Espuma – co to jest i jak ją przygotować

Jeszcze kilka lat temu tego typu specjał pojawiał się wyłącznie w ekskluzywnych restauracjach promujących kuchnię molekularną. Dziś espumę, czyli piankę z warzyw, owoców, produktów mlecznych, a nawet mięs i ryb możemy bez większego problemu przygotować w domowych zaciszu. Czy warto?

Espuma - hiszpański deserEspuma pochodzi z Hiszpanii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Espuma - co to jest?


Katalończyk od wczesnych lat 90. XX wieku poświęcał wiele czasu kulinarnym eksperymentom, a miejsce jego pracy przypominało laboratorium – na stalowych blatach piętrzyły się kuchenki indukcyjne, pojemniki z ciekłym azotem i maszyny do próżniowego pakowania żywności. A zaczęło się od nietypowego wykorzystania syfonu do bitej śmietany. Tak narodził się wielki hit Ferrana Adrii – espuma z białej fasoli na jeżowcu.


Niedługo później smakowite pianki zagościły w menu wielu restauracji na całym świecie, także polskich. Jednak przez długi czas espuma uchodziła za specjał ekstrawagancki i ekskluzywny. Dziś, między innymi dzięki większej dostępności wyspecjalizowanych urządzeń, możemy bez trudu przygotować ją samodzielnie.

Jak zrobić suflet?

Espuma – jak to zrobić


Pyszną piankę, która na pewno stanie się atrakcją każdego posiłku, przyrządzimy niemal ze wszystkiego: owoców, warzyw, ziół, wyrobów mlecznych, mięs czy ryb. Oczywiście produkty muszą wcześniej zostać przetworzone, by uzyskały formę soku, przecieru albo musu.


By osiągnąć pożądaną lekkość espumy, a także przedłużyć trwałość specjału, konieczny staje się zwykle dodatek stabilizatora. W tej roli świetnie sprawdzają się tradycyjne produkty, czyli białko kurze, śmietana albo żelatyna wieprzowa. Niekiedy warto sięgnąć po agar (powstaje z czerwonych alg, jest świetnym środkiem żelującym, nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej) albo lecytynę sojową (znakomity emulgator, idealny produkt do zamiany soków i innych wodnistych produktów w eteryczną piankę). Należy brać pod uwagę właściwości poszczególnych składników, np. nie zaleca się łączenia kwaśnych owoców ze śmietaną.


Do przygotowania espumy możemy wykorzystać tradycyjne urządzenia, czyli trzepaczkę albo mikser z odpowiednimi końcówkami. Jednak w ten sposób trudno jest zapewnić piance odpowiednią konsystencję. Dlatego najlepiej skorzystać ze specjalnego syfonu na naboje ze sprężonym gazem. Bez trudu kupimy go w internecie, a zakup nie nadszarpnie znacząco domowego budżetu, gdyż dobrej jakości sprzęt kosztuje ok. 100-150 zł.


Zasada przygotowywania espumy jest prosta – wszystkie składniki powinny być zmiksowane i dokładnie przetarte, a następnie przełożone do syfonu i schłodzone przez minimum dwie godziny w lodówce. Po tym czasie wstrząsamy urządzeniem i wyciskamy piankę na talerz. Pamiętając, że należy ją spożyć dość szybko, gdyż mimo użycia stabilizatora jest specjałem nietrwałym.

Kilka pomysłów na espumę


Espuma z boczku

  1. Surowy, wędzony boczek (ok. 200 g) kroimy w kostkę i smażymy z posiekaną szalotką (jedną dużą lub dwoma mniejszymi).
  2. Hartujemy ok. 600 ml śmietany 30-procentowej (dodając do niej powoli trochę ciepłej wody), którą następnie dolewamy do naczynia z boczkiem.
  3. Wszystko podgotowujemy kilka minut, a później miksujemy i dokładnie przecedzamy, nawet kilka razy.
  4. Przelewamy do syfonu i schładzamy w lodówce. Przed podaniem wstrząsamy syfonem.

Espuma ze szparagów

  1. Zielone szparagi (250 g) kroimy na spore kawałki i gotujemy przez 10 minut na parze.
  2. Podsmażamy posiekaną cebulę.
  3. Oba składniki przekładamy do naczynia, dodajemy śmietanę kremówkę (250 ml), żółtko z ugotowanego na twardo jajka, łyżeczkę ostrej musztardy i łyżkę oliwy, po czym miksujemy na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
  4. Przekładamy do syfonu i wstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny.

Espuma z jeżyn

  1. Jeżyny (około szklanki owoców) podgotowujemy z odrobiną wody. Po 5-6 minutach odlewamy nadmiar soku i dodajemy śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki), łyżeczkę miodu i pół banana.
  2. Dokładanie miksujemy, po czym 2-3 razy przecieramy przez sito.
  3. Powstałą masę przekładamy do syfonu i schładzamy w lodówce przez przynajmniej dwie godziny.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów