty muszą wcześniej zostać przetworzone, by uzyskały formę soku, przecieru albo musu.


By osiągnąć pożądaną lekkość espumy, a także przedłużyć trwałość specjału, konieczny staje się zwykle dodatek stabilizatora. W tej roli świetnie sprawdzają się tradycyjne produkty, czyli białko kurze, śmietana albo żelatyna wieprzowa. Niekiedy warto sięgnąć po agar (powstaje z czerwonych alg, jest świetnym środkiem żelującym, nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej) albo lecytynę sojową (znakomity emulgator, idealny produkt do zamiany soków i innych wodnistych produktów w eteryczną piankę). Należy brać pod uwagę właściwości poszczególnych składników, np. nie zaleca się łączenia kwaśnych owoców ze śmietaną.


Do przygotowania espumy możemy wykorzystać tradycyjne urządzenia, czyli trzepaczkę albo mikser z odpowiednimi końcówkami. Jednak w ten sposób trudno jest zapewnić piance odpowiednią konsystencję. Dlatego najlepiej skorzystać ze specjalnego syfonu na naboje ze sprężonym gazem. Bez trudu kupimy go w internecie, a zakup nie nadszarpnie znacząco domowego budżetu, gdyż dobrej jakości sprzęt kosztuje ok. 100-150 zł.


Zasada przygotowywania espumy jest prosta – wszystkie składniki powinny być zmiksowane i dokładnie przetarte, a następnie przełożone do syfonu i schłodzone przez minimum dwie godziny w lodówce. Po tym czasie wstrząsamy urządzeniem i wyciskamy piankę na talerz. Pamiętając, że należy ją spożyć dość szybko, gdyż mimo użycia stabilizatora jest specjałem nietrwałym.

Kilka pomysłów na espumę


Espuma z boczku

  1. Surowy, wędzony boczek (ok. 200 g) kroimy w kostkę i smażymy z posiekaną szalotką (jedną dużą lub dwoma mniejszymi).
  2. Hartujemy ok. 600 ml śmietany 30-procentowej (dodając do niej powoli trochę ciepłej wody), którą następnie dolewamy do naczynia z boczkiem.
  3. Wszystko podgotowujemy kilka minut, a później miksujemy i dokładnie przecedzamy, nawet kilka razy.
  4. Przelewamy do syfonu i schładzamy w lodówce. Przed podaniem wstrząsamy syfonem.

Espuma ze szparagów

  1. Zielone szparagi (250 g) kroimy na spore kawałki i gotujemy przez 10 minut na parze.
  2. Podsmażamy posiekaną cebulę.
  3. Oba składniki przekładamy do naczynia, dodajemy śmietanę kremówkę (250 ml), żółtko z ugotowanego na twardo jajka, łyżeczkę ostrej musztardy i łyżkę oliwy, po czym miksujemy na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
  4. Przekładamy do syfonu i wstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny.

Espuma z jeżyn

  1. Jeżyny (około szklanki owoców) podgotowujemy z odrobiną wody. Po 5-6 minutach odlewamy nadmiar soku i dodajemy śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki), łyżeczkę miodu i pół banana.
  2. Dokładanie miksujemy, po czym 2-3 razy przecieramy przez sito.
  3. Powstałą masę przekładamy do syfonu i schładzamy w lodówce przez przynajmniej dwie godziny.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm