Ekspresowe jajeczne bułki. Sprytny sposób na czerstwe pieczywo
Czerstwe bułki to zmora wielu gospodyń. Oczywiście można zetrzeć je na domową bułkę tartą, ale zanim staną się twarde jak kamień, można wykorzystać je do zrobienia domowych zapiekanek.
oprac. Magda Pomorska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 jajka,
- 3 bułki,
- masło
- ząbek czosnku,
- 9 plastrów wędzonego boczku lub wędliny
- starty, żółty ser
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis
Z bułek odcinamy wierzch i wydrążamy środki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i smarujemy wnętrza bułek. Do każdej bułeczki wkładamy po trzy plastry boczku lub wędliny i po porcji startego sera. Na koniec wbijamy jajka, doprawiamy je do smaku. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl