Espuma – co to jest i jak ją przygotować

Jeszcze kilka lat temu tego typu specjał pojawiał się wyłącznie w ekskluzywnych restauracjach promujących kuchnię molekularną. Dziś espumę, czyli piankę z warzyw, owoców, produktów mlecznych, a nawet mięs i ryb możemy bez większego problemu przygotować w domowych zaciszu. Czy warto?

Espuma - hiszpański deserEspuma pochodzi z Hiszpanii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Espuma - co to jest?


Katalończyk od wczesnych lat 90. XX wieku poświęcał wiele czasu kulinarnym eksperymentom, a miejsce jego pracy przypominało laboratorium – na stalowych blatach piętrzyły się kuchenki indukcyjne, pojemniki z ciekłym azotem i maszyny do próżniowego pakowania żywności. A zaczęło się od nietypowego wykorzystania syfonu do bitej śmietany. Tak narodził się wielki hit Ferrana Adrii – espuma z białej fasoli na jeżowcu.


Niedługo później smakowite pianki zagościły w menu wielu restauracji na całym świecie, także polskich. Jednak przez długi czas espuma uchodziła za specjał ekstrawagancki i ekskluzywny. Dziś, między innymi dzięki większej dostępności wyspecjalizowanych urządzeń, możemy bez trudu przygotować ją samodzielnie.

Jak zrobić suflet?

Espuma – jak to zrobić


Pyszną piankę, która na pewno stanie się atrakcją każdego posiłku, przyrządzimy niemal ze wszystkiego: owoców, warzyw, ziół, wyrobów mlecznych, mięs czy ryb. Oczywiście produkty muszą wcześniej zostać przetworzone, by uzyskały formę soku, przecieru albo musu.


By osiągnąć pożądaną lekkość espumy, a także przedłużyć trwałość specjału, konieczny staje się zwykle dodatek stabilizatora. W tej roli świetnie sprawdzają się tradycyjne produkty, czyli białko kurze, śmietana albo żelatyna wieprzowa. Niekiedy warto sięgnąć po agar (powstaje z czerwonych alg, jest świetnym środkiem żelującym, nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej) albo lecytynę sojową (znakomity emulgator, idealny produkt do zamiany soków i innych wodnistych produktów w eteryczną piankę). Należy brać pod uwagę właściwości poszczególnych składników, np. nie zaleca się łączenia kwaśnych owoców ze śmietaną.


Do przygotowania espumy możemy wykorzystać tradycyjne urządzenia, czyli trzepaczkę albo mikser z odpowiednimi końcówkami. Jednak w ten sposób trudno jest zapewnić piance odpowiednią konsystencję. Dlatego najlepiej skorzystać ze specjalnego syfonu na naboje ze sprężonym gazem. Bez trudu kupimy go w internecie, a zakup nie nadszarpnie znacząco domowego budżetu, gdyż dobrej jakości sprzęt kosztuje ok. 100-150 zł.


Zasada przygotowywania espumy jest prosta – wszystkie składniki powinny być zmiksowane i dokładnie przetarte, a następnie przełożone do syfonu i schłodzone przez minimum dwie godziny w lodówce. Po tym czasie wstrząsamy urządzeniem i wyciskamy piankę na talerz. Pamiętając, że należy ją spożyć dość szybko, gdyż mimo użycia stabilizatora jest specjałem nietrwałym.

Kilka pomysłów na espumę


Espuma z boczku

  1. Surowy, wędzony boczek (ok. 200 g) kroimy w kostkę i smażymy z posiekaną szalotką (jedną dużą lub dwoma mniejszymi).
  2. Hartujemy ok. 600 ml śmietany 30-procentowej (dodając do niej powoli trochę ciepłej wody), którą następnie dolewamy do naczynia z boczkiem.
  3. Wszystko podgotowujemy kilka minut, a później miksujemy i dokładnie przecedzamy, nawet kilka razy.
  4. Przelewamy do syfonu i schładzamy w lodówce. Przed podaniem wstrząsamy syfonem.

Espuma ze szparagów

  1. Zielone szparagi (250 g) kroimy na spore kawałki i gotujemy przez 10 minut na parze.
  2. Podsmażamy posiekaną cebulę.
  3. Oba składniki przekładamy do naczynia, dodajemy śmietanę kremówkę (250 ml), żółtko z ugotowanego na twardo jajka, łyżeczkę ostrej musztardy i łyżkę oliwy, po czym miksujemy na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem.
  4. Przekładamy do syfonu i wstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny.

Espuma z jeżyn

  1. Jeżyny (około szklanki owoców) podgotowujemy z odrobiną wody. Po 5-6 minutach odlewamy nadmiar soku i dodajemy śmietanę kremówkę (ok. pół szklanki), łyżeczkę miodu i pół banana.
  2. Dokładanie miksujemy, po czym 2-3 razy przecieramy przez sito.
  3. Powstałą masę przekładamy do syfonu i schładzamy w lodówce przez przynajmniej dwie godziny.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru