Ekspresowe jajeczne bułki. Sprytny sposób na czerstwe pieczywo
Czerstwe bułki to zmora wielu gospodyń. Oczywiście można zetrzeć je na domową bułkę tartą, ale zanim staną się twarde jak kamień, można wykorzystać je do zrobienia domowych zapiekanek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 jajka,
- 3 bułki,
- masło
- ząbek czosnku,
- 9 plastrów wędzonego boczku lub wędliny
- starty, żółty ser
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Z bułek odcinamy wierzch i wydrążamy środki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i smarujemy wnętrza bułek. Do każdej bułeczki wkładamy po trzy plastry boczku lub wędliny i po porcji startego sera. Na koniec wbijamy jajka, doprawiamy je do smaku. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze